Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen foruma, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ve Ege Üniversitesi’nden ihraç edilen Barış Akademisyeni Melek Göregenli katıldı.

Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre, forumda ilk olarak söz alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Sedat Peker’in oluk oluk kan dökeceğiz diyerek tehdit edip soruşturma bile açılmadığı ülkede, ben sustuğum için hakkımda fezleke hazırlandı. Bu bile sanırım Türkiye’nin durumunu anlatmaya yetiyor. Türkiye hiç olmadığı kadar kötü ve karanlık bir dönemden geçiyor. Hukukun ve demokrasinin kalmadığı bir dönemden geçiyoruz. KHK mağduru kişilerin yüzde 83.9’u artık bu ülkede yaşamak istemiyor. Bu çok büyük bir rakam. Bu dünya Nazi felaketini gördü ama bu dönem ondan daha büyük felaket. İhraç edilen kişilerin çoğu daha önce herhangi bir soruşturma bile geçirmemiş ancak bu insanlar için Türkiye kocaman bir hapishaneye çevrildi” dedi.

 ‘BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ’

İktidarın tüm çabalarına rağmen hala teslim alamadığı bir yüzde 50’lik bloğun olduğunu belirten Melek Göregenli de, “Bu dönemde KESK ve Eğitim-Sen’e özellikle teşekkür etmek gerektiğini düşünüyorum. Böyle süreçlerde manevi destek çok önemli ancak maddi destek de çok önemli. KESK ve Eğitim-Sen bu süreçte bu olayı çok iyi bir şekilde başardı. Barış Akademisyenlerinin devleti bu kadar rahatsız etmesinin sebebi, yaklaşık 3000 akademisyenin devletin yurttaşlarına karşına işlediği suçun farkında olarak ‘Bu suça ortak olmayacağız’ demesiydi. İktidarın tüm çabalarına rağmen hala teslim alamadığı, ikna edemediği yüzde 50’lik bir blok var. Bu; ne yapmalı, nasıl mücadele etmeli konusunda çok önemli bir veridir.” şeklinde konuştu.

“BU BİR SUÇLULUK GÖSTERGESİDİR”

Forumda son olarak söz alan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise “AKP Meclis’te artık basit bir yasayı bile tek başına geçirebilecek güce sahip değil. Başkanlık sistemi referandumunun yapılmasının sebebi de bu aslında. Cumhur ittifakının temel amacı 24 Haziran’da 400 milletvekili çıkarmaktı ama bunu başaramadılar. Yerel seçimde oy oranının daha fazla düşmesini bekliyoruz. Yani AKP tarafından net bir başarısızlık söz konusu. İnsan Hakları Komisyonu’na gittik. Komisyondakiler kendi yaptıkları işleri meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Bu bir suçluluk göstergesidir. Çünkü sürekli çok ciddi çalıştıklarını vurguluyorlar. Komisyon karar vermek için istihbarat raporunu kullanıyor. Bu tamamen hukuksuz bir uygulama” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi