Banliyö hattı ve otobüslerde özellikle işe gidiş ve geliş saatlerinde yaşanan yoğunluk İzmirli'yi yorarken, toplu sözleşmede taraflar arasında çözüme yönelik olumlu bir adım atılmadı.

Ocak ayından bu yana TDS ile İZDENİZ arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ücret zammı maddelerinde tıkandı. TDS 12 Temmuz günü greve çıktı. İZDENİZ ile yolculuk yapan sayıları günde ortalama 50 bin, yaz aylarında 42- 43 bine düşen yolcular, mağdur oldu. Grevin başladığı gün önceden satılan Yassıcaada seferine gidecek yolcuların bir günlük dinlencesi de mağduriyete dönüştü. İzmir Büyükşehir Belediyesi, iskelelerden işe gidiş ve geliş saatlerinde ek otobüs seferleri koymasına karşın, yaşanan gecikmeler nedeniyle yolcular sıkıntı çekti. Banliyö hattı İZBAN'a yönelen İzmirliler de yoğunluk nedeniyle zor durumda kaldı. Grevin başladığı 12 Temmuz'dan bu yana taraflar arasında olumlu bir adım atılmadı. TDS, kara personeli için yüzde 9,5 oranındaki zam ve gemi adamları için ilk yıl artış öngörmeyen teklifi kabul etmeyeceklerini açıkladı. Sendika yüzde 15 zam talep etti.

İSTANBUL'DA DA GREV KARARI ASILDI

Öte yandan TDS, İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İstanbul Şehir Hatları A.Ş.'de grev kararını astı. Toplam 650 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılmaması üzerine asılan grev kararından sonra 60 gün içinde uzlaşma olmazsa İzmir'deki gibi greve çıkalabilecek. İZDENİZ grevi için İzmir'de bulunan TDS Genel Başkanı Hasan Pekdemir ve TDS Şehit Hatları Şube Başkanı Hüseyin Sarayoğlu, Şehit Hatları A.Ş.'deki grev kararının asılması nedeniyle İstanbul'a gitti. Pekdemir, "İstanbul'daki durum İzmir'deki gibi değil. Grev kararı asıldı. Uzlaşma için görüşmeler sürecek" dedi.

Editör: Haber Merkezi