Türk Metal Sendikası İzmir Şubesi, Aliağa’da yanık ünitesi yapılması talebiyle Menemen Hükümet Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve "İlk müdahale için donanimli bir hastane şart" dedi. Basın açıklamasında, yaşanan iş kazaları için "Tedbir alınsa da öngörülemeyen kazalar" ifadesi kullanılarak işyerlerindeki kaza ve cinayetlerin sebebi olan çalışma şartlarına ise değinilmedi.

Açıklamaya BMC, MİCHA, CMS işyeri temsilcileri ve HABAŞ, EGE ÇELİK, İDÇ işçileri katıldı. ‘Yanarak ölmek istemiyoruz’ sloganları ile Hükümet Meydanı’na gelen işçiler adına basın açıklamasını okuyan Türk Metal Sendikası Aliağa Temsilcisi Ali Ekber Tali “Demir Çelik üretiminin yoğun olarak yapıldığı Aliağa’da bir yanık ünitesi yok. Yanık tedavisinde en ufak hata, gecikme ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. İlk müdahale çok önemli, yapılan yanlış bir ilk müdahale tedaviyi geciktirebiliyor veya ölüme yol açabiliyor. İlk müdahale Aliağa Devlet Hastanesinde yapılıyor ve orada da yanık ünitesi yok” dedi. HABAŞ Demir Çelik Fabrikasında en son yaşanan iki ölümlü iş cinayetinede değinen Tali, “Biz 1999 yılında da bu acıyı yaşadık. Potanın düşmesi sonucu dört arkadaşımız hayatını kaybetti. 20’ye yakın işçi kardeşimiz uzun süre hastahanede tedavi oldular. Bölgemizde en son ölümcül kazanın yaşandığı 2 ayrı fabrikada Ali Gür ve Evren Erik adlı arkadaşlarımız yanıktan hayatlarını kaybetti. Mevlüt Demir’in ise tedavisi halen sürüyor” dedi.

RİSKLİ DURUMLARDA ÇALIŞMAYACAĞIZ

İş kazalarının ve iş cinayetlerinin sebeplerine değinmeyen, çalışma koşullarından ve işçiler üzerindeki baskıdan bahsetmeyen Ali Ekber Tali, "İşyerinde alınan önlemlere rağmen öngörülemeyen iş kazalarına rastlanabiliyor” diyerek 3 büyük fabrika olan İDÇ, HABAŞ ve Ege Demir Çelik’te yanıkla sonuçlanan toplam 664 iş kazası yaşandığını söyledi. Bize en yakın yanık ünitesi olan hastahane Bozyaka’da. Bütün demir çelik işçileri adına, Aliağa bölgesinde bir yanık ünitesi ihtiyaç değil şart diyoruz. İş güvenliği tedbirlerinin yetersiz olduğunu ya da risk oluştuğunu düşündüğümüz durumlarda çalışmayacağız. İşyeri temsilcilerimiz iş güvenliği hakkında alınan kararların sonuna kadar takipçisi olacaktır” şeklinde konuştu. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi