Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde çalışan 10 bin emekçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde sona gelindi. İZENERJİ’de örgütlü konumda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Genel İş İzmir 2 Nolu Şubesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde birçok madde de uzlaşı sağlansa da taban ücreti zammında henüz mutabakata varılamadı. Gelinen noktada Büyükşehir Belediyesi taban ücreti için yüzde 30.20, sosyal haklar için yüzde 16 zam teklif etti. Süreçte gelinen noktaya dair İZENERJİ Genel Müdürlüğü önünde gerçekleşen basın açıklamasında binlerce işçi yer alırken DİSK Genel İş 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız,  taban ücreti için yüzde 30.20’lik, sosyal haklar için yüzde 16’lık zam teklifini açıkladı. Son kararı vermek için tüm birimlere sandık koyacaklarını belirten Yıldız, alandaki emekçilerin tepkileri üzerine işyeri temsilcileriyle toplantı kararı aldı. Toplu Sözleşmeyle ilgili son durum hala netleşmedi. 


 

150 GÜNLÜK MÜCADELE
Yaklaşık 150 gündür toplu sözleşme masasında mücadele verdiklerini kaydeden DİSK Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, alandaki emekçilere seslenerek, “Aylardır hep birlikte konuştuk, tartıştık. Alanlarda; yüzde 18’e bitmiş dediler, yüzde 18’ini kabul etmeyince yüzde 22’ye bitmiş dediler, yüzde 22’yi kabul etmeyince yüzde 25’e bitmiş, yüzde 25’i kabul etmeyince yüzde 27’ye bitmiş dediler. Ama hep şunu söyledik; her aşamasını sizlerle paylaşacağız, sizden bir şey saklamayacağız dedik. Şeffaf olacağız, kapalı kapılar ardından imzalamayacağız dedik. Yüzde 15’i, yüzde 18’i, yüzde 22’yi, yüzde 25’i yüzde 27’yi size sormadım” dedi.

 

TOPLAM YÜZDE 46’LIK ZAM
TİS’te gelinen noktayı açıklayan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Yıldız, “A grubumuza 2021 Ocak ayında enflasyon artı 2 refah payı alacağız, yüzde 30.20 oldu. Rakamları açıklayacağım kararı birlikte alacağız. Şu anda taban ücretinde A grubuna brüt olarak 1061 TL, net 758 TL. B grubuna 1068 TL brüt net 768 TL. C grubuna 1061 TL net 758 TL. D grubuna 1049 TL net 750 TL. Yani taban ücretimize açıkladığım gibi yüzde 30.20 zam geldi. Bu bir yıllık zam. 2022 1 Ocak itibariyle altı aylık geriye dönük enflasyon artı iki refah payı 2022’nin Haziran ayından itibaren de enflasyon artı bir refah payı alacağız. Geldiğimiz son nokta budur. Sosyal haklara da yüzde 16 zam oldu. Toplamda yüzde 46’lık zammımız hayırlı olsun. Ancak biz birlikte karar alacağız dedik. Geldiğimiz son aşama bu. Kararı burası verecek. Çıkıp imzalayalım mı, imzalamayalım mı?” açıklamalarında bulundu.


 

‘SANDIK KOYACAĞIZ’
Yıldız’ın konuşmasının üzerine emekçilerden ‘hayır’ sesleri yükseldi. İşçiler, ‘Eşit işe eşit ücret’, ‘Sadaka değil toplu sözleşme’ sloganları attı. Bunun ardından Yıldız, “Kimse bize bunları hayrına vermedi, 155 gündür masada mücadele ederek aldık. Bu toplu sözleşmeyi, dün oturup bugün bitirmedik. Yarından itibaren bu rakamları oylamaya sunacağız. Bütün birimlere sandık koyacağız” dedi. 

 

EMEKÇİLERDEN YUHALAMA GELDİ
Açıklamanın üzerine işçilerden ‘yuhalama’ gelince Başkan Yıldız, “Yuhaladığınız adam aylardır bu toplu sözleşmeyi en iyi noktaya getirmek için sizlerle birlikte elinden gelen çabayı gösteriyor. Burada 3 bin kişiyle karar alamayız. Yarın sabah itibarıyla skalaları çıkarıp birimlere döneceğiz, temsilci arkadaşları da şubeye bekliyorum, onlarla da konuşacağız. Ona göre ne karar alınması gerekiyorsa birlikte yol alacağız” ifadelerini kullandı.

 

SON DURUM NETLEŞMEDİ
Gelen tepkiler üzerine son olarak Başkan Yıldız, işyeri temsilcileriyle yol haritasını görüşmek üzere toplantı kararı aldı. TİS ile ilgili son durum hala netleşmedi.

Editör: Haber Merkezi