Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Sendikası arasında 7 Ocak’ta başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN ve ESHOT’ta örgütlü konumda bulunan Genel İş Sendikası’nın TİS süreci 7 bin 50 işçiyi kapsıyor. TİS görüşmeleri sürecinde sendikanın zam talebi yüzde 35 olurken, Büyükşehir Belediyesi’nin işveren Sendikası konumunda olan Sosyal Demokrat Kamu İşverenler Sendikası (SODEM-SEN) yüzde 15’lik zam teklifinde bulunmuştu. Genel İş Sendikası, yüzde 15’lik teklifi kabul etmemişti ve sendikanın en önemli talebi olan eşit işe eşit ücret konusu da karara bağlanmamıştı. 8 Mart’ta arabulucu sürecinin başladığı TİS görüşmelerinde ilk arabulucu toplantısı geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. İZELMAN’da örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şube, ESHOT’ta örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 3 Nolu Şube ve SODEM-SEN arabulucu ile masaya oturdu. Arabulucu sürecinin ilk toplantısında da işçi sendikası ve işveren sendikası arasında uzlaşı sağlanamadı. Genel İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, arabulucu ile yapılan toplantı ve TİS sürecinde gelinen noktaya dair açıklamalarda bulundu.

‘BİR ÇOK BELEDİYENİN YAPTIĞINI İBB YAPMIYOR’

Arabulucu toplantısında görüşülen 17 maddeden eğitim ve sosyal yardımları içeren 2 maddenin kabul edildiğini söyleyen Genel İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, zam konusunda ise henüz SODEM-SEN’in daha önce yaptığı yüzde 15’lik teklifin dışında yeni bir teklif gelmediğini kaydetti. Topal, “Yüzde 15’lik zam teklifini kesinlikle kabul etmiyoruz. Ancak zamdan daha çok önem verdiğimiz 2 nokta; eşit işe eşit ücret ve işçiye banka promosyonun verilmesi. Birçok belediye işçiye banka promosyonu veriyor, İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu yapmayan ender belediyelerden…” açıklamasını yaptı.

‘AMACIMIZ MASADA BİTİRMEK’

2 Nisan tarihinde arabulucu sürecinin ikinci toplantısının yapılacağını ifade eden Topal, “Şu an masada güzel bir hava var. Zaman zaman ciddi tartışmalar olsa da sonucunda bir noktaya varıyoruz. Böyle olumlu giderse bu TİS gerilmeden bitecek gibi duruyor. Arabulucu süreci ikinci toplantıda sona eriyor ama biz belediyenin bürokratlarıyla görüşmeyi sürdüreceğiz. Sonrasında grev kararı almamız için 2 aylık bir sürecimiz var. Ancak bizim amacımız süreci masada bitirmek” diye konuştu.

‘GREVİ DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUZ’

Topal ayrıca, “Bizim en önceliğimiz; eksik alan arkadaşlarımızın bir an önce eşitlenmesi. Onun haricinde promosyon ve işçiyi bu ülkedeki enflasyon oranının altında bırakmamak. Zammı yüzde 35 verseler bile eşitliği ortaya koymadan bu TİS devam eder. İşte o zaman grev hakkımızı kullanırız. Ama masa bize bu sürecin masada biteceğinin sinyalini veriyor. Bu pandemide grevi düşünmek bile istemiyoruz. İzmir’de böyle bir durum yaratmak istemiyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi