İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkarılan işçiler adına basın açıklaması yapan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Yarın İzmir'de hayat duracak. Belediyedeki tüm birimlerde yarından itibaren iş bırakma eylemine başlayacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinde çalışan bazı işçilerin işten çıkarılmasının ardından DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, belediyenin tüm birimlerinde iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı.  İZELMAN, İZENERJİ, Grand Plaza, İZULAŞ ve İZFAŞ şirketlerinde haksız yere işten çıkarılmaların olduğunu belirten Sarı, yarın sabah 06.00 - 08.00 saatlerinde belediyeye bağlı ESHOT şirketine ait otobüslerde iş bırakma eylemine başlayacaklarını söyledi. Sarı, "Yarından itibaren belediyenin tüm birimlerinde iş bırakma eylemi yapacağız. Yarın İzmir'de hayat duracak. İzmir'i biz cezalandırmıyoruz. Maalesef belediye cezalandırıyor. Adalet halkın ekmeği, işçinin alın teridir. Haksızlığa uğrayan işçilerin durumu düzelene kadar bu şekilde devam edecek" dedi.

Genel İş Sendikası 1,2,3 No'lu şubeler adına basın açıklamasını ise İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Güral Doğan yaptı. Doğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Son 1 yıldır ülkemizde yaşanan haksız ve hukuksuzluklar insanları adalet, hak, hukuk arayışına yönlendirmektedir. Başta Hükümet KHK’ larla Fetö’ yu bahane ederek, bilim adamlarını, eğitimcileri, işçileri, memurları ihraç ederek, işinden ekmeğinden etmiştir. Üreten insanları açlıkla terbiye etmeye çalışmaktadır.

Adalet arayışını en yüksek perdeden ana muhalefet partisi genel başkanı uzun bir yürüyüşten sonra İstanbul Maltepe de hak hukuk adalet herkese lazım diyerek sonlandırmış ve tüm adaletsizliklere kendisiyle birlikte milyonlar ses vermiştir.

Tam da bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı 13 şirkette daha iyi yaşam koşullarını sağlamak ve geleceğine güvenli bakmak adına ucuz emek gücünü yükseltilmesini isteyen işçiler çeşitli davalar açmış, hak arayışına girmiştir. İşçilerin en demokratik hakkı olan bu davalara karşı, listeler tespit edilip, toplu işten çıkarmalar yapılmaktadır.

İBB’ nin işten çıkarmalar ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar performans düşüklüğü, verimsizlik ve çok rapor almaları açıklanmıştır.

DİSK Genel-İş Sendikası olarak yapılan açıklamaya karşı cevabımız;

 Sağlık insanların en temel hakkıdır. İşe girerken heyet raporu ile sağlıklı olduğumuz tescillenip, işbaşı yaptırılmaktadır. Uzun yıllar çalışmanın sonucunda ve ağır iş koşullarında çalışmanın getirmiş olduğu sebeplerden dolayı, yaşanan rahatsızlıklarımız heyet raporlarıyla belgelenmiş, ameliyat olmuş, tedavi görmüş ve işine devam etmekte olan işçileri heyet raporu aldın, işime yaramıyorsun diye işten çıkarmak insani ve ahlaki değildir.

Özellikle zehirli guatr (kanser) hastası olan bir üyemizin ameliyatından dolayı, almış olduğu raporu bahane göstererek, işten çıkarılacak listeye konulmasının hiçbir izahı, hiçbir insanı yani olmamakla birlikte, başta Eshot Genel Müdürü ve Genel müdür yardımcıları senin kaşın kara, gözün ela anlayışı içerisinde bilinçli olarak beğenmedikleri, hoşuna gitmeyen işçileri de işsizlikle, açlıkla terbiye etme yoluna gitmiştir. Buradan soruyoruz. Yıllardır İzmir halkının en zor koşullarda ulaşımını sağlayan, hizmet eden  işçilerin mi emeği daha çoktur, Yoksa Eshot bürokratlarının mı?. Takdiri İzmir halkına bırakıyoruz.

Uzun yıllar 10-15 yıldır hizmet veren işçilerimiz ve üyelerimiz şimdiye kadar verimliydi de, son 2 ay da mı verimsiz hale dönüştü. Tüm bu yaşananların arkasında büyük bir aldatmaca, belediye bürokratlarının kendi iç çatışması yatmaktadır.

Raporu bahane gösterenler, çalıştıkları süre içerisinde hiç rapor almayan üyelerimiz hakkında hangi bahaneleri öne süreceklerini merakla beklemekteyiz.

Tüm dünyada olduğu gibi bilim adamlarının kabul ettiği ve ülkemizde de gerçekliği olan meslek hastalıları söz konusudur. Her ne kadar ülkemizde meslek hastalıkları ile ilgili sağlık kuruluşu olmasa da bu bir gerçekliktir. Çalışanlar bir meta gibi, yedek parça gibi arıza yaptı kullanmayalım, iade edelim mantığıyla eşleştirilemez. İnsanlar işe girerken sağlam bir şekilde işbaşı yapmakta, yapmış oldukları işten dolayı da çeşitli meslek hastalıklarına yakalanmaktadır. Bunun sorumlusu sağlıklı çalışma koşulları oluşturmayan işveren vekilleridir."

DİSK'e bağlı Genel-iş Sendikası 1 nolu, 2 nolu ve 3 nolu şubeler olarak Perşembe günü yarım gün iş bırakma eylemi yapacaklarını belirten Doğan, "Yaşanan bu olumsuzluklardan hak, hukuk ve adalet arayan üyelerimiz ile sendikamız sorumlu değildir. Sayın Aziz Kocaoğlu'na sesleniyoruz. Yanlış yönlendiren, kendi içindeki çatışmalardan dolayı tüm suçu emekçilere atan bürokratların hiç mi suçu yok. İşçilerimiz tekrar işlerine dönene kadar eylemlerimiz sürecektir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi