TUGAY CAN / İZGAZETE - Hükumet tarafından çıkartılan 696 numaralı KHK ile taşeron işçilere kadro verileceği açıklanmıştı. Bunun üzerine İZBAN’a başvuran 500’e yakın işçinin dilekçeleri  İZBAN A.Ş. tarafından kabul edilmedi. Konuyla ilgili konuşan DİSK Genel-iş 7 No’lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu “Bizim talebimiz kayıtsız şartsız kadro talebidir.” ifadelerini kullandı. Köroğlu, “Ancak KHK bunu değiştirdi. Taşeron işçilerinin belediye şirketlerine geçirilmesi yönünde bir karar alındı. Ancak İZBAN Cuma günü başvuran arkadaşlarımızın başvurusunu kabul etmedi.” ifadelerini kullandı.

SON TARİH 11 OCAK

Başvuru için son tarihin 11 Ocak olduğunu hatırlatan Köroğlu “O tarih KHK’ya göre zorunlu bir tarih. İZBAN başvuruları almazsa, bu arkadaşlarımız yasanın dışında kalacak ve büyük bir mağduriyet oluşacak.” dedi. Köroğlu ayrıca, “Belediyenin şirketleri dolaylı ya da dolaysız bu kapsamın içerisindedir. Burada  iZBAN A.Ş.’de bu kapsamın içerisindedir. İZBAN yönetimi neden geri duruyor çok anlamıyoruz ama, kadro dışı kalanlar içerisinde TCDD’ye bağlı ortaklıklar var." ifadelerini kullandı. İZBAN ve temizlik işçilerinin talebinin kadro talepli değil işçi statüsü talepli olduğunu aktaran Köroğlu, İZBAN’ın bir an önce açıklama yapması gerektiğini belirtti.

METRO A.Ş. BELGELERİ ALIYOR

Mesele bizim sendikaya üye arkadaşların başvurularının alınmaması değil. Mesele taşeronda çalışan arkadaşlarımızın mağdur olacak olması” diyen Köroğlu, Metro A.Ş.’nin başvuran çalışanların belgeleri aldığını belirtti. Metro A.Ş.’nin de İZBAN’ın da kamu şirketleri olduğunu hatırlatan Köroğlu “ Bu kurumlar bütün işçilerin dilekçelerini almakla mükelleftir. Dilekçeler alındıktan sonra araştırma inceleme onlara aittir.”

İZBAN’DAN HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YOK

Sürecin dar olduğunu belirten Güvenlik-Sen Başkanı Serdar Arslan ise, “İZBAN gelin dese belgelerin yetişmeme gibi bir durumu söz konusu. 11 Ocak tarihinden sonra bir daha kimsenin başvurusu alınmayacak, haliyle bu durum bir mağduriyet yaratacak. İZBAN’ın en azından net bir açıklama yapması gerekir." dedi.

Güvenik-Sen olarak bir toplantı yapıldığını ve gün içerisinde bir toplantı daha yapılacağını belirten Arslan, Büyükşehir Belediyesinin ya da İZBAN’ın bir açıklama yapması gerektiğini savundu. Arslan ayrıca,  “Durumun artık netlik kazanması gerekiyor, aksi takdirde 9 Ocak öğleden sonraya bir eylem kararı alacağız.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi