Emine Uyar- Demiryol-İş Sendikası ile İZBAN AŞ arasında süren sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle İZBAN işçileri bu sabah greve çıktı.

İzmir’in kuzeyinden güneyine uzanan hattı ile İzmir’deki toplu ulaşımın belkemiğini oluşturan İZBAN ile her gün ortalama 350 bin yolcu taşınıyor. Sendika üyesi 305 işçinin bulunduğu İZBAN’da çok sayıda işçi asgari ücretle çalışırken, makinistler de açlık sınırının altında bir ücretle çalıştırılıyor.

İZBAN’DA EN YÜKSEK ÜCRET NET 1600 LİRA

Demiryol-İş İzmir Şube Mali Sekreteri Hamdullah Giral, İZBAN’da asgari ücretle çalışan 105 işçi bulunduğunu belirterek, en yüksek ücretin brüt 2 bin 56 lira olduğunu bunun net olarak 1500-1600 liraya denk geldiğini dile getirdi. Makinistlerin 1990 lira çıplak brüt maaş aldığını ifade eden Giral, İZBAN yönetiminin yaptığı açıklama ile halkı yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Giral, “İZBAN yönetimi tekliflerinin, enflasyon rakamı ile memurlar ve kamu işçilerine yapılan ücret artışının çok üzerinde olduğunu söylüyor. Ama bu insanlar asgari ücret alıyor bunu söylemiyorlar” dedi. TİS taslağındaki ilk tekliflerinden yüzde 24 düzeyine  indiklerini dile getiren Giral, İZBAN’ın teklifinin ise yüzde 11 olduğunu belirtti. Açlık sınırının altında bir ücretle çalıştırılan işçilerin veriminin de düştüğünü, işçilerin evlerine huzursuz gittiğini dile getiren Giral, “Biz yüzde 100 istemiyoruz. Biraz daha kaliteli bir yaşamı olsun, çocuğuna biraz daha fazla harçlık verebilsin istiyoruz. Bunun neti 1734 liraya geliyor. 80 gün olan ikramiyemizi 90 gün istedik. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 110-112 gün ikramiyesi olan var” dedi.  

İZBAN AŞ’DEN GREV KIRICI AÇIKLAMA

İZBAN AŞ tarafından yapılan açıklamada ise, İzmir Büyükşehir Belediyesinin, grev süresince elindeki tüm imkanları seferber ederek İZBAN güzergahındaki ESHOT ve İZULAŞ otobüs seferlerini artıracağı ifade edildi. İZDENİZ’e bağlı vapur seferlerinin de artırılacağı ifade edilen açıklamada, “Özel araçlarını kullanmayı tercih edecek yolcularımızın da, oluşabilecek trafik yoğunluğunu göze alarak erken saatte yola çıkmaları faydalı olacaktır” denildi.

İZBAN çalışanlarının taleplerinin karşılanması durumunda, bunun yolcu biletlerine yansıyabileceği uyarısının da üstü kapalı bir şekilde yapıldığı açıklamada, “Yolcuların bilet ücretini makul rakamlarda tutabilmek ve İZBAN AŞ’nin devam eden yeni tren seti alımı ile Selçuk hattının açılmasına yönelik yeni yatırımları dikkate alarak ve tüm şartları zorlayarak yapmış olduğumuz ücret artış oranının Demiryolu-İş Sendikası tarafından sağduyulu hareket edilip kabul edilmesini, kentimizi ve çalışanlarımızı olumsuz yönde etkileyecek grev kararından ise bir an önce vazgeçmesini temenni eder, İzmir kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi