342 işçinin çalıştığı İZBAN’da işveren ile sendika arasındaki görüşmeler sonuçsuz kaldı. İzmir’de her gün binlerce kişinin yolculuk yaptığı İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN) ile sendika arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinde anlaşmaya varılamamasının üzerinden 15 gün geçti. Sendika yüzde 28 zam talep ederken, işveren ise yüzde 14’lük bir zam teklifinde bulunmuştu. Görüşmelerin tıkanmasıyla şu anda yasal süreç işliyor. İZBAN çalışanları bu süreçte sendikanın aldığı kararla pasif direnişe geçti. İşçiler anlaşma sağlanana dek sakallarını kesmemekte kararlı.
Demiryolu İşçileri Sendikası Başkanı Hüseyin Ervüz, “Biz iyi niyetimizi ortaya koyabilmek için görüşmeyi açık tutuyoruz. Önceki gün arabulucu raporu geldi. Şimdi gün sayıyoruz. 58 gün içinde, 6 gün önceden bildirmek koşuluyla grev kararı alabileceğiz” dedi.

‘HACI BABA OLDUK!’

İşverenden şu ana kadar bir görüşme talebi gelmediğini aktaran Ervüz, “Yasal süreçlerin hepsi aşıldı. İşverenle idari konularda yüzde 90 anlaşma sağladık. Ancak 26 maddede uyuşmazlık zaptı tutuldu. Bizim istediğimiz zam oranı yüzde 28, işveren ortalamada yüzde 14’lük bir zam veriyor. Ücretler her altı ayda bir arttı ancak sosyal haklar 2 yıl boyunca hiç artmadan bekledi. Biz iyi niyetimizi ortaya koyabilmek için görüşmeye açık tutuyoruz. İşverenin tekliflerini çalışan üyelerimize götürüp oylama yapıyoruz. Eğer anlaşamazsak son aşamada grev kararımızı uygulamayı düşünüyoruz” dedi.

Grev kararı alınana dek şimdilik, ‘Sakal kesmeme’ eylemine devam ettiklerini bildiren Ervüz, “Hacı baba olduk! Artan enflasyon ve piyasa şartlarının ücretleri geride bırakması nedeniyle tasarruf etmek için bu kararı aldık. Jilet fabrikaları belki bize kızacaktır ama en ufak 3’lü tıraş bıçağı 10 TL. Bu şekilde ayda 30 TL. tasarruf edeceğiz. Bu pasif bir direniş ve üyelerimiz tam katılım sağladıkları bu eylemle sendikanın aldığı kararın arkasında olduklarını gösteriyorlar. Bu açıdan önemli” diye konuştu.

GAZETE DUVAR

Editör: Haber Merkezi