Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ortak şirketi ve kent içi ulaşımın can damarı olan İZBAN’da Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri 24 Ocak’ta sona erdi. TİS görüşmelerinde işveren ve işçi arasında uzlaşı sağlanamayınca 5 Şubat itibariyle arabulucu süreci başladı. Resmi olarak 15 gün süresi olan arabulucu sürecinde ilk hafta geride kalırken henüz anlaşmaya varılamadı. Süreçte gelinen noktaya dair açıklamalarda bulunan Demiryolu-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve TCDD Genel Müdürlüğü’ne çağrı yaptı.

‘330 İZBAN İŞÇİSİ Mİ YÜK GETİRİYOR?’
Süreçte gelinen noktaya dair konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Giral, taleplerinin arkasında olduklarını söyledi. Giral, “Arabulucu bu hafta işveren ile görüştü, bizimle de 15 Şubat’ta toplantı yapacak. Biz taleplerimizin arkasındayız. Biz diyoruz ki; bize yakın bir şeyler söyleyin, adil ücreti ve adil sosyal paketi oluşturalım. Ama burada maalesef ücret artışlarını en az seviyede tutmaya çalışan genel müdürler var. Biz burada bordrolarla konuşuyoruz. İZBAN işçisi aldığı maaşla ailesini geçindirmek istiyor. 23 bin belediye çalışanı, yaklaşık 18 bin TCDD çalışanı içerisinde 330 tane İZBAN çalışanı mı yük getiriyor diye sormak lazım. Haklı taleplerimizin arkasından sonuna kadar duracağız” diye konuştu.

TCDD VE SOYER’E ÇAĞRI
TCDD Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulunan Giral, “Bu gidişata hem Tunç Başkan’ın hem de TCDD Genel Müdürlüğü’nün müdahale etmesi lazım, işi sadece bürokratlara bırakmaması lazım. Bürokratlar, ‘Nasıl düşük ücret veririm’ diye savaş veriyorlar. Emekçinin alın terini vermemek için inatçı bir tavır var. Bu tavırla bir yere varmak mümkün değil. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve TCDD Genel Müdürü inisiyatifi eline almalı” açıklamasını yaptı.

Editör: Haber Merkezi