İZ GAZETE- İş Sağlığı Güvenliği ve Çalışanları Sendikası (İSG-SEN) "Camdaki Kız" isimli dizide, iş güvenliği uzmanının görev ve sorumluluğu dışında söylenen ifadelere tepki göstererek yazılı bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, "Camdaki Kız" isimli dizide, iş güvenliği uzmanının görev ve sorumluluğu dışında bilinçsizce söylenen ifadeler, sayıları 110 bini iş güvenliği uzmanı olmak üzere 160 bini bulan iş sağlığı ve güvenliği emekçilerine atılmış mesnetsiz ithamdan öteye gitmemiştir.Kamuoyu nezdinde derhal özür dilenmeli, ilgililer tarafından tekzip yayımlanmalıdır" ifadeleri yer aldı. 

Yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

"Camdaki Kız" isimli dizide, iş güvenliği uzmanının görev ve sorumluluğu dışında bilinçsizce söylenen ifadeler, sayıları 110 bini iş güvenliği uzmanı olmak üzere 160 bini bulan iş sağlığı ve güvenliği emekçilerine atılmış mesnetsiz ithamdan öteye gitmemiştir.Kamuoyu nezdinde derhal özür dilenmeli, ilgililer tarafından tekzip yayımlanmalıdır

İşveren, risk analizi - değerlendirmesi yapmak, çalışanlarını tüm risklerden korumakla yükümlüdür. Riskin değerlendirmesinden sorumlu olan işveren, özellikle önemli değişikliklerin olması veya sağlık gözetimi sonuçlarının gerekli olduğunu ortaya çıkarması durumunda yapılan risk değerlendirmesini mutlaka güncellemelidir. Sağlıklı ve güvenli bir iş ortamının oluşturulması, sürdürülebilir kılınması, mümkün olan en yüksek güvenlikli çalışma ortamının sağlanması işverenler için diğer her konudan öncelikli olmalıdır. Tüm tehlike kaynaklarının yok edilmesi veya tehlikelerden kaynaklanan riskin azaltılması için işveren en kolay yöntem olarak kişisel koruyucu donanımlara yönelirken, asıl gayretin görüntü ve göz boyama anlamında işyerinde iş sağlığı ve güvenliği öneminin varlığını vurgulamaya çalışmaktan öteye gitmediği rahatça görülebilmektedir. Hâlbuki asıl amacın, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesinden hareketle, çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karsı koruyarak ruh ve beden bütünlüklerinin sağlamak olduğu unutulmamalıdır.

Her ne kadar iş kazalarının %88’inin çalışanın kusur ve ihmaline, %10’unun güvensiz fiziki ve mekanik çalışma koşullarına, %2’sinin ise umulmadık olaylara bağlı olarak meydana geldiği kabul görülse de iş sağlığı ve güvenliğinin ne olursa olsun çalışanın dikkatine ve özen, talep ve ihtiyacına bırakılmaması gerekir. İşveren bu bağlamda öncelikle tüm faaliyetlerinde risklerden kaçınmalı, kaçınılması mümkün olmayan tüm riskleri analiz etmeli ve bu risklerle kaynağında müdahale etmelidir. Yapılacak olan iş, işyeri ve kullanılacak tüm iş ekipmanları, çalışana uygun hale getirilme sorumluluğu olan işveren çalışma şekli ve üretim metotlarının özenle seçmeli, özellikle monoton çalışma ve üretim süreç ve ilerleyişini iş sağlığı ve güvenliğine etkilerini önlemeli ve önleyemediği her durum için asgari seviyelere çekmeli, sürekli olarak teknik tüm gelişmeleri takip etmeli ve hemen işleyişine adapte etmelidir. İşveren, tehlikeli bir görevi veya kimyasal maddeyi, bir görevi veya en az tehlikeli olmayan veya en az tehlikeli olmayan bir kimyasal madde ile değiştirerek (ikame) ortaya çıkan riskin an aza indirgendiğinden mutlaka emin olmalıdır. Ayrıca tüm bu aşamalarla birlikte işveren teknoloji, iş organizasyonu, iş koşulları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliştirmeli ve uygulamaya koymalıdır. İşverenler alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumluluklar konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorundadırlar.

DİZİDEKİ İFADELERİN AKSİNE EMNİYET KEMERİ GİBİ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR EN SON AŞAMADA UYGULANACAK KORUYUCU ÖNLEMLERDİR!

İşveren toplu korunma tedbirlerini de uyguladıktan sonra risklerin bertaraf edilemediği veya önlenemediği durumlar için son çare olarak kişisel koruyucu önlemlere başvurmalıdır. Tabi buradan da anlaşılacağı üzere, tüm bu değerlendirmeler ve adımlar işveren açısından iş yükü ve zaman kaybı olduğu kadar yüksek bir maliyet olarak da göründüğü için en basit, en ucuz, en hızlı ve en gösterişli yöntem olarak çalışanlara kişisel koruyucu www.isgsen.org.tr donanımlar temin edip, teslim tutanakları ve talimatlar okutup imzalatarak üzerindeki sorumluluğu attığını düşünmeyi tercih edebilmektedir. Hâlbuki işveren; önlemlerin verimliliğini ve çalışanların sağlığı için risk oluşturabilecek tehlikelerin varlığını düzenli olarak kontrol etmeli ve maruziyet sınır değerlerinin aşılması halinde derhal önlem almak üzerine prosedürlerini uygulanmaya hazır halde tutmalıdır.

İŞÇİLERİN KORUNMAYI HAK ETMİŞ GÜVENLERİNİN KORUNMASI GEREKİR

Kişisel koruyucu donanım yalnızca son çare olarak, diğer tüm kontrol önlemleri dikkate alındıktan sonra veya acil durum / bakım / onarım sırasında kısa süreli beklenmedik durum olarak veya ek bir koruyucu önlem olarak kullanılmalıdır. Bu kontrolün başarısı, doğru olarak seçilen, doğru takılan, her zaman giyilen ve uygun şekilde muhafaza edilen koruyucu ekipmana bağlıdır. Kişisel koruyucu donanım kullanımının kontroller sıralamasında en altta yer almasının ve son tercih olmasının nedeni, bireyin sıralamadaki daha yüksek kontrollere kıyasla kendi çabasına bağlı olması ve daha yüksek risk taşımasından kaynaklanır. Kişisel koruyucu donanım kullanımındaki başarı; kişinin kişisel koruyucu donanımı ne kadar iyi kullandığı veya kişisel koruyucu donanımın çalışana ne kadar uyduğu gibi konularla kişisel olarak değişiklik gösterir. Yeterli ve doğru bertaraf edilmemiş tehlikelerle birlikte bilinçsiz ve ergonomik açıdan doğru seçilmemiş kişisel koruyucu donanımlar çalışanlar üzerinden ters motivasyon yaratabildiği gibi, güvenli çalışma ortamına inanç ile güvenlik kültüründen uzaklaşma gibi olumsuz neticeler doğurabilir. Ancak bütüncül bir yaklaşımla, iş yeri çalışma şartlarının iyileştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulması, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim verilmesi, kişisel koruyucu donanımların uygun işe, uygun özellikte, uygun şekilde ve uygun sürede kullanılması ile iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi/azaltılması ve sonuçlarının azaltılması sağlanabilir.

ÇALIŞANIN İŞ GÜVENLİĞİ ÇALIŞANIN KENDİ DİKKATİNE BIRAKILMAZ

İşverenler, mevzuatın kendisine yüklediği önlemleri, çalışanların tecrübeli olması veya dikkatli olması durumunda gerekmeyeceği gibi düşünceler ile almaktan çekinmemelidirler. İş yaşamında geçmişten bugüne devam eden kötü alışkanlık ve geleneklerin varlığı da, işverenlerin tedbir alma sorumluluğunu etkilememelidir. İşverenler, çalıştırdığı sigortalıların ruh ve beden bütünlüğünü korumak için yararlı her tedbiri, amaca uygun biçimde almak, uygulamak ve uygulatmakla yükümlüdür. Mevzuatta yer alan teknik iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmaması işverenin kusurlu davranışı olarak kabul edilmelidir. Ancak, işveren sadece anılan yazılı kurallara değil, yazılı olmayan ve teknolojinin gerekli kıldığı önlemlere aykırı davrandığında da kusurlu görülerek oluşan zararı karşılamalı ve sorumlu tutulmalıdır. İş güvenliği uzmanlarının sanılanın aksine, rehberlik; risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara risk değerlendirme ekibinin doğal bir üyesi olarak katılmak; çalışma ortam gözetimi konusunda, plan, izlem ve kontrol; eğitim, bilgilendirme ve ilgili birimlerle işbirliği dışında mevzuatta atılı bulunan bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Son olarak işverenlerin iş yerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek işçileri karşı karşıya bulundukları mesleki riskler alınması gerekli tedbirler yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini vermek zorunda olduğu, salt mevzuatta öngörülen önlemlerle yetinilmeyip, kutsallaştırılması gereken insan yaşamına saygı çerçevesinde bilimsel ve teknolojik gelişimin ulaştığı aşama uyarınca alınması gereken önlemlerin de işveren tarafından alınmasının zorunlu kılındığı kesin olarak bilinmelidir. Her hâlükârda çalışanın iş güvenliği, çalışanın kendi dikkatine bırakılamaz

Editör: Haber Merkezi