NAZMİ CAN ARSLAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi olan İz Enerji’de çalışan Erdal Korkmaz tarafından 20 Temmuz 2016 tarihinde İzmir 5. İş Mahkemesi’ne açtığı ve Erdal Korkmaz haklı olduğuna karar verilen ilave tediye davası İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk dairesi işverenlerin karara itiraz etmesi sonucunda itirazları kabul ederek davayı reddetti. Davacı Erdal Korkmaz, işe girdiği 1 Ocak 2011 tarihinden, 1 Aralık 2016 tarihinde yapılan Toplu İş Sözleşmesine kadar her sene alması gereken 52 günlük ilave tediye ödemesi yapılması gerektiği halde bugüne kadar bir ödeme yapılmadı. 6772 sayılı yasa gereğince Belediye İktisadi Teşekküller’inde (BİT) çalışan işçiler devletin öngördüğü yıllık 52 günlük ilave tediye yapılması gerekiyor. İzmir 5. İş Mahkemesi’nde açılan davada işçiye bu ücretin ödenmesi kararı verildi. Buna rağmen Bölge Adliye Mahkemesi işverenlerin karara itirazları sonucunda açılan davanın reddine karar verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kadrolu çalışan ve 4T statüsündeki işçilerin bu yasal haklarından yararlanabiliyor. Taşeron işçiler ise DİSK Genel İş İzmir 2 Nolu Şube ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında 1 Aralık 2016 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesinden (TİS) sonra bu haklarını elde edebildi. DİSK Genel İş 2 Nolu Şube yaşanan bu gelişmelerden sonra taşeron işçilerinin geriye dönük haklarını elde edebilmesi için hukuki yollara başvurdu. Yaşanan bu hukuki süreçler üzerine DİSK Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız gazetemize açıklamalarda bulundu.

MAHKEME SÜRECİNİ ARİF YILDIZ ANLATTI

10 Aralık 2015 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesinde işten atılan işçilerin açmış olduğu ve kazanmış oldukları bir dava üzerine bu davayı açtıklarını söyleyen DİSK Genel İş 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, o dönemde burada ki belediye yetkilileriyle görüştüklerinde “Gidin davanızı açın, haklı olun, kazanın gelin konuşalım” dediklerini belirtti. Başkan Arif Yıldız dava sürecine ilişkin “Biz sendika ve şube olarak 2 temsilci üzerine 2 tane temsili dava açtık. İki temsilci üzerine 20 Temmuz 2016 tarihinde dava açtık. 15 Nisan 2017 tarihinde de İzmir 5. İş Mahkemesi bizim taleplerimizi haklı buldu. İşçilere 52 günlük ilave tediye talebimizi haklı buldu. Bu karardan sonra iş verenin itiraz süreci başladı. İş veren bu davayı ile ilgili Bölge İstinaf Mahkemesine itirazda bulundu. Bölge İstinaf Mahkemesi ’de 18 Ocak 2018 tarihinde karara bağladı ve iş verenin taleplerini haklı gördü ve davayı bozdu. Bizim gerekçelerimizi reddetti. Şu anda dava Yargıtay aşamasına geldi. Bizde bu aşamada itirazlarımızı yapacağız” dedi.

“DEVLET İKRAMİYE TEDİYESİNİ VE PROMOSYON PARASINI VERMİYOR”

İktidarın son çıkardığı 695 ve 696 Nolu Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) öve öve anlattıklarını belirten ve durumu eleştiren Başkan Arif Yıldız konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi: “İşte biz işçiye kadro verdik. Biz 450 bin kişi değil, 1 milyon 200 bin kişiye kadro verdik diyorlar. Bugün devlet belediye şirketlerine aktardığı işçilerin 4T statüsündeki işçiye öngördüğü 52 günlük ikramiye tediyesini ve promosyon parasını vermiyor. Madem bize kadrolu olarak bakıyorsun. Böyle görüyorsun. Bugün bizim taşeronlarda örgütlü olduğumuz yerlerde 4 Nisan itibari ile bu süreç tamamlanacak. Bir alt taşeronda çalışan arkadaşlarımız, hepsi belediyenin bir şirketine aktarılmış olacak. Madem öyle onlara ve BİT’lerde çalışan 100 bine yakın işçilere 52 günlük tediye ve banka promosyonlarını niye vermiyorsunuz. Bazı belediyeler TİS’lere koyarak bu haklarını aldılar. Yani bunu zorunlu hale getirmiyor. Belediyelere BİT’lerde çalışanlara banka promosyonlarını veya TİS’de alamadığı 52 günlük ikramiyeyi vereceksin demiyor. Ondan kaynaklı biz burada TİS sürecinde bunu kazandık. Zaten 60 alıyorduk, 52’yide aldık ve 112 yaptık. Bu bahsettiğim ikramiyeleri 1 Aralık 2016 tarihinde imzalamış olduğumuz TİS sayesinde almış olduk. Ama imzalamış olduğumuz TİS öncesinde ki geriye dönük haklarımızı talep ettik. Umarım Yargıtay bizi haklı görür. Geriye dönük haklarımızı alırız.”

“İŞÇİNİN BİR KURUŞ DAHİ ALACAĞI VARSA BUNUN MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ”

İşçilerin geriye dönük hakları için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyen Başkan Yıldız, davanın takipçisi olacaklarının altını çizdi. Yıldız, sendika olarak bundan sonra yapacakları girişimler hakkında “Biz göreve geldiğimiz günden itibaren şunu söylüyorduk, işçinin bir kuruş dahi alacağı varsa kim olursa olsun bunun karşısında eğilip bükülmeden bunun mücadelesini vereceğiz. Zaten bunu arkadaşlarımız bunu pratikte gördü. Geriye dönük haklarımız için ne gerekiyorsa, Yargıtay’ın nihai sonucuna göre gerekeni yapacağız. Umarım bu ülkenin hukuku bu davada işçinin, emekçinin yanında tavır alır. Maalesef son yaşadığımız süreçler ortada. Kazanırsak da işveren verirse ek protokol ile almayı deneyeceğiz. Vermezse de bütün arkadaşlarımıza kim bunu hak ediyorsa geriye dönük davalarını açarak gerekeni yapacağız” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi