ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Koop-İş Sendikası üyeleri, dün Alsancak’ta bulunan Koton mağazası önünde buluşarak, Koton’da yaşanan işten çıakrmalara tepki gösterdi.

Ellerinde ‘Koton çalışanları yalnız değildir’, ‘Like yaptım işten atıldım’, ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ dövizleri taşıyan sendika üyeleri mücadelelerinde haklı olduklarını söyledi.

‘MAĞDURİYET YARATILDI’

Grup adına basın açıklamasını okuyan Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Umut Başyayla, Koton işvereneninin çalışanlarının sosyal medya paylaşımlarını suç saymasına tepki göstererek “Üyelerimizin iş sözleşmeleri, tazmanatsız ve işsizlik maaşı dahi olmayacak şekilde sonlandırıldı. üyelerimiz adeta intikam alınırcasına mağdur edildi. İşveren özel hayatın gizliliği, kişisel verilerin korunması, ifade özgürlüğü gibi temel anayasal ilkeleri çiğnemiş ve Koton işçilerinin sendikalı, toplu iş sözleşmeli çalışma hakkına saygı göstermemiştir.” şeklinde konuştu.

İŞVEREN UYARILDI

Koton işvereninin sendika üyeleri üzerinde baskı, tehdit ve mobing uyguladığını iddia eden okuyan Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Başyayla şöyle konuştu; “Baskı ve mobinge boyun eğmeyen üyelerimiz, işten çıkarılmak için tehdit ediliyor, sendikamız üyeliğinden çekilmeye zorlanıyor. İşveren böylece Anayasamızı çiğnemekle kalmıyor Türk Ceza Kanunu’na göre, hapis cezasıyla cezalandırılacak kadar büyük bir suç işlemeye yelteniyor. Koton işvereni 55 yıllık bir maziye sahip ülkemizin altıncı büyük sendikası olan Koop İş’i sınamak gibi bir anlayışa sahip ise ona verilecek en güzel cevap, Anayasa’dan, yasalardan ve uluslar arası sözleşmelerden doğan haklarımızı kullanmaktan geçmektedir. Emeğe ve emekçiye saygı duymayan Koton işverenine soruyoruz; Ey işveren burası kabile devleti mi yoksa bir hukuk devleti mi? Ya yasalara uyarsın ya da hukukun uygularsın, emeğe emekçiye saygılı olursun ya da Koop-İş sana bunu öğretir.”

Alkışlar ve sloganlarla destek verilen konuşmada Başyayla, Koton işverenine hukuk hatırlatması yaparak “Koop İş Sendikası yalnızca Koton mağazalarında temsil ettiği üyelerinden değil 68 bin üyesinden işçi hareketinden aldığı güçle, temsil ettiği kitlenin hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunacaktır. Olayların bu noktaya gelmesinin tek sorumlusu hak, hukuk tanımayan Koton’dur. Bundan sonrası Koton’un sorumluluğundadır. İşçi hak ve özgürlüklerini hiçe sayan, dialog yollarını tıkayan ve ülkemiz çalışma yasalarına aykırı uygulamalar yapan Koton ne yazık ki bu tavrının bedelini marka değerinden çok şey yitirerek ödeyecektir.” dedi.

‘KOTON İŞÇİSİ SENDİKALIDIR'

‘Yaşasın Koop İş yaşasın örgütlü mücadelemiz’, ‘Koton işçisi direnişin simgesi’ sloganları atılan protesto eyleminde konuşan Koop-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Umut Başyayla “Koton işçisi sendikalıdır. Arkadaşlarımız burada yürekleriyle mücadele ediyor. Biz onlara güveniyoruz. Koton işvereni kendine yakışmayan hareketi yapmasaydı bir ayda yaklaşık 7 bin kişinin olduğu yerde örgütlenme rekoru kıracaktır. Rekor kırmasak bile Koton işçisi sendikalıdır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi