Metehan Ud - DİSK Ege Bölge Temsilciliği 15-16 Haziran İşçi Eylemleri’nin yıl dönümünde DOSTCAM işçilerinin direnişte olduğu Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde kitlesel bir eylem yaptı. Vardiya çıkışında ya da iş bırakarak eyleme yüzlerce işçi hep bir ağızdan birleşme çağrısında bulunarak direnişteki DOSTCAM işçilerinin yanına yürüdü.

Çiğli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüşün '15 16 Haziran'ın Işığında Köleliğe Teslim Olmayacağız' pankartı taşındı. Genel İş İzmir 6Nolu Şube üyeleri de 'Gücümüz Birliğimizdedir' ve Genel İş İzmir 2 Nolu üyeleri de 'Dostcam İşçisi Yalnız Değildir' pankartları ile yürüdü. Genel İş'in yanı sıra yürüyüşe Lastik İş, Güvenlik Sen üyeleri de katılırken Birleşik Metal İş üyeleri ayrı bir kortejle katıldı eyleme.  Eyleme KESK, TMMOB, Emek Partisi, HDP üyeleri de katıldı.

Yürüyüş boyunca sık sık 'Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz', 'Birleşe Birleşe Kazanacağız', 'Yaşasın Sınıf Dayanışması', 'İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek' ve 'Kıdeme Uzanan Eller Kırılır' sloganları atıldı.

'İŞÇİLERE KARŞI BÜYÜK BİR SAVAŞ İLAN EDİLDİ'

DOSTCAM Fabrikası önünde biten eylemde işçilere seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 15-16 Haziran’ın direniş ruhuna her zamankinden çok ihtiyaç duyulduğunu belirterek "Çünkü işçilere karşı büyük bir savaş ilan edilmiş durumda. İşçileri köleleştirmek için en acımasız yasaları birbiri ardına Meclis'e getiriyorlar. İnsanlık tarihinin en ağır suçlarından biri olan insan ticaretini bir gecede yasalaştırdılar. Kiralık işçilik adı altında işçi simsarlığını yasal hale getirdiler. Seçimlerden önce taşeron işçilere kadro vaat ettiler, seçimlerden sonra eskisinden beter bir düzenlemeyi geçirdiler" dedi.

'HEM İŞÇİYE HEM DEMOKRASİYE DÜŞMANLAR'

İşçiye düşmanlık yapan demokrasiye de düşman olduğunu ifade eden Sarı şunları söyledi "Çünkü baskılar, işçileri, emekçileri, yoksulları susturmak için her geçen gün artmaktadır. Biz hem emek hem demokrasi mücadelesinin bir arada yürütülmesi gerektiğini bilen bir gelenekten geliyoruz. Demokrasiyi, laikliği, hak ve özgürlükleri kazanmak işçi sınıfının görevidir. Demokrasinin, laikliğin, hak ve özgürlüklerin toptan yok edilmesine karşı, bütün yurttaşların içinde yer alabileceği bir geniş demokrasi blokunda işçi sınıfının rolü büyük olacaktır"

'İŞÇİ SINIFI SALDIRILARA KARŞI SUSMAYACAKTIR'

Tüm bu saldırılar karşısında işçi sınıfının susmayacağını da ekleyen Sarı " Gün mücadele günüdür. Gün icazetli sendikacılığa karşı DİSK’te birleşme günüdür! Gün, 15-16 Haziran 1970’teki kararlılığı gösterme, “İnadına sendika, inadına DİSK” diye haykırma günüdür! Gün rüzgâr ekenlerin fırtına biçeceğini gösterme günüdür! Bugün yapılacak olan bellidir! Bayraklarımızı çıkarıp sloganlarımızı haykıracak, kiralık işçilik yasasını, 15-16 Haziran'ı yaratanların gösterdiği gibi çöpe atacağız! Kıdem tazminatımıza, iş güvencemize, ekmeğimize uzanan elleri kıracağız! Taşeron zulmü başta olmak üzere kölelik düzenini yıkacağız!" dedi.

Direnişteki Dostcam İşçisi Süleyman İssi patrona seslenerek "İşçiler birliklerini büyüttükçe siz yenileceksiniz. İşçiler dayanışmayı büyütecek" dedi.

Daha sonra konuşan Cam Keramik İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş da Dostcam işçilerinin de 15 16 Haziran işçileri gibi bedeller ödediğini belirterek "Buradaki işçiler sendika seçme haklarını kullandıkları için işten atıldılar ve 76 gündür direniyorlar. Bu direniş buraya çok ciddi yaşadı. İstiyoruz ki bu direniş yarınlarda da burada devam etsin. Bütün işçileri bir olmaya çağırıyoruz. Biz bir olduğumuz sürece bu birliktelik bize dünyayı kazandıracaktır" dedi.

Editör: Haber Merkezi