Aliağa Belediyesi'nde işten çıkarılan bir işçi, “Belediye işçileri müsteşar maaşı alıyormuş, iyi olmuş.” sözlerine ilişkin birkaç şey söylemek istiyorum diyerek şunları kaleme aldı:

Ben 19 yıla yakın bir zamandır -ki bu sürenin büyük bir bölümünde Aliağa Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğünde- çalıştım. Aliağa esnafının büyük bir kısmı belediyeye zaman zaman vermiş oldukları mal ve hizmetlerin mali karşılığını almak için belediyeye uğradıklarından bir abi-kardeş, dost ilişkisi kurmuşuzdur kendileri ile. Kişiliğimi, hayata bakışımı, insana olan saygımı bilirler. İşten çıkarılıncaya kadar herkese aynı mesafeden bakmışımdır, aynı enerji ve hümanist duygu ve düşünceler ile hizmet etmeye çalışmışımdır.

Beni arayan bazı esnaf abilerim “Siz 16-17 bin lira maaş alıyormuşsunuz gibi garip bilgiler üretiyor birileri” dediler.

Biz işten çıkarılan gerek kadrolu gerek şirket çalışanı işçiler olarak, ekmeğinden, işinden olmuşken bir de bu aslı astarı olmayan bilgi kirliliklerini duymak yaramızı daha da derinleştiriyor.

Aliağa Belediyesinden işimizden çıkarılmak yetmiyormuş gibi bir de itibarsızlaştırılmaya çalışılıyoruz.

Aliağa Belediyesine en az 15 yılını vermiş arkadaşlarımız. 5-10-15-20-25-30-35. Hizmet yıllarında bir nevi takdir gibi, kıdemliliği özendirme primi adı altında maaş ile birlikte ödenen tutarları maaş diye kamuoyuna servis ediyorlar. Kıdemliliği özendirme primi toplu iş sözleşmelerinin uygulandığı Türkiye’deki büyük bir kısım belediyede, TÜPRAŞ’ta, PETKİM’de, Star Rafinerisi’nde ve adını saymadığımız birçok işyerinde uygulanmaktadır. Aliağa Belediyesinde ise en az 30 yıldır uygulanmaktadır.

Arkadaşlarımız mesai mefhumu gözetilmeden çalıştırılmışlardır. Ne pazarları ne de bayramlarını ağızlarının tadıyla geçirmişlerdir. Elbette bu fazla çalışmalarının karşılıklarını da almaları en insani haklarıdır.

KHK ile taşerondan şirkete geçen arkadaşlarımızın özlük haklarında ise bundan birkaç yıl önce Yüksek Hakem Kurulu kararı ile az da olsa bir ilerleme olmuştur. Ona rağmen yoksulluk sınırının altıda kalmıştır.

Bizim aldığımız maaşlar üzerinden yapılan dedikodu Aliağamıza hiçbir şey kazandırmayacaktır.

İşten çıkarılan arkadaşlarımızın işsizliği Aliağa’daki bakkalı da marketi de kırtasiyeciyi de lokantacıyı da etkileyecektir. Hele hele düşürülen memur maaşlarını da hesaba katarsak varın gerisini siz düşünün.

EVRENSEL