İZ GAZETE- DİSK/Gıda-İş Sendikası Ege Bölge Temsilciliği Özgörkey fabrika önünde bir kez daha basın açıklaması yaparak, “Sendika değişiminden sonra yaşanan işten atılanlar geri alınsın. İşçilerin ekonomik ve sendikal talepleri karşılansın” dedi. Fabrika önünde yapılan açıklamaya işten atılan işçilerin yanı sıra Dev Turizm İş ve Emek Partisi destek verdi.

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK DEMİŞTİK'

Açıklamada, "Bundan tam 42 gün önce, yani 1 Mart günü yine burada Özgörkey fabrikasının önündeydik. O zaman sadece daha iyi çalışma koşulları ve ücret talebiyle çalışma yürüttükleri ve sendikamıza üye olduğu için dört işçi arkadaşımız hakları ödenmeden haksız bir şekilde işten çıkarılmıştı. Biz o gün bu kapının önüne geldiğimizde hem işçilerin talepleri karşısında duyarlılık göstermeyen, adeta işveren ağzı ile konuşarak işçileri aşağılamaya kalkan Öz Gıda-İş Sendikası yöneticilerini ve Özgörkey yöneticilerini uyarmıştık. Dedik ki; hükümetin bile asgari ücrete yüzde 50 zam yaptığı koşullarda yüzde 23 gibi komik bir zamla bu işçi arkadaşlarımızı açlığa ve yoksulluğa mahkum edemezsiniz. İşçi arkadaşlarımız maaşlarına zam ve sosyal haklarda iyileştirme istiyor. Ayrıca bu dört işçi arkadaşımızı haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atamazsınız. Buna bir son verin. “İşçi arkadaşlarımız geri alınsın, işçi kardeşlerimizin talepleri karşılansın. Bu günde taleplerimizin arkasındayız. Yapmış olduğumuz açıklamada aklarımızı alıncaya kadar mücadelemiz devam edecek demiştik. O zaman bu iş yerinde DİSK Gıda-İş olarak yok denecek kadar az üyeye sahiptik. Şimdi bugün burada düne göre çok daha fazla kişiyle ve artık bu iş yerinde örgütlü bulunan Öz Gıda-İş’ten çok daha fazla üyeye sahip olarak bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

'BU ANLAYIŞINIZDAN VAZGEÇİN'

Açıklamada, "Biz buraya 42 gün önce geldiğimizde dedik ki, bizim Gıda-İş Sendikası olarak bir sendikal rekabet anlayışımız yoktur. Aslolan işçilerin iradesini tanıyan, haklarını savunan ve gerçekten onların sözcüsü, temsilcisi bir sendikal önderliğin yapılmasıdır. Yoksa sendikanın isminin “A” ya da “B” olmasının bir önemi yoktur. Ancak bizim; işçilerin haklarını savunmak ve bu hakların elde edilmesi yönünde mücadele eden bir sendikal anlayış yerine, işçilerin taleplerine kulaklarını tıkayan, onları adeta işverenmiş gibi azarlayan, hakir gören, satış sözleşmelerine imza atmaktan çekinmeyen, işçinin iradesini tanımayan, işçi düşmanı sendikal anlayışlarla sorunumuz var. O nedenle, bu anlayışınızdan vazgeçin, Özgörkey işçilerinin haklı taleplerinin arkasında olun demiştik. Ancak sizler bu uyarılarımızı duymadınız, anlamak istemediniz. Aksine işçilere yalan söylemeye, onları DİSK Gıda-İş’e üye olmamaları konusunda utanmadan tehdit etmeye kalktınız. Onlara, “Sizlerin maaşı ve ikramiyeleri bizim iki dudağımızın arasında, Öz Gıda İş’ten istifa ederseniz ikramiyelerinizi alamazsınız” dediniz. Peki ne oldu? İşçiler bu yalanınıza inanmadı. Her gün üçer beşer gruplar halinde sendikanızdan istifa ederek, sendikamız DİSK Gıda-İş’e üye oldular. Ödenmez dediğiniz ikramiyeler zamanından 15 gün önce ödendi" denildi.

'BARAJLARI, YASAKLARI SAVUNUYORSUNUZ'

"Bugüne kadar ödenmeyen ya da kısmen ödenen banka promosyonlarının tam olarak ödeneceği açıklaması yapılmak zorunda kalındı" ifadeleri yer alan açıklamada, "Şimdi de utanmadan, sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılması yönünde tavır alacağınıza, sendikal hak ve özgürlükleri kısıtlayan yasaları savunuyorsunuz. Barajları, yasakları savunuyorsunuz. Sizler bugün hayat pahalılığından insanların canından bezdiği koşullarda üye işçilerinizin asgari ücretin bile altında maaş almasına göz yummaktan, yüzde 23 gibi komik bir zammın altına imza atmaktan, üç torba kömür parasını yakacak yardımını kabul eden bir toplu sözleşmeye imza atmaktan hiç mi utanmadınız? Ek zam diye bir uygulama söz konusu değil, daha yeni toplu sözleşme imzaladık diye işçiye yalan söylediniz. İşçilerin yemekhane protestosundan sonra hemen küçük de olsa maaşlarına ek zam yapılmak zorunda kalındı. Hani ek zam uygulaması olamazdı. Hiç mi utanmadınız? Toplu sözleşme sürecinde işçinin iradesini tanımayan bu işçi düşmanı sendikal anlayışınıza en iyi cevabı Özgörkey işçileri verdi, vermeye devam edecek. Esas olan işçilerin hak ve çıkarlarıdır. Yakın dönemde ülkenin her yerinde kargo işçilerinden, kuryelere, tekstilden, gıdaya, metalden, madene birçok iş yerinde on binlerce işçi ek zam talebiyle mücadeleye giriştiler ve önemli kazanımlar elde ettiler. Üstelik bu işçilerin ezici bir çoğunluğu sendikalı bile değildi. Demek ki, talepleri etrafında birleşen ve meşru ve haklı bir mücadeleyle yola çıkan işçilerin önünde kimse duramaz. İşte DİSK Gıda-İş Sendikası tam da böyle bir anlayışla hareket etmekte ve örgütlenme çalışmalarını yürütmektedir" denildi.

‘BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ’

“Şimdi sizi buradan bir kez daha uyarıyoruz” ifadeleri kullanılan açıklamada, “İşçilere yalan söylemekten vazgeçin. Onları tehdit etmekten vazgeçin. Sendika tercihlerine saygı gösterin. İşçilerin sesine kulak verin, işçilerin mücadelesinin önünde engel olmayın. Özgörkey işçisi maaşlarına zam istiyor. Sosyal haklarında, mesai ücretlerinde iyileştirme istiyor. Özgörkey işçileri banka promosyon haklarının kendilerine eksiksiz olarak ödenmesini istiyor. Her şeyden önce Özgörkey işçileri, haksız ve hukuksuz bir şekilde işine son verilen dört arkadaşlarının derhal işe geri alınmasını istiyor. Bu taleplerimiz için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Son olarak buradan Özgörkey yetkililerine de sesleniyorum. Az önce sıralamış olduğum, işçi arkadaşlarımızın taleplerini karşılayın. Bu maaş ve sosyal haklarla bu iş yerinde verimli bir üretim yapılamaz. Bu koşullarda iş yeri huzuru söz konusu olamaz. Ayrıca, DİSK olarak bugün ülkede onlarca fabrikada, on binlerce üyemiz adına toplu sözleşmeler yapıyor, protokollere imza atıyoruz. Burada da Özgörkey Fabrikası’nda üye işçilerimizin talepleri konusunda sizleri sendikamızla iletişime geçmeye çağırıyoruz. İşten atılan arkadaşlarımız derhal geri alınsın. Maaşlara insanca yaşamaya yetecek ölçüde ek zam yapılsın. Sosyal haklarda ve mesai ücretlerine iyileştirme yapılsın. Promosyonları zamanında ve eksiksiz olarak ödensin” denildi.

Editör: Haber Merkezi