NİL KAHRAMANOĞLU/İZ GAZETE- Yalova Sefine Tersanesi'nde çalışan 19 yaşındaki Yasin Demirdağ, 17 Ağustos tarihinde yüksekten düşerek yaşamını yitirdi. 

DİSK'e bağlı Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter-İş), Demirdağ'a ölümünün ardından emniyet kemeri giydirilmeye çalışıldığını duyurmuş, sendika tarafından paylaşılan görüntüler kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştu. 

Tersanelerdeki işçi cinayetlerinin sık yaşanır durum olması işçi sağlığı ve iş güvenliği sorularını da gündeme getirdi. Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve Genel sekreteri Hakkı Demiral, yaşanan olay sonrası gazetemize açıklamalarda bulundu; örgütlülük çağrısı yaptı.

‘MASRAF OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Yalova Sefine Tersaneleri’nin artık eski Tuzla’nın yerini aldığını söyleyen Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, iş güvenliği tedbirlerinin gereksiz masraf olarak görüldüğünü dile getirdi. 

“Bugün Yalova’da yapılmak istenen şey 2000’li yılların başında Tuzla’da sık sık yapılıyordu” diyen Saygılı, “Tuzla Tersaneleri’nde işçi öldükten sonra baret-emniyet kemeri takılıyor, demir uçlu ayakkabı giydiriliyordu. Bu ilk kez karşılaşılan bir durum değil. Biz Limter-İş Sendikası olarak yürüttüğümüz mücadelelerle bunu görünür kıldık. Tuzla Tersaneleri’ndeki işçi cinayetlerini, iş kazalarını, meslek hastalıklarını görünür kıldık. Bunu yapamaz hale geldiler. Artık işçi arkadaşlarımız iş cinayetine kurban gittiği zaman o iş yerinde iş durduruluyor ve herkes evine gönderiliyor. Şimdi ise Yalova Tersaneleri, Tuzla Tersaneleri’nin yerini almaya aday durumda. Çünkü örgütsüzlük var. Biraz da gözden uzak durumda olması söz konusu. Hem sendikalar olarak bizler hem de emekçi kamuoyu buna sahip çıkmadığı, teşhir etmediği sürece Yalova Tersaneleri’nde bu tarz işçi cinayetlerinin yaşanacağından kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü patronlar çok pervasızlar. İş güvenliği, işçi sağlığı meselesini maliyeti arttıran gereksiz bir masraf olarak görüyorlar” ifadelerini kullandı. 

‘GÜVENCESİZLİK VAR’

Yaşanan cinayetlerin en büyük nedeninin örgütsüzlük olduğu vurgulayan Saygılı, “Aliağa, Tuzla, Yalova tersaneleri tabiri caizse Azrail’in elini kolunu sallayarak gezdiği ancak örgütlülük-sendikalaşma söz konusu olduğunda tüm kapıların kapandığı bir yer. Bu yerler çalışma koşullarının hem en kötü olduğu hem de örgütlülüğün en az olduğu yerler. Özellikle patronların cepheden tavır aldığı bir alan. Bu yüzden işçi cinayetleri bu kadar sık yaşanıp normalleştiriliyor. Örgütsüzlük- güvencesizlik en büyük sorun. Dikkat ederseniz sendikal örgütlenmenin olduğu yerlerde işçi cinayetlerinin sayısı çok azdır. Genelde taşeronlaşmanı ve örgütsüzlüğün olduğu yerlerde bu tarz cinayetlere daha sık rastlanıyor. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum” diye konuştu.

‘İŞVERENİ KURTARMA ÇABASI’

Limter-İş Genel sekreteri Hakkı Demiral ise olay sonrası şantiyede çalışmaların devam ettiğini söyledi. 

İş güvenliği uzmanlarının işveren lehine tutum sergilemesini eleştiren Demiral, “İşveren çalışma alanını güvenli hale getirmeden işçileri çalıştırmış ve sonucunda genç bir kişi yaşamını yitirmiş. İş cinayetinin dışında; ölü bir insana iş güvenliği uzmanı tarafından uygunsuz olan emniyet kemeri uygun hale getirilmeye çalışılıyor. Emniyet kemerini takmaya çalışmak yerine kalp masajı yapılsa ya da ilk yardım müdahalesinde bulunulsa belki de kurtulabilirdi. İşveren o kadar vahileşmiş ki İSG uzmanı 19 yaşındaki bir insanın cenazesi önünde sadece işvereni kurtarmaya yönelik bir çaba içerinde oluyor. İşin en acı tarafı da bu aslında. Kapitalizmin artık insanları hiçe saydığı, sistemin içerisinde sadece kendini korumaya çalıştığı bir çalışma sistemi var” açıklamasında bulundu.

Sendika olarak işçilere çağrı yapan Demiral, “Limter-İş’e üye olun. Bu vahşi sisteme karşı birlikte mücadele edelim. Beraber olursak kazanırız. Bu mücadeleyi işçilerle birlikte vermediğimiz sürece tek tek ölmeye devam ederiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Yalova Sefine Tersanesi'nde çalışan 19 yaşındaki Yasin Demirdağ’ın yüksekten düşmesi sonrası iş güvenliği uzamanı tarafından ‘sorumluluğu işçiye yüklemek’ adına yaptığı söylenen harekete işçinin arkadaşları izin vermedi. İş güvenliği uzmanı, ölen işçiye emniyet kemeri takmaya çalışırken diğer işçiler ile iş güvenliği uzmanı arasında arbede yaşandı. Limter-İş’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise, "Bu alçak düzene birlikte son verelim! Yalova Sefine Tersanesinde yüksekten düşerek ölen Yasin Demirdağ'a İş güvenliği kendini kurtarmak için emniyet kemeri giydirmeye çalışırken işçi arkadaşları müdahale ediyor" ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi