GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE-Geçtiğimiz Cuma günü Yapı Kredi Bankası’nın Gaziemir’deki operasyon merkezinde, yaklaşık 80 çalışanın iş akdine son verilmişti. Banka çalışanlarının örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Banka, Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) bir saatlik iş bırakma eylemi çağrısından sonra dün de açıklama yaparak, banka yönetimini uyardı. Türk-İş’e bağlı sendika yaptığı açıklamada, ‘Feshin son çare olması ilkesine uymaya davet ediyoruz’ dedi.

Sendika, geçtiğimiz salı günü işyeri temsilcilerine çağrı yaparak öğleden sonra 1 saatliğine iş bırakma eylemi yapmalarını istemişti. BASİSEN son yaptığı açıklamada ise: “Bankacılık sektöründe; ‘Değişen müşteri davranışı ve teknolojik gelişmeler’ gerekçe gösterilerek işten çıkarmalar yaygınlaşmaya başladı. Bugüne kadar bankaları için başarılı şekilde çalışarak hizmet ve değer üreten banka emekçileri bugün, işletmesel kararlara dayalı olarak kapının önüne bırakılmaya çalışılıyor.

KAR HIRSI

Bankacılık sektöründe düne kadar, özellikle işletme dışından gelen ve çalışanların ruh hali ile çalışma şartlarından bihaber personellerin, kar hırsı ile ‘hedef ve satış baskısı ile psikolojik baskı’nın her türünü uygulamasına rağmen, yine başarı ve özveri ile çalışmalarını sürdüren çalışanlar, toplu halde işten çıkarılmaya başlanıyor.

ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜ HATIRLATTI

Yürürlükteki çalışma mevzuatımıza ve sosyal diyalog ilkelerine uyulmadan, banka yönetimlerinin almış olduğu bu kararlar çalışma barışını olumsuz yönde etkileyeceği gibi, banka çalışanlarının da bundan sonra kanunen vermiş olduğu yetki çerçevesinde üretimden gelen gücünü kullanmasının kaçınılmaz olacağını özellikle belirtmek isteriz.

FESİH SON ÇARE OLMALI

Türk-İş'e bağlı Banka, Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası(BASİSEN) tarafından Yapı Kredi Bankası'na bir de çağrı yapılarak açıklama şu şekilde sonlandırıldı:"Bankaların üst yönetimlerini, bu konuda sağduyulu davranmaya, bu konuda bugüne kadar özveriyle çalışan banka emekçilerinin ekmeğiyle oynamamaya, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşullarda iş sözleşmesinin ayakta tutulmasının önemli olduğunu hatırlatarak iş hukukunun temel ilkelerinden biri olan feshin son çare olması ilkesine uymaya çağırıyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi