Ümit Kartal / İz Gazete- 8 ay önce, İzmir’in Aliağa ilçesinde çelik boru montajı yapan taşeron bir firmada boruların istiflenmesi görevinde çalışırken ihmal sonucu iş kazası geçiren 20 yaşındaki genç işçi Hasan Ülker’in o gün bugündür bilinci kapalı. Tedavisi için Almanya’ya gitmek dışında şansı kalmayan Hasan’ın arkadaşları dayanışma kampanyası başlattı.

PATRONUN OĞLU MESAİYE BIRAKMIŞ

Hasan Ülker’in hem arkadaşı hem de akrabası olan Şahin Karanfil’in anlattıklarına göre; PETKİM’in ortağı Azeri şirket SOKAR’ın taşeronunun taşeronunda birlikte çalıştıkları Hasan Ülker, firmada 3-4 tonluk çelik boruların istiflenmesinde görev almış. 20 Yaşındaki Ülker’den, işe başladıktan 15 gün sonra bir cumartesi günü bir arkadaşı ile birlikte, patronun oğlu tarafından mesaiye kalması istenmiş. Normal koşullarda da zaten işyerinde baret, çelik uçlu ayakkabı gibi iş güvenliği malzemelerinin olmadığını anlatan Karanfil, o gün mesaide işyerinde vinç operatörü, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi dahil kimsenin bulunmadığını, işyerinde Hasan, bir arkadaşı ve patronun oğlunun kaldığını söyledi.

SERTİFİKASI OLMADAN VİNCİ KULLANMIŞ

Vinç operatörlük sertifikası ya da ehliyeti olmamasına rağmen patronun oğlunun vincin başına geçerek Hasan Ülker ve arkadaşını çalıştırdığını söyleyen Karanfil, kazayı şöyle anlattı: “Cumartesi saat 16’dan sonra herkes paydos ediyor. Hasan ve bir kişi daha mesaiye bırakılıyor. Patronun oğlu, mesaiye kalınacak diyerek vince kendisi biniyor. Vinç operatörlük belgesi olmamasına rağmen… 3-4 tonluk çelik boruları vinçle yer değiştirirken, Hasan ve arkadaşı da boruların altına 3-4 metrelik kalaslar koyuyor. Boruları vinçle hafifçe kalasların üzerine bırakması gereken patronun oğlu, hatalı bir şekilde hızlıca bırakınca kalas kırılıyor ve parçası Hasan’ın kafasına çarpıyor.”

Hasan’ın o gün bugündür bilincinin kapalı olduğunu söyleyen Karanfil, Hasan’ın 8 aylık sürecin 6 ayında Ege Üniversitesi Hastanesi ve Çiğli Araştırma Hastanesi’nde kaldığını, son 2 aydır da bakıma muhtaç şekilde evde kaldığını ifade etti. Hasan Ülker’in ailesinin tapusuz bir gecekonduları dışında bir şeylerinin olmadığını anlatan Karanfil,  “Bezi, kremleri, ilaçları vs ile medikal masrafları aylık 2 bin lirayı buluyor. Ateşlenip, enfeksiyon durumu olduğunda ambulansı da kiralayarak özel hastaneye gitmek zorunda kalıyorlar” dedi.

DOKTOR ‘BAŞINDA KURAN OKUYUN’DEMİŞ

Türkiye’deki hiçbir hastanenin Hasan’ı tedavi için kabul etmediğini ifade eden Karanfil, Hasan’ın dosyasını geçtiğimiz aylarda yürütülen bir kampanya ile Almanya’ya tedavi olmaya giden Kumru Konak’ın ailesi ile birlikte Almanya’ya gönderdiklerini söyledi. Karanfil şöyle dedi: “Bize, ‘Allah’tan ümit kesilmez. Başında Kuran okuyun’ diyen doktorlar da oldu. Hiçbir hastane kabul etmiyor. Ama Almanya’da tedavisi mümkün... 1 aylık tetkik için minumum 30 bin Euro istiyor Almanya’daki hastane. Yol ücretleri dahil 40 bin Euro’ya mal oluyor.”

ŞİRKET MASRAFLARI KARŞILAMIYOR

Aile Hasan’ın çalıştığı şirketle defalarca görüşme yapmasına rağmen, şirket tedavi masraflarını kabul etmemiş.  Mahkeme sürüyor. Ancak mahkeme karar verene kadar Hasan’ın tedavisi için geç kalınmış olabilir. Şahin Karanfil, bu durum karşısında çaresiz kalmak istemedikleri için arkadaşları ile birlikte kampanya başlattıklarını söyledi. Karanfil şöyle konuştu: “Mahkeme 3 sene sürebilir. Bunu 3 sene bekletmek hayatını karartmak demek. Bundan önce de İlkay Akkaya’nın katılımı ile ‘Hasan için el ele’ konseri yaptık. Buradan gelen gelirle ailenin 8 aylık süreçteki maddi yükünü en aza indirmeye çalışsak da o konserin geliri tedavi için yeterli değil. Şimdi Valilikten onaylı dayanışma hesabı açtık. Sendika, dernek ve dayanışma içerisinde olmak isteyen yardımseverlere Hasan’ın sesini duyurmak istiyoruz.”

İLGİLİ HABER: Dayanışma kazandı: Kumru öğretmen Almanya'ya tedaviye uçtu

KUMRU ÖĞRETMEN GİBİ…

Süreçle ilgili, Kumru öğretmenin kampanyasını yürüten kişilerle de görüşerek fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Karanfil, “Kumru öğretmenin ailesi ile görüşüyoruz. Onun tedavi süreci de olumlu gidiyor. Diliyoruz ki hem Hasan hem Kumru öğretmen sağlığına kavuşsun” dedi.

Hasan’ın tedavisi için başlatılan dayanışma kampanyasına katılmak isteyenler için hesap numarası ise şöyle:

Ziraat Bankası İBAN: TR870001000712798832845001

Hesap No: (Şube Kodu: 0712) 798832845001

Yurt dışı hesap no: (Şube Kodu 0712) 798832845001-TCZBTR2A

İLGİLİ HABER: Kolu kopan genç eczacıya meslektaş desteği

 

Editör: Haber Merkezi