MİHRİCAN CANDEMİR / İZ GAZETE- DİSK Genel İş üyeleri geçtiğimiz günlerde tuvalet ihtiyacını gidermek için metro durağından ayrılan ve trafik kazası sonucu hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Hülya Onaylı’yı anmak ve problemlerini dile getirmek için Halkapınar Metro’da toplandı.

Barınma ve tuvalet sorunlarını üst mevkilere bildirmelerine rağmen sorunların çözülmediğini ve yaşanan bu olayın bir iş kazası değil, iş cinayeti olduğunu belirten DİSK Genel İş üyeleri, taleplerinin yerine getirilmemesi dahilinde eylemlerinin devam edeceğini söyledi. 

İŞ KAZASI DEĞİL, İŞ CİNAYETİDİR

Gerekli önlemlerinin alınmadığını ve her geçen gün işçi ölümlerinin arttığını söyleyen DİSK 8 Nolu Şube Sekreteri Barış Okur, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği işçilerin güvensiz hareket ve davranışına karşı önlemlerin alınmasıdır. Eğer bu temel ilkeye rağmen bir iş yerinde iş kazası oluyorsa bu mutlaka ihmal sonucu olmuştur. Gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan işçi ölümleri her geçen gün artmaktadır. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında bu iş kazalarının önlenebilir olması daha basit iken sorumsuzca ve olaya gelişi güzel bakılmasından dolayı sorunun çözümü gerçekleşmemiş olup 20.09.2022 tarihinde saat 21.45’te tramvay köprü durağında görevli Hülya Onaylı arkadaşımız tuvalet ihtiyacını gidermek için karşıdan karşıya geçerken trafik kazası sonucu hayatını kaybetmiştir. Sürekli dile getirmemize rağmen Metro A.Ş bizi dikkate almamıştır. Sorumluların daha başka ivedi bir şekilde bu zorunlu ihtiyaçlarımızın giderilmesi konusunda bir adım atmadığı taktirde biz Genel İş Sendikası olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Bu bir iş kazası değil iş cinayetidir” diye konuştu.

HALA KULAKLAR SAĞIR, HALA GÖZLER KÖR 

Kötü şartlarda çalışmaya mahkûm bırakıldıklarını vurgulayan ve hala bir cevap alamadıklarını söyleyen DİSK Genel İş üyelerinden birisi, “Bildiğiniz üzere 20 Eylül günü saat 21.45 sularında Hülya Onaylı kardeşimizi iş kazasına kurban verdik. Metro tramvay yönetiminin hala kulakları sağır, hala gözleri kör.. Tam dokuz gün geçti. Alın teri döken, emek veren arkadaşlarımız kırık taburelerde oturmaya, küf tutmuş su sebillerinde su içmeye mahkûm bırakılıyor. Değerli dostlar, biz bize yaşatılan bu günleri unutmayacağız. Hülya Onaylı arkadaşımız en basit temel ihtiyacını gidermek için görev yaptığı yerden ayrıldı. Herkes diyor ya elim bir iş kazası… İş kazası değil, bu bir iş cinayetidir” şeklinde konuştu.

İNSAN OLMANIN GEREĞİ BU MU? 

Barınma ve tuvalet sorunlarını üst mevkilere bildirdiklerini söyleyen DİSK Genel İş üyesi, “Barınma ve tuvalet sorunlarını defalarca dile getirdik. Kapılarına geldik, anlattık. Bize ne dediler biliyor musunuz? ‘İstanbul tramvayının güvenlik görevlilerinin, kendi görevleri haricinde inisiyatif almalarıyla birlikte yüzde 20 kar etmiş. Aynı konuda bizlere bu konuda yardımcı olunsun biz de yüzde 20 kar edelim’ dediler ve bu ticari kazancın metronun cebine kalmayacağını söylediler. Biz 'Peki' dedik. Arkadaşlarımızın bu fedakârlığı göstermesine rağmen ‘En basiti bu tuvalet sorununu çözecek misiniz?’ diye sorduğumuzda ‘Her dört durakta bir ekstra bir maliyetle değiştirici arkadaş koyuyoruz’ dediler. İnsan olmanın gereği, onuru bu mudur? Metro tramvay yönetimi, uluslararası sözleşmeleri iş kanunlarından 5188 sayılı yasaya uyacaksın, gereğini yerine getireceksin. Genel İş ailesi olarak adli sürecin takipçisi olacağız. Bu mücadelemizi büyüterek devam ettireceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi