Gizem TABAN/İZ GAZETE- AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılında başlatılan ve 3 yıl boyunca 1000 lira olarak verilen emekli ikramiyelerine enflasyon oranında zam yapılacağını açıkladı. İkramiyelere yapılacak zam oranı henüz kesinlik kazanmazken uygulanacak zammın geçim derdi yaşayan emeklilere can suyu olup olmayacağı da merak ediliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ikramiyelere 3 yıldır enflasyon oranının yansıtılmadığına dikkat çekerek hak gaspının telafi edilmesi ve emeklilere bir nebze de olsa nefes aldıracak bir zam oranı uygulanması gerektiğini söyledi. 

‘SORU İŞARETİ BIRAKTI’
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Sanki bir lütufmuş gibi, bundan 3 yıl önce başlatılan emekli ikramiyesine enflasyon oranında zam yapılacağını açıklandı.  Ama söz konusu açıklama; ‘bu enflasyon oranı son 6 aylık mı, son 1yıllık mı, son 3 yıllık mı’ gibi çelişkiler ve belirsizliklere dolu bir açıklama olarak emeklilerin kafasında soru işaret bırakmıştır” dedi.  

‘BAŞINDAN UYGULANSAYDI…’
Sarı açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Emekli ikramiyesi verilmeye başladığı günden bu yana kadar emekli ikramiyelerine enflasyon oranında zam yapılmış olsaydı; 2018’de yıllık enflasyon oranı yüzde 20,30 iken ikramiye bin 203 lira, 2019’da enflasyon oranı yüzde 11,84 iken ikramiye bin 345,4 lira, 2020’deki enflasyon oranı yüzde 14,60 enflasyon iken emekli ikramiyesi bin 542 lira olacaktı. 2021’e girdiğimiz bu dönemde de enflasyon oranı yansıtılsaydı emekli ikramiyesi bugün, emeklilere vaat edilen açlık ve yoksulluk sınırının bir nebze de olsa rahatlamasını sağlayabilecek bir rakam olacaktı.”

NE KADAR ZAM OLACAK?
Emekli ikramiyelerine enflasyon oranında uygulanacak zamma ilişkin konuşan Sarı, “Enflasyon, son 6 aylık uygulanırsa 68 lira, son 1 yıllık uygulanırsa 162 lira gibi bir zam olacak. Daha hangi enflasyon rakamlarının uygulanacağı konusunda belirsizlik sürerken pandemiden kaynaklı olarak gıda enflasyonun ülkede yüzde 40’lara dayandığı, emeklilerin alım güçlerinin gün be gün eridiği ve yok olduğu bir süreçte bu yapılan enflasyon rakamları yanlış bir uygulamadır” diye konuştu.

‘DEĞER KAYBI 400 LİRA’
Geçmiş yıllarda emeklilerin haklarının gasp edildiğini vurgulayan Sarı, “Aslında 2018’de ilk emekli ikramiyesi başladığı günden bugüne kadar uygulanmış olsaydı emekliler yaklaşık 600 liralık zam almış olacaktı ve bu bir nebze de olsa emeklileri rahat ettirecekti. Burada emeklilerin enflasyon değer kaybı ortalama 400 lira. Madem enflasyon bugün uygulanıyorsa neden emekli ikramiyesi verildiği günden bu yana uygulanmadı? O zaman, emeklilerin geçmişteki hakları gasp edilmiş olmuyor mu?” ifadelerini kullandı. 

‘EN AZ BİN 542 LİRA OLMALI’
İkramiye zammının emeklilere can suyu olacak bir rakam olması gerektiğini söyleyen Sarı, “Biz, bu ülkenin tüm fabrikalarında çalışmış, ülkenin gelişmesine ve büyümesine vesile olmuş emeklilerin ikramiyelerinin daha da yükseltilmesi ve en az bin 542 lira olması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.