DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şubede örgütlü İZENERJİ işyeri temsilcileri, şube temsilci kurulu toplantısında bir araya geldi. DİSK Ege Bölge Temsilciliği toplantı salonundaki kurula temsilcilerin tamamına yakına katılırken gündemdeki konular, uzmanların da katılımıyla ele alındı. İşçiler toplantıda işyerlerinde yaşadıkları sorunların yanı sıra vergi artışlarını, yakında başlayacak olan bütçe görüşmelerini ve yazboz tahtasına dönen eğitimin sorunlarını ele aldı.

Geçtiğimiz günlerde artan vergi oranları ile  yakın zamanda başlayacak bütçe görüşmelerine ilişkin konuşan Kordon Vergi Dairesi BES İşyeri Temsilcisi ve Gelir Uzmanı Ramis Sağlam, aldıkları ücretle ay sonuna kadar idare eden her emekçinin aslında bir bütçe uzmanı olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Ekim ayından sonra haberlerde bütçe görüşmelerini duymaya başlayacağız ve birçoğumuz dikkate almayız. TİS kadar bütçe görüşmelerine de mücadeleyi bağlamış olsaydık TİS dönemlerinde daha fazla kazanım elde ederdik. Bunu yapmadığımız için bütçe hep emekçilerin aleyhine yapılıyor. Bütçe açıkları, vergi artışları ile cebimizden çıkıyor. Giderler sermayenin ihtiyaçlarına göre belirleniyor. Eğitim ve sağlık en alt sıralarda yer alıyor. Savaş ve Diyanet İşleri ise daha fazla bütçe alıyor. Bundan dolayı niteliksiz sağlık, niteliksiz eğitim alıyoruz ve katkı payları ödemek zorunda kalıyoruz. Sendikalar, emekçiler örgütlenir ve bütçe görüşmelerine taraf olursa bütçe açığının kendi lehlerine hazırlanmasını sağlayabilir” dedi.

‘İKTİDAR GENÇLİĞİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRİYOR’

Hükümetin eğitimde uyguladığı gerici ve piyasacı adımların emekçiler açısından nasıl sonuçlar yarattığını anlatan Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) Başkanı, Eğitimci Orhan Yüce de eğitim ve sağlığa ayrılan payların devletin niteliğini belirlediğinin altını çizdi. “Devlet, birçok alanda olduğu gibi eğitimi de yeniden şekillendiriyor” diyen Yüce şöyle devam etti: “Eğitim toplumun şeklini de belirliyor. İstedikleri gibi kontrol edebilecekleri, karşı çıkmayan, hakkını aramayan, sorgulamayan ve devlet ile patronlarının istediklerini yapacakları bir nesil yaratmak istiyor. Eğitim için ayrılan bütçe eğitim için değil şirketler için harcanıyor. Eğitim devletin kontrolü altından çıkıyor şirketlerin kontrolüne giriyor.”

‘EĞİTİM MÜCADELESİNİN DE TARAFI OLUNMALI’

4+4+4 eğitim sistemi ile açık liselere gitmek zorunda kalan bir milyonun üzerindeki gencin ya ucuz iş gücü olacağını ya da işsiz kalacağını da ekleyen Yüce, “Bunlardan dolayı eğitim sistemi bizlerin geleceği açısından önemli. Aynı zamanda birçoğunuz da velisiniz.  Sendikalar ve emekçiler de parasız, bilimsel, laik eğitim mücadelesinin tarafı olmalı. Kendi çocuklarının daha iyi okullarda ve daha bilimsel bir eğitimle donanmasını isteyen herkes; bugün AKP’nin cihatist-dindar nesiller yetiştirme amaçlı eğitim anlayışına karşı durmak isteyen herkes, bu mücadelenin bir unsuru olmalıdır” dedi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi