Murat Çepni vermiş olduğu önergede içinde bulunulan ekonomik krizden en çok işçi ve emekçilerin etkilendiğini belirterek, "Krizi bahane eden işverenler, işçilerinin yasal hakkı olan maaş artışı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti gibi işçi alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı vb. gibi tazminatları içeren toplu iş sözleşmelerindeki taleplerde uyuşmaya varmamakta, krizin yükünü işçilere yüklemeye çalışmaktadırlar. İlgili sendikalar ile uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülmeye çalışılmaktadır. İzmir’de faaliyet göstermekte olan yabancı sermayeli Delphi Technologies Firması’nın işçilerinin bağlı olduğu Birleşik Metal İş Sendikası ile şirket arasında Eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine arabulucu süreci başlamıştır. İşveren, işçilerden maaş artışı ve hakları konusunda taviz vermelerini istemektedir.İşveren tarafından önerilen ücret artışı, enflasyon ve alım gücünün altındadır. Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklanan alacaklarda da arabuluculuk sisteminin zorunlu olması; sendikaların işçinin hak ve menfaatlerini koruyup geliştirme görevlerini sekteye uğratmakta, işçilerin haklarının gasp edilmesine yol açmaktadır. İşçiler de fabrika içerisinde yasalarla ve anayasa ile güvence altına alınan eylem haklarını kullanmışlardır.'' dedi.

Bu bağlamda;

Kriz döneminde,Delphi işçilerinin maaş artış taleplerinin kabul edilmemesinin, Haftasonu tatillerinde ve resmi tatillerde fazla çalışmaya zorlanmalarının yasal dayanağı nedir? Bakanlığınız, Birleşik Metal-İş Sendikası ile şirket arasındaki toplu sözleşme sürecinden haberdar mıdır?

Toplu iş sözleşmesinin imza sürecinin uzamasından kaynaklı işçilerin hak kaybı nasıl telafi edilecektir? İşçilerin, işçi ailelerinin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

Birleşik Metal İş Sendikası ile arabulucu arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmazsa sendika grev kararı alabilir. Bakanlığınız, çalışanların sendika hakkını, toplu iş sözleşme hakkını, grev hakkını güvence altına almak için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?Bugüne kadar mevcut sorunlara ve taleplere yönelik olumlu iyileştirici adım atılmış mıdır?

İşyerlerinde, herhangi bir sendikaya bağlı olmayan yaklaşık 15 milyon işçi de çalışmaktadır. İşçilerin sendikalaşmasının bizzat işverenler ve hükümet tarafından engellenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

İşçiler ve işveren arasında toplu iş sözleşmesinde sonuç alınamadığından başvurulan arabuluculuk sisteminin işçilerin haklarını kısıtlamaması, işçi çıkarlarını gözetmesi için ne gibi çalışmalarınız vardır?

Editör: Haber Merkezi