DERLEYEN: EREN IHLAMUR/ İZ GAZETE: Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 3. Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak, İz Televizyonu’nun büyük bir ilgiyle takip edilen programı ‘Emek Dünyası’na katıldı. Programın moderatörü Bülent Kepenek’in sorularını yanıtlayan Çakmak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne özel yapılan canlı yayında asgari ücret, örgütlenme ve 1 Mayıs’la ilgili önemli mesajlar verdi.

ÖRGÜTLENMEYİ TARTIŞALIM

Türkiye’de ‘geçim ücreti’ haline gelen asgari ücretin düzelebilmesi için örgütlenmenin şart olduğunu ifade eden Çakmak, “Bu sene Genel Başkanımız Ergün Atalay’ın dediği gibi son 45 yıla bedel bir asgari ücret belirlendi. Ancak ücreti alamadan eridi. Doların dalgalanması, enflasyon canavarının patlaması bizim sorunumuz değil, enflasyonla mücadele etmek hükümet edenlerin işi. Biz zaten toplu sözleşmelerimizi sürdürerek görevimizi yapıyoruz. Ancak şu anda ülkemizde 3 konfederasyonda toplam 2 milyon örgütlü kişi var. Bunun 1.3 milyonu TÜRK-İŞ’te örgütlü. Biz, asgari ücretin bu ülkenin geçim sorunu olmaması gerektiğini söylüyoruz ancak asgari ücreti tartıştığımız kadar örgütlenmeyi tartışmıyoruz. Eğer örgütlenmeyi tartışsak asgari ücretin derdini de çözmüş olacağız. Taban ücreti de tabii ki tartışacağız ama bugün bu ülkede 9 milyon asgari ücretli var. Yani bu çalışanların yüzde 65’ine tekabül ediyor. Biz bu sayıyı 5 milyonun altına indirmedikten sonra asgari ücret, geçim ücreti olur tabii! Biz diyoruz ki örgütlenelim ve haklarımızı alalım. Biz 20 iş kolunda 34 sendikayız. İşçilerin örgütlenmek için koşa koşa bize gelmesi lazım. Ama tablo gerçekten vahim. İzmir’de 7 sanayi bölgesinde sürekli anlatıyorum, işçileri sendikalarımıza davet ediyorum. Örgütlü işçilerimiz de asgari ücrete karşı tüm işçileri sendikalara üye olmaya çağırıyor. Çünkü sendikalı işçiler mutlu, haklarını alabiliyorlar” dedi.

Son haftalarda sık sık gündeme gelen ‘Aralık ayı beklenmeden asgari ücrete zam yapılmalı mı?’ tartışmalarına da değinen Çakmak, “Biz masadan asla kaçmadık, kaçmayız. Hükümet gerekeni yapar ama yapmazsa da TÜRK-İŞ aralık ayında kayıpları telafi etmesini bilir” diye konuştu.

ATALAY ÇOK BAŞARILI

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ı çok başarılı bulduğunu da kaydeden Çakmak, “Genel Başkanımız teşkilatımızı 650 binden alıp 1 milyon 300 bine çıkarttı. O üyelerin refah seviyesi de artıyor. Çünkü toplu sözleşmesi var. Genel Başkanımızın kıdem tazminatındaki performansı, kamu çerçeve toplu sözleşmesindeki performansı, asgari ücretle ilgili performansı, hükümetle ikili ilişkileri çok iyi. Sokağın sesini biz Genel Başkanımıza aktarıyoruz, Genel Başkanımız da gereken yerlere aktararak başarılı performansını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

‘BİZ İŞÇİNİN YANINDAYIZ’

‘TÜRK-İŞ, hükümete yakın duruyor’ algısını kabul etmediklerini de sözlerine ekleyen Çakmak, “Biz işçinin yanındayız. Bizim bir sloganımız var; Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı varsa yanında da TÜRK-İŞ var. Biz çarkların bekçisiyiz, biz üretimin bekçisiyiz. Bizim başka gidecek yerimiz yok. Genel Başkanımız, kurucu üyelerimiz bize bu şekilde öğretti. Biz bu fabrikaları çalıştıracağız, bu bacaları tüttüreceğiz ki çoluğumuza çocuğumuza, vatanımıza iyi şekilde bakalım. Asker sınırımızı ve bizi koruyacak, biz de çarklarımızı koruyacağız ki kazanalım” mesajını verdi.

‘PERFORMANSLAR İYİ’

İzmir’deki örgütlenme düzeyine yönelik de açıklamalarda bulunan Çakmak, “Şu anda performansımız yüksek, şube başkanlarımız güzel bir çalışma içerisindeler. Her ay Başkanlar Kurulu’nda hangi şubemiz ne kadar örgütlenmiş dile getiriyoruz. Bunların başında TÜRK-METAL Sendikası çok iyi gidiyor. SAĞLIK-İŞ de iyi gidiyor; kaldı ki ‘malum’ sendikacılarla mücadele ediyorlar, onların sendikacılık yaptıklarına da inanmıyorum, teslimiyetçilikten başka hiçbir şey değil. SAĞLIK-İŞ bu noktada büyük bir mücadele veriyor. Diğer sendikalarımız da gayet iyi gidiyor. Ben de sahadan geldiğim için sahaya çokça yardım etmem gerektiğini biliyorum. Şube başkanlarımızı da sürekli sahada örgütlenmeye yönlendiriyorum” vurgusu yaptı.

COŞKUYLA KUTLANACAK

1 Mayıs programıyla ilgili de açıklamalar yapan Çakmak şunları söyledi: “Emek platformundaki bütün dostlarla birlikte, omuz omuza 1 Mayıs’ımızı kutlayacağız. TÜRK-İŞ olarak Alsancak Liman bölgesinde saat 11.00‘da toplanacağız. Kortejimizi oluşturup yürüyeceğiz. DİSK Basmane’den, KESK Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na giriş yapacak. Alanda yerimizi alacağız, sesimizi haykıracağız, ortak bildiri içerisinde bildirimizi okuyacağız. Bir dayanışma içerisinde olacağız. Ancak bu sene iş yerlerinde pek bir kutlama olamayacak. Çünkü Arifeye ve pazar gününe denk geliyor.”

1 Mayıs gündemindeki taleplerine değinen Çakmak, “Biz grev haklarımızın gasp edilmesine karşıyız. Geçinmek istiyoruz. Tüm enerji kaynaklarının kamulaştırılmasını istiyoruz. Kod-29’un uygulanmasını istemiyoruz. EYT’lilerin haklarının verilmesini bekliyoruz. Yoksulluğa karşıyız. Bunların hepsini dile getireceğiz. Bu sene ilginin de çok olmasını istiyoruz. İki yıldır yapılmıyor çünkü, özlemişiz. Arkadaşlarımız iş yerlerinde bilgilendirmeleri yapıyorlar. Yine coşkuyla kutlayacağız, coşkusuz geçeceğine inanmıyorum” dedi.

‘ÜLKEYİ İLERİ TAŞIRIZ’

Programın sonunda yeniden işçilere örgütlenme çağrısı yapan Çakmak, “Örgütlenmekten başka çaremiz yok. Örgütlü toplum; kaliteli, verimli, performansı yüksek toplumdur. Biz örgütlendikçe asgari ücreti de daha farklı şekilde konuşuruz, bu ülkeyi bir adım daha ileri taşırız” ifadelerini kullandı.

‘GEÇİCİ İŞÇİYLE İŞ ÇÖZÜMÜ OLMAZ’

Kayıt dışı çalışma nedeniyle İşçi sınıfını yakından ilgilendiren mülteci meselesi hakkında da açıklamalar yapan Çakmak, “Göçmen işçi, ülkenin sanayisinin dengesini bozuyor, performansını bozuyor. Bizim örgütlü olduğumuz yerlerde oturma raporu yoksa bu insanın çalışma şansı yok. Örgütlü olduğumuz yerlerde çalışma alanı bulamıyorlar. Nerede buluyor bu kardeşlerimiz? Merdiven altı iş yerlerinde. Buralarda güvence yok, gelecek yok. ‘Göçmen işçiye sahip çıkacağız’ deyip bizim işçimizi mağdur edenler yarın işçi bulamaz! Çünkü geçici işçiyle iş çözümü olmaz, kurumsallaşma olmaz. Biz buradan TÜRK-İŞ olarak sesleniyoruz; geçici işçi ile asla para kazanılmaz. Kazanılsa bile o para çok çabuk erir gider. Çünkü o işçi burada durmayacak, buraya gelmişse buradan da gidecek bir yeri bulacak” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi