TUGAY CAN / İZ GAZETE - GAMA ve Türkerler Holding’in ortaklığıyla yapılan ve taşeronluğunu Kulak firmasının üstlendiği İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi şantiyesinde çalışan, bir kısmı İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyesi olan 35 inşaat işçisi hiçbir gerekçe gösterilmeksizin işten çıkartıldı.

Hastane şantiyesinde aylardır çalışan ve ansızın işten çıkarılan ve yaklaşık bir aylık maaşlarını alamayan inşaat işçileri tüm haklarını alana kadar şantiyeden çıkmayacaklarını aktardılar.

‘İŞÇİLERİN BİR AYLIK MAAŞLARI ÖDENMEDİ’

Gazetemize açıklama yapan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası İzmir temsilcisi Berk Aktürk, İş Yasasında işverenin işten çıkarma durumunda iki hafta öncesinden bilgilendirme yapması gerektiğini hatırlattı. Şirketin işçilerin bir aylık maaşlarını vermediğini söyleyen Aktürk, ayrıca işçilerin sigortalarını asgari ücret üzerinden gösterildiğini, AGİ’lerinin yatırılmadığını ve şirketin işçilerin ihbar tazminatlarını ödemek zorunda olduğunu kaydetti. Aktürk, “Yaşanan sürece dair ana firmanın söylediği hiçbir şey yok. Ana firma sadece işçileri ve bizi oyalıyor. Biz de bu süre içerisinde sürecin takipçisi olacağız.” dedi. Çalışan işçilerin şehir dışından geldiğini aktaran Aktürk, “Arkadaşlarımız tüm haklarını temin edene kadar şantiyeyi terk etmeme kararı aldı. Biz de onların bu süreçte sonuna kadar arkasındayız.” diye konuştu.

İşçilerin maaşının bir kişi tarafından çalındığı ve bu nedenle maaşların ödenemediği yönündeki spekülasyonlar hakkında da konuşan Aktürk, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Böyle bir iş hukuku söz konusu değil. Biz yasada ne yazıyorsa ona bakmak zorundayız. İşveren istediği kişi ile anlaşma yapsın. Ancak işçinin maaşını, ihbar tazminatını vermek zorunda. Zaten çalışma koşullarının kendisi sıkıntılı.”

‘KIŞIN ORTASINDA BURADA KALDIK, NE OLACAĞIMIZ BELLİ DEĞİL’

İşten çıkarılan inşaat işçisi Mehmet Aydın ise gazetemize yaptığı açıklamada Kars’tan İzmir’e çalışmak için geldiğini ve hiçbir sebep göstermeksizin işten çıkarıldığı için mağdur olduğunu söyledi. Aydın, “Biz işten çıkarıldık, ancak bize herhangi bir bilgi verilmedi. Türkerler ve GAMA şirketleri bizim paramızın bir kalfa tarafından çalındığını ancak bize paralarımızı yatıracaklarını söylediler. Fakat ortada net bir tarih yok. Yarın öbür gün polis bizi buradan da çıkarabilir. Şirketten herhangi bir destek de alamadık. Kışın ortasında burada kaldık. Ne olacağımız belli değil.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi