Berkcan Zengin / İz Gazete - İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısı ile Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan yurttaşlar, açlık grevinin 75. gününde olan, gece 01.30 civarı evi basılarak gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın gözaltına alınmasına ve sağlık durumuna ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasında gözaltlıların derhal serbest bırakılması talebinde bulunuldu. 

İzmir'de Emek ve  Demokrasi Güçleri, Ankara Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde direnişlerinin 195. günü açlık grevinin ise 75. gününde gece yarısı evleri TEM polisleri tarafından evleri basılıp gözaltına alınan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın direnişlerine destek olmak için Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. 

Açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkların Demokratik Partisi (HDP),  Devrimci Parti, Halkevleri'nin yanı sıra Sivil Toplum Kuruluşları ve yurttaşlar destek verdi.

"Nuriye Semih Yaşasın, İş ve Adalet Talepleri Derhal Kabul edilsin" pankartının altında toplanan yurttaşlar, "İşimi geri istiyorum" ve "Yaşamı Savunuyoruz" dövizleri açıldı. Basın açıklamasını yurttaşlar adına TMMOB İzmir İl Dönem Sözcüsü Melih Yalçın okudu.

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerinden ihraç edilen ve işlerine iade taleplerinde bulunup, özgür iradeleriyle başlattıkları meşru açlık grevinin 75. gününde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın, evlerine yapılan baskınla gözaltına alındıklarını hatırlatan Yalçın, gözaltı gerekçesinin ise film senaryolarını aratmayacak türden, “Gezi ayaklanması ya da Tekel direnişi gibi olayları tetikleyebilir” olduğundan bahsetti. 

'GÖZALTILAR DERHAL SON BULMALI'

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevinin en kritik aşamasında olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Yaşamlarını tehdit eden gözaltı derhal sonlandırılmalıdır.Zorla müdahale, zorla besleme bir ihtimal olarak dahi düşünülmemelidir. Yine Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Ebru Yiğit, Almanya Öğretmenler Sendikası (GEW) Kongresi için yurt dışında olduğu bilinmesine rağmen, geçtiğimiz hafta evi basılmış ve suçlu gibi gösterilmeye çalışılmıştır. Ebru Yiğit  gözaltına alınacağını bilmesine rağmen herhangi bir endişesi olmadığı için 21 Mayıs tarihinde Türkiye’ye dönmüş ve gözaltına alınmıştır" dedi.

'OHAL KALKMALI VE DEMOKRATİKLEŞMENİN YOLU AÇILMALI'

Siyasi iktidar ve onun denetimindeki emniyetin hukuksuz uygulamalarını kabul etmek mümkün olmadığını dile getiren Yalçın, "Kamuoyu Eğitim Sen’i de, yürüttüğü kadın mücadelesini de gayet iyi tanımaktadır. Ebru Yiğit derhal serbest bırakılmalıdır. Yüksel Caddesi eylem ve etkinliklere kapatıldı. Saldırı ile birlikte 4 kişi daha gözaltına alındı. Ailelerine ve dayanışma için orada olanlara yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz, bir an evvel gözaltıların serbest bırakılmasını istiyoruz. Ülkeyi giderek tek parti rejimine ve diktatörlüğün hukuku haline gelen OHAL derhal kaldırılmalı, demokratikleşmenin yolu açılmalıdır" dedi.

Editör: Haber Merkezi