Hükümetin 696 sayısı KHK ile yaptığı taşeron düzenlemesinin yarattığı mağduriyete İzmir’den tepki yükseldi. Genel-İş Sendikası üyesi taşeron işçiler yarım gün iş bırakarak, KHK nedeniyle mağdur olan işçiler için yeni düzenleme yapılması, ayrımsız şartsız tüm taşeron işçilere kadro verilmesi talebini yinelediler.

Hükümetin KHK ile getirdiği kadro düzenlemesi ile birlikte kamu kurumlarında çalışan hükümlü ve emekliliğe hak kazanmış işçiler işsizlikle karşı karşıya kaldı. Genel-İş İzmir şubeleri, düzenlemenin getireceği işsizlik sorununun giderilmesi talebiyle dün öğleden sonra yarım gün iş bıraktı.

İş bırakmanın ardından Konak eski Sümerbank önünde yürüyüş düzenleyen işçiler, hükümetin kadro düzenlemesinin adil ve gerçekçi olmadığını belirterek şartız, koşulsuz ve ayrımsız tüm taşeron işçilere kadro verilmesini istediler.

İŞSİZLİĞE MAHKUM EDİLEN BİNLER

Burada konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işçilerin kadro beklerken işsiz kalacağını belirterek “Şimdi sabıka kayıtları nedeniyle ortaya çıkan belki daha sonra da güvenlik soruşturması nedeniyle karşımıza çıkması beklenen bu durum büyük bir toplumsal açmaza neden olacak boyuttadır. İşsizliğe mahkum edilecek binlerce işçi nasıl yaşamlarını sürdürecek? Bu durumdaki üyelerimiz geçmişte yaptıkları hatalarından dolayı cezalarını çekmişlerdir ve kamuya yıllardan beri hizmet vermektedirler. Buna rağmen toplumun dışına itilmesine sebep olacak bu uygulama ile karşı karşıyadırlar. Bu uygulamayla işçiler adeta suç işlemeye teşvik edilmektedir” dedi.

MÜCADELE SÜRECEK

İtiraz için yargı yolunun da kapatılmış olmasına tepki gösteren Sarı, şunları söyledi: “Şu an ihtiyacımız olan şey yeni yasal bir düzenlemedir. Yapılacak bir yasal düzenleme ile taşeronlar eliyle çalıştırılan kamu işçilerinin adli sicil sorgulaması, güvenlik soruşturmasına, sınava tabi kılınmadan geçişlerinin yapılmasının sağlanmasıdır. Siyasi iktidara bu düzenlemenin en kısa zamanda yapılması konusunda buradan çağrı yapıyoruz. DİSK/Genel-İş Sendikası olarak kamuya geçiş sürecinde bütün alt işveren işçilerinin sesi olacağız, sorunlarını dile getireceğiz, onların hak ettikleri işlerde hakça çalışmaları için, belediyelerde çalışan işçilerin de kadro haklarına kavuşmalarını başarana kadar mücadelemize devam edeceğiz.” (İzmir/EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi