İZ GAZETE- Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin yaptığı basın açıklamasında Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş’ de pandemi dönemiyle sorunların hakim olduğunu ve işçilere yapılması gereken ödemelerin yapılmadığını ifade etti. Gümüştekin, ""Bizler hem sendika yönetici ve temsilcileri hem de işçiler olarak bugün itibari ile üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Kent A.Ş’ nin tüm birimlerinde bir saat işi durdurarak uyarı eylemi yapacağız" 

'BİRÇOK OLUMSUZLUK YAŞANDI'

Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin yaptığı açıklamada, "2001 yılından beri örgütlü olduğumuz Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş’ de pandemi süreci ile birlikte birçok olumsuzluk yaşandı. Sosyal tesislerimiz kapatıldı, üyelerimiz kısa çalışma ödeneğine çıkartıldı. Kısa çalışma ödeneği nedeni ile eksik maaş almak zorunda kaldılar( İşkur işçi ücretlerinin %60’ını ödedi) ücretin geri kalanı ise tam olarak yatırılmadı. Bu arada 2020’ nin mart ayında Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri yapıldı ve pandemi koşullarında da toplu iş sözleşmemizi iyi bir şekilde bitirdik. Ancak kısa çalışma ödeneğinde bulunan üyelerimize Toplu İş Sözleşmesi farkları da yansıtılmadı. Ayrıca 2019 yılında imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi'nin farkı ve  4 ikramiye ile birlikte 2020 yılında imzaladığımız Toplu iş Sözleşmesi'nin farkı ve 4 ikramiyemiye yatırılmayarak sendika ve işçiler açısından toplu iş sözleşmesine uyulmamıştır. Pandemi koşullarında sosyal tesisler kapalı olduğundan bu süreçte üyelerimizin özveri göstermesi istenmiştir. Üyelerimizde tabii ki işini, aşını, ekmek kazandığı işyerini korumak için elinden gelen her türlü özveriyi göstermiştir. 2020 Mart ayının sonunda üyelerimiz bir ikramiye daha hak etmiştir. Bu arada 2019 yılının hak edilmiş bir ikramiyesi geçen aylarda üyelerimize ödenmiştir. Şu an ise 2 toplu iş sözleşmesi farkı, 8 ikramiye (224 yevmiye) alacağımız bulunmaktadır. Ayrıca maaşlarımız da bu süreçte 2-3 parçaya bölünerek yatırılmaktadır" dedi.

'HEM SENDİKAMIZI HEM ÜYELERİMİZİ YOK SAYIYORLAR'

Açıklamada, "Üyelerimiz, “Bizler işçiyiz, kamuda çalışıyoruz, vatandaşa güleryüzle yaklaşıp canla başla işimizi özveri ile yapıyoruz. Ancak evimize ekmek götürmek çocuklarımızın yüzünü güldürmek tek isteğimizdir, bu kadar da hakkımız olsun diye düşünüyoruz. Sabırla içeride olan ücret alacaklarımızı beklerken ödeyemediğimiz kira yüzünden evlerimizden çıkartıldık, banka borçlarımızı, kredilerimizi, kredi kartlarımızı ödeyemediğimizden kırmızı kalem yiyerek icralık olduk. Evimizde eşimizle çocuklarımızla bu yüzden tartışmalar yaşadık. Çocuğumuzu okula yazdırmak istedik, evlendirmek istedik bunlar için kredi çekmeye gittiğimizde banka bize 2 bin TL bile kredi vermedi çünkü kırmızı kalem yemiştik. Ancak içeride her birimizin 20 binden başlayan alacağı vardı. Birde bu paraları biz zamanında alsaydık doların euronun fırladığı dönemde bugün paramız pula dönmezdi” demektedirler. 

Yatırılmayan ücretlerimizle Toplu İş Sözleşmesi'nin maddelerine de uyulmaması ile birlikte bölge çalışma müdürlüğüne yaptığımız başvuruda, bölge çalışmanın alacaklarımızın ödenmesi konusunda görüş bildirmesi ile birlikte işverenin 20 bin ila 40 bin arasında alacağı olan üyelerimize bugün itibari ile kişi başı 300 TL yatırılması hem sendikamızı hem de üyelerimizi yok saymak anlamına gelmektedir. 2 yıla yakın bir zamandır özveri ile çalışan, hiçbir sorumluluktan kaçınmayan ve pandemi sürecinin sabırla bitmesini bekleyen üyelerimize ve sendikamıza yapılan bu hakareti kabul etmiyoruz. Üstelik işçiye ödenmek üzere yapılan bir sermaye artışı varken 300 TL yatırmak, sendikaya ve üyelerimize, yatırılan ücretin ne olduğunun bilgisini vermemek bizim açımızdan kabul edilebilir değildir." denildi. 

'BİR SAAT İŞİ DURDURARAK UYARI EYLEMİ YAPACAĞIZ'

"Bizler hem sendika yönetici ve temsilcileri hem de işçiler olarak bugün itibari ile üretimden gelen gücümüzü kullanacağız" denilen açıklamada, "Kent A.Ş’ nin tüm birimlerinde bir saat işi durdurarak uyarı eylemi yapacağız. Sendikamız ve üyelerimize yapılan bu tavrın açıklamasının bir an önce yapılmasını, üyelerimize de en kısa sürede bir ödeme planı yapılarak tarafımıza bildirilmesini talep ediyoruz. Aksi taktirde hem üretimden gelen gücümüzü kullanarak eylem ve etkinliklerimizi devam ettireceğimizi, hem de hukuksal yollara başvuracağımızı tüm kamuoyuna bildiririm" ifadeleri yer aldı.
 

Editör: Haber Merkezi