İZGAZETE - Sabah saatlerinde Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube Mali Sekreteri Ayhan Tural'ın sosyal medya paylaşımları nedeni ile gözaltınması sonrası Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube bir açıklama yaptı. Açıklamada OHAL'in tüm kesimlere bir baskı aracı olarak kullanılması eleştirildi ve Ayhan Tural'ın serbest bırakılması istendi. Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube'den yapılan açıklama şu şekilde:

"Basına ve Kamuoyuna,

Sendikamız Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube Mali Sekreteri Ayhan Tural bu sabah saatlerinde sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. 

Son günlerde yalnızca düşüncelerini dile getirdiği için emek, hak ve adalet savunucularına karşı artarak devam eden baskı ve gözaltılar demokratik bir ülke gerçeği ile örtüşmemektedir. Siyasi iktidarın kendisi gibi düşünmeyenleri sindirmek ve cezalandırmak için OHAL’i tüm toplum kesimlerine yönelik kalıcı bir baskı aracı olarak kullandığı izlenimi bizleri derin endişeye sevk etmektedir.

Anayasamızın 26. Maddesinde, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini sözlü, yazılı, resimli  veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hürriyetine sahiptir. Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir alma ya da verme serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayınların izin sistemine bağlanmasına engel değildir” denmesine rağmen ve geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın “Türkiye’de tweet attı diye tutuklanan bir Allah’ın kulu var mı, yok” açıklaması henüz yeni yapılmışken karşılaşılan bu gözaltı ve tutuklama manzaraları bırakınız iddia edildiği gibi bir “ileri demokrasi”yi yaşamayı bu ve benzeri uygulamalar olsa olsa demokrasiden ne denli uzaklaşıldığının göstergeleri olacaktır.

Emek ve demokrasi mücadelesinin ulusal ve uluslararası kurumlarından birisi olan DİSK/Genel-İş’in yöneticilerinden İzmir 5 No’lu  Şube Mali Sekreteri Ayhan Tural’ın tüm İzmir halkı tarafından tanınan birisi olmasına rağmen sabah saatlerinde evinden bir suçlu gibi gözaltına alınması kabul edilebilir değildir.

Ülkemizin evrensel insan hakları bakımından itibarını zedeleyen ve insanlarımızı demokrasiye dair umutsuzluğa sevk eden bu uygulamalardan derhal vazgeçilmeli ve Sendikamız İzmir Şube Mali Sekreteri Ayhan Tural derhal serbest bırakılmalıdır."

Editör: Haber Merkezi