Gizem TABAN/İZ GAZETE- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde örgütlü konumda bulunan Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkında İz Gazete’ye konuştu. TİS töreni öncesinde açıklamalarda bulunan Çalışkan, İZENERJİ’de örnek bir TİS imzalandığının altını çizerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili de ‘emekçinin yanında bir başkan’ değerlendirmesini yaptı. Çalışkan ayrıca, sendikanın ve sendikalı olmanın önemini de vurguladı. 

‘TÜM BU ZOR KOŞULLAR ALTINDA…’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde çalışan 10 bin emekçiyi kapsayan ve geçtiğimiz günlerde imzalanan TİS hakkında değerlendirmelerde bulunan Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, “Pandemi öncesi var olan ekonomik, sosyal ve siyasi kriz süreci bugün daha da derinleşti. Çoklu kriz sarmalında işçilerin ve emekçilerin geçinmekte zorlandığı, işsizliğin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde hem belediye hizmetlerinin üzerine hem de belediye yönetimlerine daha fazla sorumluluk düştü ve pandemi şartları altında her türlü riske rağmen belediye hizmetleri sürdürüldü. Salgın kamu hizmetlerinin ve belediye hizmetlerinin önemini ve yaşam içindeki değerini bir kez daha ortaya çıkardı. Özellikle pandemi sürecinde dünyanın her tarafında ön saflarda hizmet sunan kamu emekçilerinin ve belediye işçilerinin çabaları ve kamu hizmetlerinin önemi herkes tarafından göründü. Tüm bu zorlu koşullar altında İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere İzmir’de belediyeler örnek gösterilecek bir kamu hizmetini sürdürdü. İşte geçtiğimiz bu zor koşullar altında bu toplu iş sözleşmesi gerçekleşti. Buna katkısı olan herkese öncelikle teşekkür ediyorum. Yaklaşık 10 bin üyemizi kapsayan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi olan İZENERJİ A.Ş. ile sendikamız arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinin hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Sendikamız, pandemi ve ekonomik kriz başta olmak üzere bu dönemin birçok zorlu şartlarına rağmen, işkolundaki en iyi toplu iş sözleşmelerini imzalamanın haklı gururunu yaşamaktadır. İZENERJİ’de de örnek bir TİS imzalıyoruz” diye konuştu. 

‘ÖNEMLİ KAZANIMLAR’ VURGUSU
Yüzde 30.2 zamla sonuçlanan ve zaman zaman tartışmaların yaşandığını TİS sürecine ilişkin konuşan Genel İş Sendikası Genel Başkanı Çalışkan, “İmzaladığımız her toplu iş sözleşmesi büyük bir emeğin, sabrın neticesinde ortaya çıkmaktadır. İmzaladığımız her TİS ile çalışma düzeninin yaratmış olduğu sorunları bir bir çözüyoruz. DİSK Ege Bölge Temsilcimiz Memiş Sarı’dan, Şube Başkanımız Arif Yıldız ve şube yönetimine, temsilcilerimizden üyelerimize kadar bu emek ve sabır gösterilmiştir. Aynı emek ve sabrı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, belediye bürokratları ve yöneticileri de göstermiştir. Bu emeğin neticesinde, idari ve sosyal haklar bakımından ve mali haklar bakımından önemli kazanımların sağlandığı bir toplu sözleşme gerçekleşmiştir” açıklamalarında bulundu. 

‘KHK’LILAR DA AYRIMSIZ YARARLANDI’
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye şirketine geçiş yapan yaklaşık 4 bin üyenin kazanımlarına da dikkat çeken Çalışkan, “Bundan tam bir yıl önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzalamış olduğumuz toplu iş sözleşmesi ek protokolü ile KHK ile belediye şirketine geçiş yapan yaklaşık 4000 üyemizin hakları iktidarın eşitsiz ve hakkaniyetsiz olarak çıkardığı KHK’ya rağmen düzenlemişti. Bu imzaladığımız protokol ile 4000’e yakın üyemiz de eski İZENERJİ işçileri ile aynı haklara sahip olmuşlar ve toplu iş sözleşmesinden ayrımsız olarak yararlanmışlardır. Kısaca emek dostu, işçi dostu, demokrat Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer ile imzalamış olduğumuz protokol ile bu süreci başlattık ve bu güzel noktalara bugün hep birlikte getirdik” dedi.

‘TUNÇ BAŞKAN EMEKÇİDEN YANA’
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in TİS sürecine yönelik tavrını değerlendiren Çalışkan şunları söyledi: “Tunç başkan göreve geldiği günden bugüne emeğin ve emekçinin yanında olan, her türlü zorlu şarta rağmen işçiyle ve emekçiyle olan dayanışmasından taviz vermeyen, halkçı ve demokratik belediye yönetimi anlayışıyla örnek olan bir belediye başkanıdır. Bu TİS sürecinde de bu tutumunu ve dayanışmasını göstermiştir. Onunla emek ve demokrasi mücadelesinde yan yana olmaya devam edeceğiz.” 

‘SALDIRILARA KARŞI DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Sendikanın ve sendikalı olmanın önemine de değinen Çalışkan, “Biz bu imzaladığımız TİS’lerle ülkede insanca yaşanacak bir ücretle çalışmanın da hizmet vermenin de mümkün olduğunu gösteriyoruz. Elbette daha iyileri mümkün o da hep birlikte vereceğimiz emek ve demokrasi mücadelesiyle gerçekleşecek. Ne yazık ki pandemi ile birlikte sosyal ve ekonomik tahribatta artıyor. Gelir ve servet dağılımı eşitsizlikleri daha önce hiç görülmemiş ölçüde artıyor. Artan eşitsizlik ise sadece ekonomik değil, sosyal ve siyasal sorunları da derinleştiriyor. Emekçilerin, işsizlerin, güvencesiz çalışanların karşılaştığı sorunlar artırıyor. Sendikal hak ve özgürlüklerin sağlanmadığı, sendikalaşmanın engellendiği, kayıt dışılığın arttığı, pandemi döneminde işçilerin korunamadığı bir dönem içindeyiz. Salgın ile birlikte uygulanan emek karşıtı politikalar neticesinde eşi benzeri görülmemiş bir tahribat ortaya çıktı yoksulluk derinleşti, istihdam gerileyip işsizlik arttı. İşçinin işi, sağlığı ve geliri korunamadı, işçiler için sosyal adalet sağlanamadı. İşte biz DİSK ve Genel-İş olarak emeğe yönelik bu saldırıların karşısında durduk, durmaya da devam edeceğiz. Bizler bir yandan emek bir yandan da hak, hukuk, adalet ve demokrasi mücadelesi veriyoruz. Haklarımız için mücadeleyi sonuna kadar vermede oldukça kararlıyız. İnsanca yaşamak, insanca çalışmak, insanca bir ücret almak istiyoruz. Daha demokratik ve eşit bir ülkede yaşamak istiyoruz. İşte bu yüzden DİSK’li ol Genel-İş’li ol diyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi