DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- İzmir Kemalpaşa ve Manisa Turgutlu’da birer iş yeri bulunan Rapro Kimya Turizm Bilişim San Ve Tic. A.Ş.’de çalışanların çoğunluğunun Lastik-İş’e üye olmasının ardından, durum Çalışma Bakanlığı tarafından 6 Aralık 2019 tarihinde bir yazıyla iş yerine bildirildi. Ancak Bakanlığın yazısına rağmen Gates yöneticileri sendika yetkisine itiraz etti. Kemalpaşa’daki iş yeri önünde toplanan işçiler, Gates yöneticilerine çağrı yaptı.

‘ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞTILAR’

Lastik-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı açıklamada, “Gates işvereni haksız olduğunu bile bile sendikamızın yetkisine itiraz etmiştir. Böylece işçileri sendika üyeliğinden vazgeçirmek için zaman kazanmaya çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

‘AYRIMCILIK YAPMAYA DEVAM ETTİ’

“Bu süreç içinde Gates işvereni bazı işçileri haksız yere işten çıkarmış, birçok işçiyi işini değiştirerek işten ayrılmaya zorlamış, sendikadan istifa etmeleri için işçilere baskı uygulamıştır” diyen Sarı, “Ancak hiçbir yaptırım işçilerin sendikal haklarına sahip çıkmalarını önleyememiş ve işverenin uygulamaları sonuçsuz kalmıştır. Covid-19 salgını ortaya çıktıktan sonra da işveren işçilere zorluk çıkarmaya, sendika üyeliğinden vazgeçirmeye ve ayrımcılık yapmaya devam etmiştir. Gates işvereni yasalara aykırı olarak işyerinde ücretsiz izin uygulamasını başlatmış ve onlarca işçiyi mağdur etmiştir. Sendikamızın uyarıları ile bazı uygulamalardan geri dönülmüş olsa da, işverenin işçilere karşı haksız davranışları devam etmektedir. Sendikamız bu süreç içinde gerekli yasal başvuruları yaptığı gibi, işverene de iyi niyetli uyarılar yapmıştır. Bu çerçevede işverene uyarı yazıları yazılmış, iş yeri önünde işçilerin de katıldığı toplantılarla işverene talepler iletilmiştir. Bütün bu gelişmeler yaşanırken Rapro (Gates) işçileri büyük bir sorumluluk duygusu içinde çalışmalarını sürdürmüş ve bugüne kadar onurlu bir mücadele vermişlerdir” açıklamasında bulundu.

‘ÇALIŞANLARIN İRADESİNE SAYGI DUYUN’

Sarı, “Her zaman çalışanları ile açık ve olumlu bir iletişim içinde olması ile övünen Rapro (Gates) işvereni, bugün artık Türkiye’de de işçilerin sendikal tercihlerine saygı gösterdiğini kanıtlamak yükümlülüğü altındadır. Oysa Rapro (Gates) işvereninin, işçilerin sendika üyeliğini tanımayan tutumunun devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle Rapro (Gates) çalışanları, işveren tarafından işçilere karşı ayrımcılık yapıldığını, ücretsiz izin ve benzeri uygulamalarla işverenin yasal haklarını kötüye kullandığını ve işçileri cezalandırmaya çalıştığını düşünmektedir. Gerçekten verimli ve kaliteli bir üretimin iş barışı içinde yapılmasının tek yolu çalışanların sendikalaşma iradesine saygı duymaktan geçmektedir” dedi.

“BU TUTUMU BİR AN ÖNCE SONA ERDİRİN”

Lastik-İş Sendikası olarak, Gates işverenine bir kez daha çağrı yaptıklarını dile getiren Sarı, “Lastik-İş Sendikası ve Rapro (Gates)’da çalışan üyeleri, huzurlu bir ortam içinde barışçı ve demokratik bir endüstri ilişkileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle Rapro (Gates) işvereninin, işçilerde güvensizlik doğuran, hak kayıplarına yol açan, sendikal özgürlüklerin kullanılmasını engellemeye yönelik tutumunu bir an önce sona erdirmesini bekliyoruz. Rapro (Gates) işverenini, yetki tespitine yaptığı haksız itirazı geri çekmeye ve bir an önce toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlamaya çağırıyoruz. Kamuoyunun, işverenin işçileri mağdur eden tutumuna karşı, günümüzün olağanüstü zor koşulları altında çalışmaya devam eden işçilerin yanında yer alacağına inanıyoruz” diye konuştu.

'ÜRETİME DEVAM AMA YETKİ KARARINIZ BEKLİYOR'

Şube başkanı Sarı, açıklamanın sonunda, "Arkadaşlar siz yanlış bir şey yapmıyorsunuz, korkmayın. Kimseye ihanet etmiyorsunuz, size ihanet edenler korksun. Üretiminiz hızla devam ediyor ama yetki kararınız mahkemede bekliyor. İhanet eden sizin onurlu duruşunuzu mahkemeye bırakanlardır. Anayasal hakkınızı kullandığınız için mahkemede sürünmek kader değildir. Korkmayın. Korkması gereken yetkimize itiraz eden yetkililer olmalı. Biz suç işlediysek Türkiye Cumhuriyeti suç işlemiştir çünkü bize bu hakkı o verdi" diye konuştu.

‘İŞ EKMEK YOKSA BARIŞ DA YOK’

Açıklamada, "Birleşen işçiler asla yenilmez", "İş- ekmek yoksa barış da yok", "İnadına sendika, inadına DİSK", "Örgütsüz işçi köle işçidir" gibi sloganlar atıldı.

ÇALIŞANLAR ALKIŞLARLA İŞİNE DÖNDÜ

Basın açıklamasının ardından açıklamaya katılan Gates çalışanları alkışlarla işine döndü.

Editör: Haber Merkezi