İZ GAZETE - DİSK’in işsizlikle mücadele için görüş ve önerilerini sunduklarını söyleyen Arzu Çerkezoğlu, şöyle konuştu: “Bizim önerilerimiz teknik ayrıntılarla sınırlı değildi. Meselenin özüne ilişkin politika önerileriydi. Çünkü işsizlik meselesi teknik bir mesele değil, esaslı politika değişiklikleri gerektiren bir meseledir.”

DİSK’in önerileri özetle şu hususları içeriyor:

Çalışma sürelerinin kısaltılması,

Fazla çalışma sürelerinin azaltılması,

Yıllık ücretli izin sürelerinin artırılması,

Kamu istihdamının artırılması,

İŞKUR ve İşsizlik Sigortası Fonu yönetiminde işçi tarafından katılımın artırtılması,

İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda şeffaf ve rasyonel davranılması,

İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının kolaylaştırılması.

‘BANKALAR VE İŞVERENLER İÇİN DEĞİL’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ülkenin en büyük toplumsal sorunlarından birinin işsizlik olduğuna ve bu sorunun ekonomik krizle birlikte giderek daha vahim bir hale geldiğine dikkat çekti. Çerkezoğlu, “Ankete dayalı işsiz sayısının 1 milyon 54 bin, kayıtlara dayalı işsiz sayısının 921 bin, sigortalı işçi sayısının 500 bin azaldığı bir tabloyu kimse bir başarı olarak sunamaz. Türkiye vahim bir işsizlik tablosu ile yüz yüzedir ve siyasal iktidar işsizlikle mücadelede başarısız olmuştur” dedi. İşsizlik fonunun yanlış kullanıldığını, hükümetin İŞKUR’u işveren teşvik kurumu haline getirdiğini de söyleyen Çerkezoğlu, delegelere “Gelin işsizlikle mücadelede köklü önlemleri konuşalım. İşsizlik Fonu’nun bankalar ve işverenler için değil, işsizler için kullanımını konuşalım” çağrısı yaptı.

Çerkezoğlu “Bizdeki işsizlik sigortası uygulaması bazı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında zorunlu tasarruf gibi. Bizde fondan yararlanmak için 300 gün prim ödeme şartı bulunurken, bu Almanya’da 180 gün, Fransa’da 88 gün. Artık işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının iyileştirilmesinin zamanı geldi. Ayrıca yaşlı işsizlere de daha uzun süre ödeme yapılabilmeli” dedi.

Editör: Haber Merkezi