Gizem TABAN/İZ GAZETE- Pandemi ve ekonomik krizle birlikte sorunları derinleşen fastfood emekçileri, sokağa indi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası’nda (Gıda İş) örgütlenen işçiler Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Emekçiler adına basın açıklamasını okuyan DİSK Gıda İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, işçilerin düşük zamlar, yetersiz ücretler, işten atmalar ve sendikalaşma engeliyle karşı karşıya kaldığını söyledi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da işçilere tam destek mesajı verdi.

 

‘İNSANLIK DIŞI KOŞULLARA HAYIR’

TAB Gıda’da fastfood işçisi olarak çalışan işçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulunan DİSK Gıda İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden, “Pandemi süresince aylık bin 200 ila bin 400 liraya geçinmek zorunda bırakılan, fastfood işçileri olarak insan yerine konmak istiyoruz. Bizlerin üzerinde baskılar eksik olmuyor. Fazla mesailerimiz ödenmiyor, mobbinge maruz kalıyoruz. Ücretlerimiz düşük, çalışma saatlerimiz uzun. Angarya hiç bitmiyor. Hakkını arayan, ses çıkaran işçi arkadaşlarımız kapının önüne konuyor, şubeler arasında sürgün yaşıyor. Çalıştığımız şirketler, markalar milyonlarca, milyarlarca para kazanırken, fastfood işçileri olarak bizler açlık sınırına yakın ücretle çalışmak zorunda kalıyoruz. Örgütlenmek isteyen, sendikalaşmak isteyen işçi kardeşlerimiz hemen işten atılıyor. Bizler fastfood çalışanları olarak artık yapılan baskılara, düşük ücrete ve insanlık dışı çalışma koşullarına hayır diyoruz. Örgütleneceğiz, haklarımızı alacağız” diye konuştu.

İŞÇİLERE ‘ÖRGÜTLENME’ ÇAĞRISI

Artan enflasyon ve faturalara gelen zamlar sonrasında maaşlarının eridiğini vurgulayan Öden, “Kiralarımızı ödeyemiyoruz, borçtan kurtulamıyoruz. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, patronlar zenginleşiyor. TAB Gıda yeni yatırımlar yapıyor, yeni şubeler açıyor, karına kar katıyor. Artık kazançlardan payımızı istiyoruz. İnsanca geçinmek, insanca yaşamak, insanca ücret almak istiyoruz. Yıllık izinlerimizi kullanmak istiyoruz. Fazla çalışmanın karşılığı olan mesai ücretlerimizi almak istiyoruz. Köle gibi çalışmak istemiyoruz. Çalışan işçiler olarak işyerinde karar süreçlerinde söz sahibi olmak istiyoruz” diye konuştu. Önden, tüm fastfood işçilerine çağrıda bulunarak, “Bir Kez daha tüm TAB Gıda (Fastfood) çalışanı işçiler olarak gücümüzü birleştirelim, insan gibi çalışalım, insan gibi yaşayalım, insan gibi ücret alalım diyoruz. Tüm işçileri örgütlenmeye ve hak almaya çağırıyoruz” dedi.

‘BU KAVGA BİTMEYECEK’

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “Bugün burada, yemek yediğimiz restoranların, kafelerin hiç görmediğiniz arka plandaki işçilerin haklı mücadelesinin yanındayız. Bu binaları yaratan işçiler… Yediğiniz, içtiğiniz her şeyi yaratan bu işçiler... Ama yıllardır işçilerle sermaye arasında bir kavga var. Bu kavga bitmeyen bir kavgadır. Ta ki işçiler, emekçiler iktidara yerleşene kadar bu kavga bitmeyecek. Bu yoksulluk, bu düzen yıkıldığında biz anca nefes alacağız. Yaşasın örgüt mücadelemiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi