Basın açıklamasına DİSK / EMEKLİ-SEN MYK Üyesi Haldun Sulanç  ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da destek verdi. Platform adına açıklama yapan EYT İzmir Platform Grubu üyesi Mehti Bıkmaz, “TBMM de AKP oylarıyla kabul edilen 2018 bütçesi Biz Emeklilikte Taşa Takılanları (EYT) yok saydı. 

Daha önce kendilerine bekleyin denildiğini hatırlatan Bıkmaz “AKP Hükümeti olarak 2008 yılında, 5510 no.lu yasa ile yaşını bekleyeceksiniz dediğiniz Emeklilikte Yaşa Takılanlara Prim gün sayısını ILO Değerlerinin üzerinde yatırmış olduğu halde, işsiz kalan mağdurlara Genel Sağlık Sigortası adı altında ceza keser gibi soymaya ve ödeyemediği için de faiziyle birlikte borçlandırıyorsunuz. Hükümetiniz sayesinde İşsizliğin bu kadar arttığı bir dönemde, okuyamayan erkek evlatlarımıza 18 yaşından sonra Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil ederek daha genç yaşta devletine borçlandırıyorsunuz” diyerek “EYT Olarak bu duyarsız durumunuzu esefle kınıyoruz. Emeklilikte Yaşa Takılanlara bu garabet yasanızı, tamamlayıp emekli olsalar bile; tek taraflı aldığınız kararlar yüzünden,  1999 öncesi, 1999 ile 2008 arası ve 2008 sonrası diye yasalaştırdığınız, üç ayrı maaş hesaplama oranı ile emekliliklerinde alması gerektiği daha yüksek emekli maaşlarına sayenizde ulaşamıyor. Tek taraflı gasp ettiniz.  Yani Prim ödedikçe azalan emekli maaşı hesaplama sisteminiz ile bu asil vatandaşlarınızı, sisteme bu kadar prim bedeli yatırmış olmasına rağmen, devletinin kalkınmasına ömrünü adamış yıllarca emek vermiş, değerli Emekçilerimizi maddi olarakta mağdur ettiniz.  Çekin elinizi bu mağdurların cebinden” ifadelerini kullandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformuna destek veren DİSK/Emekli-Sen MYK Üyesi Haldun Sulanç ise “Özgürlük ve Demokrasi Mücadelesinden Emekli Olunmaz ‘ diyerek DİSK çatısı altında örgütlenen emekliler olarak yıllardır çocuklarımızı ve torunlarımızı mezarda emekliliğe zorlayan tüm yasal düzenlemelerin kaldırılmasını istiyoruz. İnsanca yaşanacak demokratik bir çalışma yaşamını sağlamaya yönelik tüm girişimleri destekliyor ve bu uğurda mücadele ediyoruz. Mağdur edebiyatı yaparak 2002 yılında tek başına iktidar olan AKP 15 yıllık iktidarı boyunca siyasi, ekonomik ve sosyal yaşamda on binlerce, hatta milyonlarca insanımızı mağdur ettiği yetmezmiş gibi TBMM de kabul edilen 2018 bütçesinden de görüleceği gibi önümüzdeki yılda bu mağduriyetleri katlayarak devam ettirecektir. 2018 bütçesinde emekli yok, çalışan yok, memur yok, işçi yok, esnaf yok, çiftçi yok, köylü yok, kadın yok, öğrenci yok, halk yok. Yoklar bütçesi. Peki neler var? Ağır vergiler var, zamlar var, sermaye var!!!  Varlıklılar bütçesi. Eyyyy Muktedirler! Yüzde 11 büyüdük diyorsunuz. Hangi şehirde, kasabada, köyde, mahallede, sokakta bu büyüme. Söyleyin bizlere gidip arayalım, bulalım.  Yüzde 11 büyüme neredeyse biz emekliler hala bulamıyoruz. Biz giderek küçülüyoruz.  Yine de bizler biraz şanslı gibiyiz. Emekli olabildik. Yaşa takılmadık. Bugünkü basın açıklamamızın konusu Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) dediğimiz dezavantajlı gerçekten mağdur edilen insanlarımızın içinde bulunduğu durumu bizzat yaşayanlarca anlatılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi