İstanbul'da polisin attığı gaz fişeğiyle vurulduktan sonra hastanede kurtarılamayan Berkin Elvan'ı anmak için 11 Mart 2014 tarihinde Konak Meydanı'nda DİSK, KESK ve TMMOB tarafından düzenlenen anma etkinliğinde dönemi Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hareket ettikleri öne sürülen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, KESK'in 1 yıl önceki Dönem Sözcüsü Abdullah Tunalı ve Genel-İş 3 Nolu Şube Başkanı Ali Rıza Duran hakkında 'Kamu görevlisine hakaret'ten dava açıldı. 3 sendikacı hakkında, Erdoğan ile ilgili hakaret içeren slogan attıkları iddiasıyla İzmir 39'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 6'ncı duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan 3 sanık ile avukatları Ercan Demir ve Birgül Değirmenci katıldı. Sanıklardan Memiş Sarı, anma etkinliğinde basınçlı su ve gazla polis şiddeti altında kaldıklarını, buna karşın anmayı gerçekleştirdiklerini söyledi. Diğer iki sanık da aynı yönde ifade verip suçlamaları kabul etmedi.

Sendikacıların avukatı Ercan Demir ise iki yıl önce yapılan soruşturmada o dönemin Başbakanı'na hakaretle ilgili herhangi bir soru sorulmadığını söyledi. Demir, "Aradan geçen 1 yılyık süre ardından, Cumhurbaşkanı'na hakaret davalarının popüler hal almasından sonra, geriye dönük olarak bu dava açıldı. Dosyada müvekkilerimin suç işlediğine dair bir delil de yoktur. Kürsüde oldukları için haklarında dava açılmıştır" dedi. Avukat Ercen Demir, şöyle konuştu:

"Müvekkilerim üzerlerine atılı suçu işlemedikleri, isnat edilen eylemi gerçekleştirmedikleri alınan bilirkişi raporu ile anlaşılmıştır. Ayrıca mahkemece de incelenen CD ve bu konuda tutulan tutanak ile de bu teyit edilmiştir. Bu nedenle öncelikle müvekkilerimin beraatine, mahkeme aksi görüşte ise lehe olan hükümlerin uygulanmasına karar verilsin."

Ayrıca 3 sanık da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediklerini, beraalerini istediklerini söyledi.

İzmir 39'uncu Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Bekir Eren, 3 sanığın kamu görevlisine alanen hakaret suçunu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeter, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilmediğini belirtip, beraatlerine karar verdi. Hakim ayrıca sanıkların kendilerini vekil ile temsil ettiklerinden 1800'er lira vekalet ücretinin hazineden alınıp sanıklara ayrı ayrı verilmesine, yapılan yargılama giderlerinin kamu üzerine bırakılmasına hükmedip, temyiz yolunun açık olduğunu belirterek davayı bitirdi.

Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi