TUGAY CAN / İZ GAZETE - DİSK’in 16. Olağan Genel Kurulu 14-15-16 Şubat 2020 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Genel Kurul’da başkanlığa seçilen Arzu Çerkezoğlu İzmir ziyareti sırasında İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. DİSK’in 16. Genel Kurulu’nu gazetemize değerlendiren Çerkezoğlu, Genel Kurul’a yapılan uluslararası anlamda yoğun bir katılımın olduğunun altını çizdi.

İşçi sınıfının yapısal olarak değişiklik içerisinde olduğunu ve bu durumunu yaşanmasında kadın emeğinin önemli bir faktör olduğunu söyleyen Arzu Çerkezoğlu, sendikal hareketlenme içerisinde kadınların çok daha fazla söz ve karar noktasında inisiyatif alması gerekliliğine işaret etti.

Çerkezoğlu, değerlendirmesinde mevcut neo-liberal politikaların emekçilere vaat ettiği hiçbir şeyin olmadığının altını çizdi. Çerkezoğlu, “Böylesi bir süreçte emeğin sendikal hareketin, sınıf hareketinin çok önemli sorumlulukları var. Biz de DİSK olarak insanca bir yaşam sürdürebildiğimiz, sendikal haklarımızı koruyabildiğimiz, kazanılmış haklarımızın korunduğu ve aynı zamanda bütün bu haklarımızın güvencesi olarak demokrasinin kurum ve kurallarıyla işlediği bir Türkiye mücadelesi olarak tarif ettik. Bunun için de yeni dönemde DİSK’in hem örgütlenmesi açısında bir kongre gerçekleştirdik. Bu kongrede örgütün ortak bir iradesi ve aklı da oluştu. Oluşan yeni yönetim ile birlikte yönetim kurulundan üyelerine kadar bir bütünlük içerisinde omuz omuza bu tarihsel süreçte yeni döneme başlangıç yaptık” ifadelerini konuştu.

'OMUZ OMUZA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

DİSK’in 16. Olağan Genel Kurulu’na özellikle ana muhalefet partisinden yoğun katılım gerçekleşti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Genel Kurul’da konuşma yapması dikkatlerden kaçmadı.

Genel Kurul’da çeşitli siyasi partilerden temsilcilerin bulunması üzerine gazetemizin yönettiği soruyu yanıtlayan Arzu Çerkezoğlu, “Türkiye’de emekten, demokrasiden, barıştan ve kardeşlikten yana derdi olan ve bu konularda bir mücadele içeresinde olan herkesin yolu DİSK ile kesişir. Bu omuz omuza mücadele etme kararlılığımızın bir ifadesi olarak da siyasi partilerden kitle örgütlerine, kadın örgütlerinden gençlik örgütlerine kadar çok geniş toplumsal kesimlerin temsilcilerinin buluştuğu bir kongre oldu. Bu bize güç veriyor. Önümüzdeki dönemin Türkiye açısından zor olacağı açık. Böylesi bir dönemde demokrasi mücadelesi ve emek mücadelesi açısından yol arkadaşlarımız orada olması bizi daha fazla güçlü ve kıymetli kılan bir dayanışmaydı. Bundan sonra da omuz omuza birlikte yürümeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘ORTAK AKIL AÇISINDAN ÖNEMLİDİR’

DİSK’in 16. Olağan Genel Kurul’u ayrıca iki kadın adayı yarıştığı bir seçim olarak da öne çıktı. İşçi sınıfının yapısal bir değişim içerisinde olduğunu ve bu değişimin özellikle kadın işçi sayısının artması ile kendisini gösterdiğini kaydeden Çerkezoğlu, işçi sınıfı içerisinde kadınların artması ile birlikte kadınların sendikalara üye olması, sendikalarda söz ve karar sahibi olması gerektiğine işaret etti. “Kadınların işçilerin örgütlenmesi işçi sınıfının geleceği açısından önemli” diyen Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

“Hayatın her alanında eşitsizliklere maruz kalan kadınların, çalışma hayatında yaşadığı tüm bu eşitsizlik ve ayrıcalığa karşı kadın işçilerin sendikalı olması, örgütlenmesi son derece önemli. Ama aynı zamanda sendikalarda söz ve karar sahibi olması da önemli. DİSK’in ilk kadın genel olmak olarak onur duyduğum bir görevdi. Ama benim genel başkanlık görevini üstlenmiş olmam anlamını ancak merdiven altı atölyelerinden plazalarda, alışveriş merkezlerinden tüm iş kollarına kadar tüm alanlarda giderek daha fazla sayıda çalışan ve daha kötü koşullarda ve eşitsizliğe ve ayrımcılığa maruz kalan kadın işçilerin daha fazla örgütlü olması ve DİSK içerisinde de sendikalarımızda da daha fazla söz ve karar sahibi olması ile anlamını bulabilir. Bu açıdan Genel Kurulu’muzda ortaya çıkan irade işçi sınıfının geleceği açısından da ortak akıl olması açısından da son derece değerlidir”

‘SERMAYE SADECE EMEĞİ HEDEF ALMIYOR’

2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çeşme ve Urla’da acele kamulaştırmalar ile 61 dönümlük Genel-İş Sendikası’nın arazisine el konulması hakkında da konuşan Arzu Çerkezoğlu, “Sermaye politikaları bu dönemde sadece emeği hedefine almıyor. Aynı zamanda tüm kentleri, doğayı, hayat ve insana dair ne varsa her şeye bir yağma talan politikalarının hedefi haline getiriyor. Birçok yerde kamulaştırma adına yapılan el koymalar çok açık bir biçimde yaşanıyor. Son olarak Urla’da Genel-İş sendikamızın arazisi sadece özel durumlarda yapılabilecek bir yöntem ile kamulaştırıldı ve imara açıldı. Tümüyle hukuksuz bir biçimde işçinin alın terine el konulmuş oldu. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Genel-Sendikamız gerekli işlemleri başlattı. Biz de DİSK olarak işçi sınıfının emeğine sonuna kadar sahip çıkacağız. Oradaki arazi Genel-İş Sendikası'nındır, DİSK’indir, işçilerindir. Bu şekilde el konulmasına, bu şekilde talan edilmesini asla kabul etmeyeceğiz. Bütün hukuki ve fiili mücadele ile emeğimize sahip çıkacağız” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi