GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE – Yaşam koşullarının her gün daha da zorlaştığı bir dönemde, kimi zaman bin TL’nin altında maaşlarla geçinmeye çalışan emekliler, her gün biraz daha yoksullaşıyor. On yıllarca sigorta primi ödediği halde düşük emekli maaşı alan emekliler bu günlerde çok daha zor bir dönemden geçiyor.

Tüm Emekliler Sendikası Örgütten Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayşe Ekşioğlu “Sahte ve de gerçekçi olmayan enflasyon rakamları ile emekli aylıklarımız günden güne erimeye ve giderek yok olmaya devam ediyor. Emekliler için her yıl öngörülen zam oranları maaşlarımızın küçülmesine yol açıyor. Artan hayat pahalılığı karşısında her yıl daha fazla zorlanıyoruz. Emeklilerin büyük çoğunluğu ne yazık ki açlık sınırı altında maaş alıyor.” diyerek acı tabloyu ortaya koydu.

"SON YILLARIMIZI HUZUR İÇİNDE GEÇİRMEK HAKKIMIZ"

Birçok emeklinin çalışmaya devam ettiğini ancak fiziksel nedenlerle çalıştığı işlerde iş kazaları yaşadığını bazen hayatını dahi kaybettiğini söyleyen sendika yöneticisi, çalışamayanların da yüksek borçla boğuştuğunu ifade etti. Ekşioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler ömrümüzü bu ülkenin kalkınması için, gelişmesi için çalışarak geçirmiş ve diğer ülkelerdeki çalışanlara göre de daha yüksek pirim ödemiş emekliler olarak ömrümüzün son yıllarını huzur içinde ve insanca yaşayarak geçirmek istiyoruz. Yaşlılarına, ülkeyi bugünlere getirmiş biz emeklilere saygısı olan bir ülke yaşlılarına evde bakım hizmeti sunması gerekirken tükenme noktasındaki fiziksel enerjisine rağmen yaşlılar yazın güneş altında, kışın soğukta sokaklarda, pazarlarda bir şeyler satmaya çalışarak hayatlarını idame etmeye çalışıyorsa o ülke de vicdan, adalet, büyüğe, ataya saygı yok demektir.”

Sendikanın MYK Üyesi ve İzmir eski yöneticilerinden İbrahim Yılmaz ise, emekli maaşlarının bilinçli olarak düşürüldüğünü 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı SGK‘nin 55 maddesi gereği, emekli aylıklarının her yıl ocak ve temmuz aylarında TUİK tarafından, bir önceki altı aylık dönem için açıklanmış olan TÜFE artış oranı kadar arttırılması uygulamasına başlandığını hatırlattı. Bu düzenlemenin 11 yıldır emeklilere büyük zorluklar yaşattığını söyleyen Yılmaz, son iki yıldır yaşanan hayat pahalılığının bu sorunu katmerleştirdiğini ifade etti.

EMEKLİLER HACİZLE BOĞUŞUYOR

“TUİK in verilerine baktığımızda bankalara borcu olan, hatta hacze maruz kalan insanların yaş ortalamasının yükseldiği, yani emeklilerin gittikçe daha fazla borçlandığı ve borcunu ödeyemediği açıkça görülüyor. Biz emeklilerin biriken ve biriktikçe ağırlaşan sorunlarımızın köklü çözümünün de ancak emekli sendikaları statü yasasının çıkarılması ve siyasal iktidarı 13 milyon emekli adına haklarımız için sendika ile toplu sözleşme masasına oturtmak ile mümkün olduğunu biliyoruz.”diyen İbrahim Yılmaz emeklilerin taleplerini sıraladı:

Bütçeden emeklilere daha fazla pay ayrılmasını istiyoruz.

Maaşlarımızın sahte enflasyon oranları kadar arttırılması uygulamasından derhal vazgeçilmeli, büyümeden emeklilere pay verilmesini istiyoruz.

Son çıkan 5510 sayılı yasada ortaya çıkan belirsizliklerin giderilerek aradaki hak kayıplarının giderilmesini,

Temel tüketim mallarından vergi alınmaması, alınan dolaylı vergilerin azaltılmasını istiyoruz.

Emeklilere verilen 2 ikramiyenin maaşlarımız tutarında verilmesini istiyoruz.

Sağlıkta yapılan kesintiler kaldırılsın, erişilebilir sağlık hizmetleri sağlansın ve hastanelerde Geriatri klinikleri açılması ve yaşlılara evde bakım hizmeti uygulaması,

Her türlü kamusal ulaşımdan emekli ve eşleri ücretsiz yararlanmasını istiyoruz.

maaşlarının ülke koşullarına uygun, insanca yaşanacak düzeye çıkartılması için gerçek bir “intibak yasası” derhal çıkartılmalıdır.

Editör: Haber Merkezi