Gizem TABAN/İZ GAZETE- Hükümetin, belediyeleri; baskı, mobbing ve ipotekle yıldırmayı çalıştığını belirten Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri basın açıklaması yaptı. SGK ve vergi borçları gerekçe gösterilerek hesaplarına ipotek koyulan ve bu nedenle işçilerin haklarını ödemede sıkıntı yaşayan Karşıyaka Belediyesi’ni hatırlatan emekçiler, SGK İzmir İl Binası önünde yaptıkları eylemde hükümete ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan siyasi partilerin milletvekillerine seslendi. Basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okurken, emekçiler de ‘AKP mezara halk İktidara’, ‘Yandaşa değil emekçiye bütçe’, ‘Hükümet istifa’ sloganları attı.

‘SADECE MUHALİF BELEDİYELERE Mİ?’

Emekçiler adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, SGK ve vergi borçları bahane edilerek, bazı belediyelerin borçları kadar, bazı belediyelerin tüm mal varlıklarına ipotek konulduğunu belirterek, “Bu durum yasal değildir, çünkü SGK ve vergi borcu ne kadarsa bir kurumun o tutar kadar mal varlığına ipotek ve haciz konulması gerekmektedir. Ancak muhalif eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tüm taşınmazlara ihtiyati tedbir kararı konulmuş, muhalif belediyelerde sadece SGK ve vergi borcu kadar belediye taşınmazına ya da hesabına haciz konulmuştur.  Bu durum sadece muhalif belediyelerde mi gerçekleşmektedir, yoksa bu uygulama iktidara yakın belediyelerde de uygulanmakta mıdır? Bunu bilmek isteriz. Zira geçmişten hepimizin tanık olduğu iktidar partisinin aldığı belediyelerden bir tanesi olan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne her türlü kolaylık sağlanmış, hatta yasa çıkartılarak vergi borçları silinmiştir. Aynı şekilde Aliağa Belediyesi’nde Bergama Belediyesi’nde cami, okul gibi kamu yararına olan yerler vergi borçlarına sayılarak devredilmekte, aynı şekilde muhalif belediyelerin talebine cevap verilmemektedir. Dahası da var son 10 yılda 5’ li çeteye 128 kez vergi indirimi yapılmıştır. Şimdi sorarız yandaş bir belediyede çalışan işçiler olsak bu başımıza gelecek miydi? Bunların sonucu olarak da belediyeler ek bir geliri olmadığı ve mal varlıklarını değerlendiremediği, aynı şekilde iller bankasından gelen para da yetmediği için işçinin maaşını ödeyememekte ve bu da biz işçileri açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum etmektedir” açıklamalarında bulundu.

‘SİYASİ İKTİDARA SESLENİYORUZ’

Hükümete seslenen Sarı, “Siyasi iktidar, doğuda kayyumlarla belediyeleri halka hizmet edemez hale getirirken, batıda da ipotek ve haciz koyarak maaş ödeyemeyen, iş üretemeyen bir belediye yaratarak; işçiyle belediyeyi, belediyeyle halkı karşı karşıya getirmektedir. Ancak bu böyle gitmez diyen ve hayatı elleriyle yaratan işçiler, seçim günü geldiğinde ülkeyi elleriyle yeniden yaratarak, sandıkta bu açlığın, yokluğun ve yoksulluğun hesabını soracaktır. Buradan siyasi iktidara ve ilgili bakanlıklara sesleniyoruz, İller Bankası’ndan gelen payı düşürmek yerine, bu payı kamu yararına kullanacak olan belediyelere enflasyon oranında arttırarak gönderin. Bankaların belediyelerin talepleri doğrultusunda kredi onayı vermesinin önündeki engelleri kaldırın. İktidar belediyelerine ve yandaş çetelere yaptığınız gibi sizden olsun olmasın tüm belediyelerin, ya vergi ve SGK borçlarını silin ya da mal varlıklarına, belediye hesaplarına sadece borçları kadar ipotek koyun, tüm mal varlıklarının üzerinden ihtiyati tedbir kararını kaldırın. Bu sözünü ettiğimiz konuların acil düzenlenmesi için çalışma yapmazsanız, işçiler geçen ay eksik aldıkları maaşı bu ay hiç alamayacaklar. Ve bu durumda da biz tüm üyelerimizle birlikte daha güçlü bir şekilde her alanda her işyerimizde eylemler yapmaya devam edeceğimizi kamuoyu ile paylaşırız” ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI YAPTI

TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin milletvekillerine de çağrı yapan Sarı, “AKP, MHP, CHP, İYİ Parti, HDP milletvekillerine sesleniyoruz; İzmir’de, işçinin ekmeğini kesecek tüm hamlelere karşı Meclis’te yüksek sesle, direnişle cevap vermezseniz, yarın sokaklarda işçilerden oy beklemeyin, oy istemeyin” dedi. 

Editör: Haber Merkezi