TUGAY CAN / İZ GAZETE  - Kamu Emekçileri Sendikası(KESK)’nın 11 Ocak Cumartesi günü Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştireceği 'Halk için bütçe, demokratik bir ülke istiyoruz’ başlığı altındaki mitingine çağrı için İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Kemeraltı girişinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen okudu.  Basın açıklamasının ardından 11 Ocak’taki mitinge çağrı için bildiri dağıtıldı.

Basın açıklaması sırasında sık sık ‘Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’ , ‘Savaşa değil, emekçiye bütçe’ , ‘İnsanca bir yaşam istiyoruz’ sloganları atıldı.

Halkın yüzde 99’luk kesimini oluşturan milyonlar açısından 2019 yılının zor geçtiğini kaydeden Gezen, 2020 yılında da emekçileri zor bir senenin beklediğinin altını çizdi. Gezen,” Siyasi iktidar temsilcileri pembe tablolar çizedursun; işsizlik, enflasyon rekor üzerine rekor kırıyor. Geride bıraktığımız yılda ülkeyi ucuz emek cennetine çevirerek uluslararası ranta, spekülasyonlara, betonlaşmaya dayalı mali düzen hızla çökmeye devam ediyor. Doğa ve emek düşmanı sistemin çöküşünün faturası yine emekçilere kesilmesine yönelik hamleler ile daha fazla karşılaşıyoruz. Bu saldırılar daha fazla pervasız bir hal alıyor” diye konuştu.

İşsizlik rakamlarının son 15 yılın zirvesinde olduğunu kaydeden Aysun Gezen, “Her dört gençten biri işsiz, her dört  işsizden  biri üniversite mezunu ve neredeyse her iki kadından birinin işsiz olduğu bir tablo ile karşı karşıyayız. Üstelik bu rakamlar bu resmi rakamlar. İş bulma umudunu kaybedenleri, mevsimlik çalışanları da eklediğimizde yedi buçuk milyona ulaşmış bir işsiz sayısından bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 2019’un Aralık ayında belirlenen 2020 bütçesi hakkında da konuşan Aysun Gezen şöyle devam etti:

“2020 bütçesinde de biz emekçilerin çıkarları değil, halkın ihtiyaçları değil, sermayenin çıkarları, savaş harcamaları, vergi indirimleri ön plana alındı. Dolaylı vergilerin yükü de bordrolular başta olmak üzere halka yıkıldı. Gençlerin emekçilerin çıkarlarına kör bir süreç yaşandı.  Toplanan vergiler; köprü, otoyol, şehir hastanesi müteahhitlerine, yandaş medya patronlarına kredi olarak, teşvik olarak aktarılıyor”

AKP’nin dış politika tutumunu da eleştiren Gezen, “Mezhepçi, tekçi, şoven politika ile ülkeyi neredeyse tüm komşuları ile sorunlu hale gelenler, Ortadoğu’da saplandıkları stratejik derinlik çıkmazının faturasını biz emekçilere ödetmeye çabalıyor. Savaşa, yandaş silah sanayine ayrılan kaynaklar olabildiğince artırılmış durumda. Nüfusun yüzde 1’lik kısmı bu ülkenin kaynaklarının yüzde 51’ine el koyuyor” diye konuştu.

‘ISINAMIYORUZ’

Enflasyon oranları ile asgari ücrete yapılan zamların kendi içerisinde çeliştiğini ifade eden Gezen, “Son bir yılda elektriğe yüzde 45, doğalgaza yüzde 44, çaya yüzde 32, süt ürünlerine yüzde 35, köprü geçiş ücretlerine yüzde 42, bebek mamasına yüzde 35, akaryakıta yüzde 20 zam yapıldı.Bunlara karşı emekçilere yüzde 4 ile idare edin dediler. Açlık sınırındaki asgari ücrete talim edin dediler. Son iki yılda elektiğe gelen zam  oranı yüzde 75’i,  doğalgaza yapılan zam oranı yüzde 65’i aştı. Isınamıyoruz, geçinemiyoruz” dedi.

‘KENDİNİ YALANLAYAN İKTİDAR İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

TÜİK resmi enflasyon rakamlarını hedefine alan Aysun Gezen, “TÜİK enflasyonu yıl sonu için yüzde 11.89 olarak belirledi. Böylece halkın yaşadığı gerçek enflasyon TÜİK vasıtasıyla perdeleniyor. Siyasi iktidar ‘işçiyi, memuru ezdirmedik’ derken yine yalanlara başvuruyor. 2020 yılından itibaren vergi harç ve cezalar yüzde 22 oranında artırılacak. Madem enflasyon yüzde 11, neden bunları yüzde 22 oranında artırıyorsunuz? Kendi rakamları ile bile çelişen ve kendi rakamlarını kendi yalanlayan bir iktidar ile karşı karşıyayız”

Gezen, sözlerini şöyle tamamladı:“Siyasi iktidar, içeride ve dışarıda yaşadığı problemler nedeniyle kendi çıkarlarını ulusal çıkar gibi göstermeye çalışmaya devam ediyor. Bu krizi savaş politikalarınız ile örtemeyeceksiniz. Bu krizin faturasını bizler ödemeyeceğiz, savaşa değil, sermayeye değil, emekçiye bütçe istiyoruz”

Basın açıklamasının ardından 11 Ocak’ta gerçekleşecek miting için bildiri dağıtıldı.

Editör: Haber Merkezi