AFİFE NUR YILDIZ/İZ GAZETE - Genel İş 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar, AKP' nin salgın döneminde kendi kongrelerini rahatça yaptığını hatırlatarak, "3 tane işçi yan yana gelip basın açıklaması yaptı diye gözaltına aldılar. Salgının yayılmasının sebebi olan iktidarı bu meydanlarda teşhir etmeye devam edeceğiz" dedi. Gelişmiş bütün ülkelerde devlet yöneticilerinin işçilerini koruduğunu ve sahip çıktığını vurgulayan Ali haydar, "Bizim ülkemizde ise iktidar ve saray çevresi tarafından işçiler, doktorlar ölüme terk edilmektedir" ifadelerini kullandı. 


 
'BU BÖYLE GİTMEZ'
Sağlıklı, güvenceli bir hayat için 1 Mayıs'a çağrı yapan Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ekonomik kriz ve üstüne gelen Covid-19 salgınıyla halkın çok zor günlerden geçtiğini belirtti. İşsizlik ve yoksullukla baş başa bırakıldığını ifade eden Sarı, “İşçiye, emekçiye tedbir yok, aşı yok. İş yok, gelir güvencesi yok. Sosyal devlet yok, adalet yok. Hakkımızı arayıp sormak istesek hak, hukuk, demokrasi yok” şeklinde konuştu. 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde bir kez daha seslerini yükselttiklerini söyleyen Memiş Sarı, “1 Mayıs haftası boyunca, pandemi koşullarında, nerede olursak olalım, iş yerlerinde, meydanlarda, sokaklarda, sosyal medyada bulunduğumuz her yerde taleplerimiz için İzmir 1 Mayıs’ında alanlardayız” dedi.

‘HAYDİ 1 MAYIS’A’
Eşitlik ve özgürlük için tüm vatandaşlara çağrı yapan Sarı,”Tüm çalışanların derhal aşılanması için; salgınla mücadelede şirketlerin çıkarlarının, siyasi hesapların değil, halk sağlığının esas alınması için, Covid-19’un çalışırken hastalığa yakalanan emekçiler için iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için, salgınla mücadelede bedel ödeyenlerin hakkının ödenmesi için HAYDİ 1 MAYIS’A! diyerek çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. Memiş Sarı, işten çıkarma yasağının tüm istisnalarının kaldırılması, milyonlarca işçinin haksız-hukuksuz biçimde işten atılmasına yol açan Kod 29 zulmüne son verilmesi ve ücretsiz izin dayatmasına son verilmesi, tüm işçilerin en az asgari ücret kadar Kısa Çalışma Ödeneği desteği alabilmesi için 1 Mayıs’ın önemini vurguladı. Sarı,”İşsizliği azaltmak için, gelir kaybı olmaksızın çalışma süreleri kısaltılmalı, haftalık çalışma süresi 37,5 saate düşürülmelidir ve işsizliğe karşı kamu istihdamı artırılmalıdır” şeklinde konuştu. Kapitalist düzenin düzenin sadece işsizlik, yoksulluk, açlık ve yıkım getirdiğini belirten Sarı,” Salgın bir kez daha gösterdi. Gezegenimizi, insanlığı ve emekçi sınıfları sömüren, insani ve toplumsal ihtiyaçları değil, piyasanın ve sermayenin ihtiyaçlarını gözeten bu düzen dünya çapında iflas etmiştir” dedi.

Editör: Haber Merkezi