İZ GAZETE - 2019 yılına ülkede yaşanan ekonomik krizin yansımasıyla giren emekçiler özellikle asgari ücretin gıda enflasyonunun, dolar ve Euro kurundan yapılan artışlar sonucu yaşam biçimi ve kalitesinin yoğun biçimde düştüğü bir süreçle karşı karşıya kalarak girmiştir. Tüm Türkiye’de olduğu gibi anti demokratik yasaların “emeğin” karşısında olmasından kaynaklı emek cephesi zorlu bir süreç yaşamıştır.

Özellikle 2017 Nisanıyla başlayan kanun hükmünde kararname ile çılgın projemiz dedikleri taşeronu bitirdik cümleleriyle biten KHK’lı işçilerin mağduriyeti ve özgür toplu sözleşme yapamaması hükümetin belirlemiş olduğu çerçeve toplu sözleşme (yüksek hakem kurulu belirlemiş olduğu) her ay için 4+4 zam öngörmesi ve bu sürecin 2020 Haziranına sarkması büyük mağduriyetler yaratmış, elindeki bir parça ekmek küçüldükçe küçülmüştür. İl özeline indiğimizde toplu sözleşme yetkisi gelen İZENERJİ işçilerine yapılan itiraz sonucu ve buna karşı çıkan DİSK/Genel-iş üyeleri Şubat ayında büyük bir eylem gerçekleştirerek “gücümüz birliğimizden gelir” şiarıyla bu olumsuzluklara karşı koymuş ve İzmir’de hayatı durdurmuştur. Türkiye genelinde birçok ilde işçi direnişleri baş göstermiş ve hala 2019’un sonuna geldiğimiz şu günlerde direnişler devam etmektedir.

Başlıca direniştekiler; Aliağa, Çimsataş, Trelleborg, Metal işçileri, Düzce cam işçileri, Saicapack direnişi, üçüncü havalimanı inşaatı işçileri, Aydın Belediyesi, Hugoboss.Ve 2019 biterken direnişlerle birlikte MESS toplu sözleşmesi 2020 yılının ilk aylarında işçi sınıfını grevler ve direnişlerle devam ettirecek gibi görünüyor.

Geçtiğimiz yıllara göre işsizlikteki artış dar tanımlı 4 buçuk milyon, geniş tanımlı 7 milyon 600 bin işsizin ve genç işsizlerin yoğunluğunu yaşadığımız bir yıl olmuştur. Üretim ilişkilerindeki düşüş, dışa bağımlılık önümüzdeki günlerde yani yılın ilk çeyreğinde bu rakamı 8 milyona ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Kısacası 2019 içerisinde anti demokratik yasalara karşı yan yana duramayan işçi konfederasyonları iktidarın ekmeğine yağ sürüyor. Özellikle TÜRK-İş’in kamu işçileri toplu sözleşmesinde yaşadığı mikrofon kazası ve asgari ücretteki eylemsizliği kendilerine olan güveni ortadan kaldırmıştır.

Genele baktığımızda;

Halkın çoğu dertli

İşçi dertli

Emekli dertli

Esnaf dertli

Öğrenci dertli

Kim mutlu?

Açlık sınırı 2164, yoksulluk sınırı 7014; asgari ücret 2324 (AGİ dahil). Güle güle 2019.

Editör: Haber Merkezi