DUYGU KAYA- YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- Geçen hafta İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki yetkili sendika belirleme toplantısında, Eğitim Bir Sen yetkilileri, KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin terörle ilişkisi olduğunu iddia etmişti. KESK’e bağlı Eğitim Sen İzmir Şube Yöneticileri ve üyeleri İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde toplanarak konuya yönelik bir açıklama yaptı.

OHAL döneminde birçok kamu emekçisinin hukuksuz şekilde ihraç edildiğini ve ‘sosyal ölüler’ haline getirildiğini ifade ederek sözlerine başlayan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “Her bir kurumun ve kuruluşun hukuksuzluk karşısında demokrasiden yana tutum alması gerekir. Özellikle sendikacılık yapan ve  üyesi hukuksuzluğa maruz kalan bir sendikanın yapması gereken, amasız fakatsız üyesinin yanında durması ve bu hukuksuzluğa karşı çıkmasıdır” dedi.

‘ÜYE SAYILARINA KHK İLE İHRAÇ EDİLENLER DE EKLENMELİ’

22 Mayıs 2019 günü İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yapılan yetki belirlenme toplantısına EĞİTİM-SEN olarak katıldıklarını ifade eden Necip Vardal, “Yetkili sendika belirleme toplantısını, salt üye sayılarının tespit edildiği, rakamların kontrol edildiği toplantılar olarak değil, Eğitim Sen şubelerininin işyeri çalışmalarında karşılaştıkları hukuksuzlukların, haksızlıkların da muhataplarına aktarıldığı toplantılar olarak değerlendirdik. Ayrıca, toplantıda KHK’larla ihraç edilmiş üyelerin hukuki süreçleri kesinleşmediği için üyeliklerinin devam ettiği ve üye sayılarına ihraç edilen üyelerin de eklenmesi gerektiğini söyledik. Her sendikada ihraçların yaşandığını ve en çok ihracın da Eğitim Bir Sen’de olduğunu belirterek, okul müdürleri, il, ilçe ve şube müdürlerinin yönetici pozisyonlarını kullanarak çalışanlarını Eğitim Bir Sen’ e üye yapma konusunda baskı uyguladıklarını dile getirdik ve hem yazılı hem de sözlü itirazda bulunduk.” diye konuştu.

‘HUKUKSUZ KHK’LARI NASIL SAVUNURSUNUZ?’

Toplantı sırasında, Eğitim Bir Sen İzmir İl Temsilcisinin, ‘Terörle ilişkili üyelerinin ihraç edildiğini, bu üyelerinin de sendikayla bağlarını kestiklerini, ihraç olanların terörle ilişkili olduklarını ve bu sebeple sendikaların üye listesine dahil edilmeyeceğini’ söylemesinden sonra, “Yaşanan bunca hukuksuzluğu bir sendika başkanı olarak nasıl savunursunuz? İhraç edilen üyelerinizin hakkını hukukunu savunacağınıza, hukuksuzca çıkarılan gece yarısı KHK’lara taraf olamazsınız” şeklinde tepki gösterdiklerini söyleyen Vardal, bunun üzerine Eğitim Bir Sen Temsilcisi’nin ve şube müdürünün toplantıyı terk ettiğini ifade etti.

‘YANDAŞ TUTUMDAN VAZGEÇİN’

İktidar yanlısı sendikaların talepleri doğrultusundaki uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Vardal, okul müdürlerinin ve şube müdürlerinin sendika yöneticisi  gibi çalışarak işyerlerinde üye yapma çalışmalarına katılmasının, yasa ve yönetmeliklerin uygulanırken sendika aidiyetine göre davranılması kabul edilemez olduğunu ve bu yandaş tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

‘TARİH, HUKUKSUZ İHRAÇLARI SAVUNANLARI YAZACAKTIR’

Sendikaların, üyelerinin ekonomik, demokratik ve özlük haklarını savunurken, diğer yandan üyelerine yaşatılan hukuksuzluklar karşısında mücadele vermesi gerektiğini kaydeden Vardal, “Hiçbir yargı kararına dayanmayan,  adli ve idari süreçler işletilmeden yapılan hukuksuz ihraçları onaylayan, kapılarını ihraç edilen üyelerine kapatan, geri döndükten sonra da sendika aidatlarının peşine düşen sendikaları bütün işyerlerinde üyelerine anlatacağız. Yüzyılı aşan mücadele geleneğimizle her türlü zorluğu aşacağımıza olan inancımızı yineliyor, emek, barış, demokrasi ve hukuk mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Tarih kişisel çıkarları için hukuksuz KHK’ları savunarak üyelerinin ihraçlarını onaylayanları da, KHK ile ihraç edilen üyelerinin yüreğini yüreğinde hisederek, ihraç oldukları günden itibaren her türlü dayanışmayı ve mücadeleyi sürdüren sendikaları ve yöneticilerini  de yazacaktır” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi