İZ GAZETE- Tekgıda-İş Sendikası, geçtiğimiz aylarda Menderes Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Distile (Efe Rakı) fabrikasında çalışan 24 işçinin sendikaya üye olduğu için işten atılmasına ilişkin yeni bir basın açıklaması düzenledi. 

Açıklamayı Tekgıda İş Sendikası İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Ömer Atabey okurken, yöneticilere, atılan işçilerin geri alınması ve baskıcı uygulamaları bırakmaları için çağrı yapıldı. 

'BASKICI POLİTİKALARINA DEVAM EDİYOR'

Haftalar önce fabrika önünde yapılan açıklamada, Efe Rakı yönetiminin çoğunluk tespitinin alınmasının ardından, süreci uzatmak adına itirazlarını Yetkisiz Mahkemeye yaptığını, olur olmaz her konuda işçiden savunma istediğini ve bir sürü olumsuz uygulama gerçekleştirdiğini ifade eden Atabey,  "Bu dönemde çeşitli bahaneler ile toplamda peyder pey 24 işçi bu zorlu dönemde işlerinden edilmiş, Efe Rakı yönetimi sendikamız tarafından yapılan tüm uyarılara kulak asmayarak baskıcı politikasına devam etmiştir. Yöneticileri işletme içerisinde kimlerin üye olup olmadığını sorgular hale gelmiş, işletmede görevli olan Mühendis Muzaffer Ayaydın  kaliteli bir üretimi planlamak yerine işçilerle kapalı kapılar ardında birer ikişer görüşmeler yapıp konumunu kullanarak sendikadan istifa etmeleri için baskı yapmıştır. Ayrıca görev tanımları ile alakası olmayan taleplerde bulunmaları sendikalı işçilerin yalnızlaştırılması, sürekli eleştirilmesi ve suçlanması gibi yollar izlenmiş olup üyelerimizin iş şevkinin kırılmaya çalışmasına şahit olduk. Bununla beraber kişilerin işten kendi rızaları ile ayrılmasını sağlamak adına baskıcı politikalarına devam etmektedirler. En son temsilci arkadaşlarımıza farklı bir görevlendirme yapacaklarını söylemişlerdir. Bu görevi kabul etmemesi halinde 25. Maddeden fesih yapacağını söylemişlerdir" dedi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU'

"Bu baskılara ve yapılanlara karşı sendikamızın avukatları gereken girişimleri yapmış olup 07.07.2022 tarihinde Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurunda bulunulmuştur" ifadelerini kullanan Atabey, "Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti İzmir Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu'na 27.07.2022 tarihli müracaatımızı da yapmış bulunmaktayız.  Diğer yandan işletmede görevli Mühendis Muzaffer Ayaydın anayasal haklarını kullanan işçileri istifaya zorlamasından dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır" dedi.

'BİR AN ÖNCE VAZGEÇİN'

Distile Efe Rakı yöneticilerine yeniden çağrıda bulunan Atabey, "Bu baskıcı uygulamalarınızdan bir an önce vazgeçin. Çalışanların anayasal haklarına saygı duyun! Sendika üyesi olduğu için işten çıkardığınız işçileri bir an önce işe geri alın. Aksi durumda mücadelemizi büyüteceğimizi, sadece fabrika önünde değil aynı zamanda yasal haklarımızı kullanarak üyesi olduğunuz işveren örgütlerinin kapılarında ve halkımızın en yoğun olduğu alanların da eylem alanımız olacağını belirtmek isterim" ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi