ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Geçtiğimiz günlerde 2021 asgari ücretinin belirlenme sürecinde Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını yaptı. TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarını ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesapladı ve önerisini bu yönde sundu. Devam eden sürece ve konuşulan rakamlara tepki gösteren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu eski Sümerbank önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Asgari ücretle çalışanlar pandemi koşullarında yan yana, dip dibe çalışırken; asgari ücreti belirleyecekler asgari ücret görüşmelerini zoom üzerinden yapıyor” dedi.

“SOSYAL POLİTİKALARLA EMEKÇİ SINIFI KORUNMALI”

Sosyal politikalarla emekçi sınıfının korunması gerektiğini belirten DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, bugün yapılacak en önemli işin salgın ve ekonomik krizin yarattığı yoksullaşamaya karşı asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir düzeye çekilmesi gerektiğini ifade etti. 2003 yılında asgari ücrettin yıllık tutarı ile 25 altın alınabileceğini aktaran Sarı, 2020 yılında asgari ücretle 10 Cumhuriyet altın alınabileceğini dile getirdi. Kurlardaki artış ile beraber her şeye zam geldiğini ifade eden Başkan Sarı, “İşçiler yoksullaşmaktadır. Türkiye uluslararası sermaye için ucuz emek cenneti haline getirilirken, Türkiye işçi sınıfı ağır bedeller ödemektedir. 2020 asgari ücreti daha yılın ikinci ayında açlık sınırının altına düşmüştür. Pandemi sürecinde milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibi ise karlarını katlamıştır. TÜİK verilerine göre 2020 yılında işgücü ödemelerinin katma değer içindeki oranı yaklaşık 3 puan gerilerken sermaye gelirleri 5 puan yükselmiştir. Yani çarklar dönerken, işçiler sağlıklarını ve yaşamlarını kaybederken patronlar zenginleşmiştir. Bu adaletsizliği gidermek için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlemek şarttır” dedi.

'BRÜT ASGARİ ÜCRET NET OLARAK ÖDENMELİDİR'

Salgın döneminde, asgari ücretin farklı hesaplanması gerektiğini vurgulayan Sarı, “Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir! 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır.

“ASGARİ ÜCRET VERECEKSEN TÜİK YETKİLİLERİNE VEREBİLİRSİN”

DİSK 5’No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara iktidara seslenerek “Birine asgari illaki birine asgari ücret vereceksen, sırça köşklerinde saraylarda oturan açın halinden anlamayanlara asgari ücret verebilirsin. İllaki birine asgari ücret vereceksen, Saray tarafından online şarkılar söyleyen yalakalarına asgari ücret verebilirsin. İllaki birine asgari ücret vereceksen, halkın gözünün içine bakıp yalan beyan veren TÜİK yetkililerine verebilirsin. İllaki birine asgari ücret vereceksen, halkın parasını çalan saray ve ayakkabı kutularına sahip olan kar ortağınıza verebilirsin. İllaki birine asgari ücret vereceksen, daha geçen hafta işsizlik yüzünden kendini asan ve bir eline iş bir eline aş yazan işsizler ordusuna değil, AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan’a verebilirsiniz “ diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİNİZİ VE FİKRİNİZİ ANKETİMİZE KATILARAK BELİRTİNİZ...

Editör: Haber Merkezi