TUGAY CAN / İZ GAZETE - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ‘Vergide adalet’ başlığıyla Eski Sümerbank önünde kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK ve DİSK’e bağlı sendikan üyelerinin yoğun katılım gösterdiği kitlesel basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu hükumete yüklendi.

Öte yandan basın açıklamasına  DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve çok sayıda DİSK’e bağlı şube yöneticisi katıldı. Kalabalık sık sık ‘Hükumet istifa’ ‘Zam zulüm işkence işte AKP’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları attı.

Basın açıklaması öncesinde konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Seçimlerde verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz” dedi.

‘KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZ’

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın krizin tüm yükünü emekçi sınıfların üzerine yüklemeye çalıştığına dikkat çekerek örnek olarak Bireysel Emeklilik sistemini gösterdi. Çerkezoğlu, “Birikmiş “Bizi yok sayanlara, çocuklarımızın geleceğine yani kıdem tazminatımıza el uzatıyorlar. Kıdem tazminatımızı fona devretmek adına gasp etmeye çalışanlarsanız, bu konuda adım atmaya cesaret ederseniz bilin ki DİSK bu konuda büyün örgütlü gücüyle, sendikalı sendikasız bütün sınıf kardeşleri ile birlikte kıdem tazminatımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir” diye konuştu.

‘IMF İLE BİRLİKTELER’

İşverenlerin ve iktidarın çalışanların ücretlerini aşağıya çekmek için bir çaba içerisinde olduğunu kaydeden Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Üstelik bunu IMF defterini kapattık dedikleri IMF ile birlikte yapıyorlar. Asgari ücreti gerçekleşen enflasyon üzerinden değil, hedeflenen enflasyon üzerinden belileyeceğiz, diyorlar. Bunun anlamı ben ne kadar istersem ücretleri o kadar artıracağım demektir. 2020 yılı için koydukları yüzde 8-9 enflasyon oranına asgari ücreti ve diğer ücretleri artırmayı hesaplıyorlar. Bunun anlamı işsizliğin daha fazla artması ve yoksulluktur”

‘İNSAF EDİN!’

Çerkezoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyorlar ki vergiyi tabana yayacağız. Bu ülkede vergi yükünün neredeyse tamamını işçiler, emekçiler olarak bizler ödüyoruz. Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden bir tanesi Türkiye’de. İnsaf edin, insaf! Bu ülkede eğer bir vergi politikası konuşulacaksa vergiyi tabana değil, tavana yayın, tavana! Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alın. Asgari ücretin tümüyle vergisiz bırakılması gerektiğini söylüyoruz. Temel tüketim maddelerindeki KDV’nin kaldırılması gerektiğini söylüyoruz”

Çerkezoğlu ayrıca bundan sonraki süreç içerisinde Hak-İş ve Türk-İş ile  ‘Vergide Adalet’ noktasında bilikte hareket edileceğini açıkladı.

EN AZ YÜZDE 22,5 ZAM

Hükumetin verdiği bütün hizmetlerin ‘yeniden değerlenme oranı’ üzerinden zamlanacağını aktaran Çerkezoğlu, “Toplam yüzde 22,5 oranında zam yapıyorlar. Ama emeğin asgari ücretin değerlenmesini ise yüzde 8’lerde görüyorlar. Buradan ülkeyi yönetenlere soruyoruz: Emek bu kadar mı değersiz sizin gözünüzde? Bizler de ücretlerimize en az yüzde 22,5 oranında zam istiyoruz”

Editör: Haber Merkezi