DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Erdoğan tarafından yasaklanan İZBAN grevi ile ilgili açıklama yaptı.  Açıklamada, AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılından beri sayısı gittikçe artan, OHAL’in ilan edildiği 2016 Temmuz ayından bu yana neredeyse her grev için uygulanan ve erteleme adı altında verilen yasak kararları arasına İZBAN grevinin de eklendiğini söyleyen Çerkezoğlu, “2002’den bu yana yasaklanan 16. grev olan İZBAN’da 343 işçi grevdeydi. Bu yasakla birlikte AKP hükümetleri döneminde toplam 193 bin işçinin grevi yasaklanmış oldu” dedi.

'ERDOĞAN BİR KEZ DAHA İŞÇİNİN EKMEĞİNE EL UZATMIŞTIR' 

Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde “Şimdi grevler yok. Eğer grev olmuyorsa demek ki işçinin hakkını veriyorsun, hukukunu gözetiyorsun” sözlerini hatırlatan Çerkezoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, işçilerin haklarını almalarını bir kez daha engellemiş, işçinin ekmeğine el uzatmıştır” ifadelerini kullandı.

“OHAL’İN ARDINDAN NORMALLEŞEN TÜRKİYE DEĞİL, GREV YASAKLARI'  

Çerkezoğlu Erdoğan’ın “OHAL’i grev tehdidi olan yere müdahale için kullanıyoruz” sözlerini de hatırlatarak OHAL’in kalkmış olmasına rağmen grev yasaklarını sürdürdüğünü, ülkedeki demokrasinin ve hukukun son kırıntılarını da çiğnediğine dikkat çekti.

Çerkezoğlu açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Olağanüstü Hal’in ardından ‘normalleşen’ Türkiye değil, grev yasakları olmuştur. Grev yasaklarının amacı işçinin evine götüreceği ekmeği işverenin insafına bırakmaktır. İşçilerin hak talebini ‘tehdit’ olarak gören ve yalnızca patronların karını düşünen grev yasakçılarına ve grev yasaklarına karşı işçi sınıfının birliğini ve dayanışmasını yükseltiyoruz!"

NE OLMUŞTU?

İZBAN’da 342 işçiyi doğrudan ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinde Demiryol-İş, enflasyon oranı olan yüzde 27 kadar ücretlere zam yapılmasını isterken İZBAN yüzde 12-16 zam teklif etmişti. Sendikanın 112 günlük ikramiye talebine şirket ilk yıl için 90, ikinci yıl için 95 gün önerisiyle karşılık vermişti. Sosyal haklar, sürüş ve vardiya tazminatları gibi başlıklarda da anlaşılamaması üzerine sendika greve Ekim 2018’de greve hazırlandığını duyurmuş ve 13 Kasım 2018’de işyerlerine grev kararını asmıştı.

İZBAN son olarak 6 Aralık 2018’de son teklifini sunmuş fakat işçiler teklifi yeterli bulmayarak greve çıkılmasını istemişti. Bunun üzerine İZBAN emekçileri 10 Aralık 2018’de grev kararı almıştı. Grevin toplu ulaşım üzerindeki etkileri İzmir’de hissedilirken İZBAN, taşerona bağlı eğitmen makinistlerin tren seferlerinde görevlendirerek grev kırıcılık yaptığı ortaya çıkmıştı.

sendika.org

Editör: Haber Merkezi