YUSUF BAŞAR/ iZ GAZETE - Geçtiğimiz günlerde İZELMAN ve İZENERJİ’den güvenlik soruşturması nedeniyle 16 işçinin işlerine son verilmişti. DİSK’e bağlı 2 ve 3 No’lu Genel İş Sendikası da işçilerin haklarını savunmak üzere belediye binası önünde basın açıklaması yaparak oturma eylemi gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan DİSK 2 No’lu İzmir Şube Başkanı Arif Yıldız, “Arkadaşlarımızın savcılıktan aldığı adli sicil kaydını devletin bir diğer kurumu kabul etmiyor” dedi.

“OHAL KALICI HALE DÖNÜŞTÜ”

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bu uygulamanın başladığını ve kamuda ne kadar muhalif varsa onların tasfiye edildiğini söyleyen Yıldız, “Kanun Hükmünde Kararnameler eliyle on binlerce işçi, memur, doktor ve akademisyen haksız ve hukuksuz yere işten çıkarılmıştır. Bu insanların çok büyük çoğunluğu yıllar geçmesine rağmen halen OHAL komisyonlarına yaptıkları itirazların sonuçlarını bekliyor. Yasal olarak OHAL bitti ama maalesef OHAL uygulamaları ülkemizde kalıcı hale dönüştü. İşte bu ‘güvenlik soruşturması’ uygulaması da bunun en bariz örneğidir” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMA HAKKI GASP EDİLEMEZ”

Arif Yıldız, işlerine son verilen 16 işçinin savcılığa başvuru yaparak Adli Sicil kaydı istediklerini ve bu kayıtlarda herhangi bir ceza, soruşturma olmamasına rağmen kurumun Adli Sicil kaydını kabul etmediğini söyledi.

Suçun ve cezanın şahsi olduğunu söyleyen Yıldız, “Kimse yakınının veya bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz. Kimse cezasını çektiği bir suçtan dolayı ayrımcılığa uğratılamaz. Suç işlemiş ve cezasını çekmiş olanların da çalışma hakkı gasp edilemez” dedi.

“BİRLEŞELİM, MÜCADELE EDELİM”

Haksız ve hukuksuz işten çıkarmaların her zaman karışlarında duracaklarını, gereken her türlü hukuksal ve demokratik mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Disk 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Barış isteyen akademisyenler, bağımsız yargı diyen barolar, salgınla mücadelede gerçekleri halktan saklanmasın diyen tabip odaları, grevli toplu sözleşme isteyen kamu emekçileri, eğitimde fırsat eşitliği parasız bilimsel laik eğitim için size oy moy yok diyen gençler, İstanbul sözleşmesi yaşatır diyerek şiddete, kadın cinayetine ve tacize hayır diyen kadınlar, tek adam rejiminin saldırılarına karşı topyekûn mücadele için birleşelim mücadele edelim” diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi