İZGAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzelman’da çalışan ve DİSK/Genel-İş 1 ve 3 No’lu Şube’de örgütlü bulunan emekçiler bankaların İzelman’a promosyon ödemesinden doğan haklarını talep ettiler. Düzenlenen basın açıklamasında kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için anlaşma sağlanan bankaların belli periyotlarla yaptıkları promosyon ödemelerini yıllarca alamadıklarını belirten işçiler ‘bizler belediye çalışanı değil, taşeron olarak mı görülüyoruz’ diye sordu.

İzelman’da çalışan 7000 üye adına konuşan sendika temsilcileri banka ile yapılan protokol gereği doğan haklarını isteyerek ‘Alın teri, emek bizim; banka promosyonu neden sizin’ sözleriyle basına, kamuoyuna ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e seslendi.

Yaklaşık 80 işçinin katıldığı basın açıklamasında okunan metnin tamamı şöyle;

Bilindiği üzere, kamu kurumlarında, belediye şirketlerinde çalışan aylık ücretlerinin dağıtımı nedeniyle bankalar ile kurumlar arasında yapılan protokollerde, bankalar arası rekabet gereği bankaların promosyon olarak birtakım hediyeler veya nakit para vermesi bir iş yeri uygulaması haline gelmiştir. Kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için anlaşma sağlanan bankalarla kurumlar arasında yapılan protokoller uyarınca, belirli periyotlarda bankalarca çalışanlara ödeme yapılmaktadır, yapılan bu ödemelere promosyon ücreti denilmektedir. Aynı zamanda çalıştıkları onlarca yıl sonra bile almaya hak kazandıkları emekli maaşlarının karşılığı olarak 2017 yılından itibaren de emekliler için de banka promosyonları ödenmeye başlanmıştır.

Bizler İzelman çalışanı 7000 emekçiyiz. Tüm İzmir Büyükşehir Belediye emekçileri gibi bu kent için kesintisiz yirmi dört saat , kentliye hizmet edenleriz. Haykırışımız şudur ki; Kasım ayı içerisinde bitecek olan ve bu günlerde yapılması öngörülen çalışanların maaş ödemesinin yapılacağı bankanın belli olacağı ve sözleşmesin yapılacağı, nihayetinde sözleşme sonucunda banka tarafından yapılacak olan banka promosyonu biz İzelman çalışanları olarak yıllarca alamamaktayız. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yakın zamanda yapılan ve belediye başkanımızın her bir çalışana ödemesini yaptığı 3960 TL’ye denk gelen banka promosyonları ödemesindeki 4559 emekçi gibi bizler de belediye çalışanı mıyız? Yoksa belediye çalışanı değil taşeron olarak mı görülüyoruz? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde teknik ve teknolojik işler haricinde taşeronun olmadığını biliyoruz.

Kaldı ki Devrimci işçi Sendikaları DİSK Genel-İş olarak kadro talep mücadelemiz sürerken seçim yatırımı yapmak için emekçileri ağzına bir parmak bal sürmek gibi ali cengiz oyunları içindeki mevcut hükümetin 1 nisan 2018’de çıkarttığı Cumhurbaşkanlığı genelgesinde tüm çalışanlara kadro veriyorum söylemi içinde belediye çalışanlarını belediye şirketlerinde toplayarak sözde kadro söylemleri bizim nezdimizde yok hükmünde sayılsa da kamu nezdinde de resmiyet kazanmıştır. Tüm ülkede de uygulanmaya başlanmıştır.

O yüzden Kimse bize 2009 yılındaki çıkan başbakanlık genelgesini öne sürmesin,

O yüzden kimse bize banka promosyon hakkı memur ve kadrolu işçilerin demesin ,

O yüzden kimse bize 1 nisan 2018 öncesi yani bizlerin ihaleli çalıştığımız dönemdeki mahkeme kararını söylemesin.

Ve herkes aşağıda söylemlerimizi söylesin!

Bizlerde bu kente hizmet edenleriz. Bizlerde aşkla İzmir söylemi ile gece gündüz alın teri dökenleriz ve bizler de 4559 İzmir Büyükşehir Belediyesi banka promosyon ödemesi alan emekçiler gibi bu çatı altında belediye çalışanıyız. Ve aynı bizlerde 4559 arkadaşlarımıza ödendiği gibi, Türkiye’deki 1397 belediyeden yaklaşık 1390 belediyenin çalışanına ödediği gibi, İzmir metropol ilçe belediyelerinin ödediği gibi, halk iradesine düşman kayyum atanan belediyelerde ödendiği gibi, Ocak 2017’den beri emeklilere ödendiği gibi, İzmir Büyükşehir Belediye başkanımız olmadan önce Seferihisar belediyesinde Tunç başkanın emekçilere ödediği gibi, bu günlerde yapılacak olan iştirakinin %99 belediyeye ve belediye bağlı diğer şirketlere ait olan İzelman şirketimizin yapacağı banka sözleşmesinden doğan banka promosyon haklarımızı istiyoruz.

Ve biz Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şube yönetimleri olarak belediye şirketi olan İzelman’daki 7000 üyemiz adına diyoruz ki; İş görme edimine bağlı olarak hak kazandığımız ücretlerin bankaya yatırılması neticesinde bu ödemelerin kazanıldığını bu nedenle biz emekçilere verilmesi gerektiğini savunmaktayız.

Editör: Haber Merkezi