İZGAZETE- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası 2 Nolu ve 3 Nolu Şube mensupları ‘Taşerona geçit vermeyeceğiz’ başlığı altında Çöp Basım Merkezi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Taşeronlaştırmanın protesto edildiği açıklamayı DİSK Genel-İş 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral okudu. Açıklamada; son bir yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Katı Atık Tesislerinde, parklarda, İZSU’da, araç kiralama yöntemiyle personel alındığı, bu işçilerin kadrosuz güvencesiz asgari ücretle çalıştırıldığı ve meslek fabrikalarındaki emekçilerin de taşeron sitemiyle çalıştırıldığı dile getirilerek taşeronlaştırmaya tepki gösterildi. Açıklamada, taşeron yoluyla yapılan hizmetlerin ve ihalelerin iptal edilmesi talep edildi.  
 

Basın açıklamasının tamamı şöyle:

‘KABUL EDİLEMEZ’
Bildiğiniz üzere başta sendikamız olmak üzere yıllardır iş yerlerimizde ve ülke genelinde taşeronlaştırmaya karşı mücadele ettik. Çünkü taşeronlaştırma demek emek yoğun sömürünün artırılması, işçinin kölece, kuralsız bir biçimde çalıştırılması demek. Taşeronlaştırma demek, sendikasız, güvencesiz, geleceksiz çalıştırma demek. Taşeronlaştırma demek, işçinin düşük ücretle çalıştırılması ile birlikte iş güvencesinin patronu iki dudağı arasında olması demek. Taşeronlaştırma işçinin yaptığı işe yabancılaştırılması, belirsiz mesai saatleri ve dönemlerinde çalıştırılması demek. İşin özü işçinin kölece çalıştırılması ve istendiği zaman da patron tarafından işten atılması demek. Ve aynı zamanda taşeron firmanın işçinin sırtından zengin olması demek. Biz geleceğimizi kader saymadık, örgütlü mücadele ile İzmir Büyükşehir Belediyesinde de taşeronlaştırmaya karşı kazandık. Bunu işçinin örgütlü gücü ve mücadelesi ile 2017 yılında sözde taşeronu kaldıran kararnameden önce kazandık. Şunu gördük ki işçinin tek iş güvencesi örgütlü gücü ve mücadelesidir. Kamu hizmetlerinin Anayasa’da da belirtildiği gibi kadrolu güvenceli personel tarafından yürütülmesini savunduk. Belediyelerde özellikle sosyal belediyecilik anlayışını savunan belediyelerin taşeron sistemini yeniden belediyelere sokmaları kabul edilemez.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE TEPKİ
Hükümet ve yerel yönetimler taşeronu kaldırdık diyerek ortalıkta gezerken İzmir Büyükşehir Belediyesinde maalesef hizmet alım adı altında taşeronlaştırma yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Son bir yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesinde Katı Atık Tesislerinde, parklarda, İZSU’da, araç kiralama yöntemiyle personel alınmakta ve bu işçiler kadrosuz güvencesiz asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Meslek fabrikalarında emekçiler dahi taşeron sitemiyle çalıştırılmaktadır. Tüm bunlar taşeron sisteminin İzmir Büyükşehir Belediyesinde hızla yaygınlaştırılmaya çalıştırıldığını göstermektedir. Belediye işçileri arkadaşlarımız tarafından yapılan bu işlerin taşeron bir firma aracılığıyla yapılmasına asla kabul etmiyoruz. 

‘TAŞERON YOLUYLA YAPILAN HİZMETLER, İHALELER İPTAL EDİLMELİ’
İşçi sınıfının yıllarca mücadele ettiği taşeron sisteminin yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesinde bir istihdam biçimi olarak tercih edilmesi tüm büyükşehir belediyesi işçilerinin kazanılmış haklarına bir tehdittir. Tüm işçilerin bölünmesi, daha fazla sömürülmesi ve belediye kaynaklarının bir avuç taşerona peşkeş çekilmesidir. Bunu kabul etmiyoruz.  Buradan bir kez daha belirtiriz ki işçiyi aynı zamanda bölen, taşeron sistemi derhal kaldırılmalıdır. Taşeron yoluyla yapılan hizmetler, ihaleler iptal edilmeli. Sosyal belediyecilik anlayışına uygun bir şekilde işçi alımları yapılmalı, belediye hizmetleri kadrolu personellerle yürütülmelidir. Genel İş 2 ve 3 Nolu Şubeler olarak kazanılmış haklarımıza karşı bir saldırı olan taşeron sistemine karşı tüm belediye işçilerini birlikte mücadeleye; İzmir’ de bütün sendikaları ve demokratik kurumları da belediye işçilerinin taşeron çalışmaya karşı yaptıkları mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz.  Birleşe birleşe kazanacağız.

Editör: Haber Merkezi