İZ GAZETE - DİSK tarafından yapılan açıklamada işsizlik rakamlarına, kadınların kayıtdışı çalışmasına dikkat çekildi.

İşsizlik rakamlarına değinilen açıklamada, DİSK-AR’ın geniş tanımlı işsizlik hesaplamalarına göre işsizlik oranı yüzde 18,3. 2017 yılında toplam işsiz sayısı 6 milyon 203 bin ve 2014 yılında 5 milyon 900 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı 271 bin artarak 2017 yılında 6 milyon 200 bin olarak belirtildi. 

Geçtiğimiz gün atanaması yapılmadığı için intihar eden 25 yaşındaki öğretmen Merve Çavdar'ın da anıldığı açıklamada, "Geçinemiyoruz diyerek kendini yakan, işsiz kaldığı için intihar eden vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artmaktadır. İş cinayetlerinde ilk sıralarda yer alan Türkiye’de ekonomik sıkıntılar ve işsizlik nedeniyle intihar eden işçi sayısı ürkütücü boyutlara ulaşmaktadır" denildi.

KADINLAR GÜVENCESİZ ÇALIŞIYOR

Kayıtdışı çalıştırma oranının yüzde 32,5 olduğu kadınlarda ise bu oranın yüzde 41,3 olduğuna dikkat çekilen açıklamada kayıtdışı istihdama ilişkin verilerin neredeyse tamamının kadınların daha sigortasız ve güvencesiz çalıştıklarını ortaya koyduğu belirtildi. 

"Ülkede rekor büyüme yaşandığı iddia edilirken, bu sözde büyüme, işsizliğe, “geçinemiyoruz” çığlıklarına ve iş cinayetlerine çözüm olmamaktadır. 19’uncu yüzyılın işçi cehennemleri, 21’inci yüzyılın Türkiye’sinde sürmektedir. İstihdamda kuralsızlık yükselmektedir. Stajyer, çırak gibi adlar altında ucuz genç işgücü deposu yaratılmaktadır. Kadın işsizliği yükselmektedir. Kayıtdışı kadın çalışan sayısı artmaktadır. Çalışan kadınlar ise düşük ücrete razı edilmektedir." ifadeleri kullanılan açıklamada işsizliğin azalması ve güvenceli istihdam için şu talepler sıralandı;

Çırak, stajyer, kursiyerlerin ve bursiyerlerin ucuz işgücü deposu olarak kullanılmasına son verilmelidir.

Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate düşürülmelidir.

Kamuda personel açığı derhal kapatılmalı, kadrolu güvenceli istihdam artırılmalıdır.

Ayrımsız, kayıtsız şartsız, tüm taşeron işçilere kadro verilmelidir.

İşsizler açlıkla boğuşurken, İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmelidir.

Kadın istihdamının artırılması için devlet nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetleri sağlamalıdır.

DİSK yurttaşları güzel günler görmek için 1 Mayıs saat 13:00'te Gündoğdu Meydanı'na çağırdı. 

Editör: Haber Merkezi